FARMÀCIA
Economia 23/09/2014

Esteve es ven la divisió veterinària

El laboratori català es vol concentrar en els seus negocis de química, farmacèutica i genèrics

Albert Martín Vidal / Elena Freixa
3 min
UN SECTOR EN REESTRUCTURACIÓ
 La fi de moltes patents, l’augment dels costos de la investigació i la disminució de la inversió de les administracions han afectat el negoci farmacèutic a tot el món i han propiciat una onada de fusions i adquisicions.

BarcelonaLa indústria farmacèutica mundial està sumida en el procés de concentració amb el qual els laboratoris tendeixen a apostar pels seus negocis principals i desfer-se d’aquells en què no tenen un avantatge competitiu clar. Les empreses catalanes no són una excepció d’aquest fenomen. Segons ha pogut saber l’ARA, Esteve, una de les més importants del sector, acaba de posar a la venda el seu negoci de veterinària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho van confirmar ahir fonts de l’empresa, que van precisar, no obstant, que encara es troben en la fase inicial del procés de venda. “És d’hora per parlar de dates o de possibles interessats”, va precisar un portaveu d’Esteve. El laboratori català sí que ha comunicat internament als seus treballadors que arrencava el procés, però insisteix que es tracta d’“una declaració d’intencions: potser es tanca o potser no”.

Segons expliquen aquestes fonts, la divisió farmacèutica és una petita branca de l’empresa que, “tot i ser rendible”, queda clarament fora dels negocis clau als quals es vol dedicar el laboratori: el químic, el farmacèutic i el de genèrics. La impressió que hi ha a Esteve és que la divisió, en una altra empresa, tindria “molt més recorregut”.

El laboratori català, fundat el 1929, busca d’aquesta manera concentrar-se en els negocis en què té avantatges competitius. L’estratègia és la mateixa que es dóna en el sector: apostar per l’especialització i per aquells àmbits en què es poden rendibilitzar més les inversions, que són cada vegada més costoses per la fi de les patents dels grans fàrmacs amb demanda universal -els coneguts com a blockbusters - i la caiguda de la inversió de les administracions.

Una empresa amb dificultats

Les dificultats que ha patit tot el sector a escala mundial també han afectat Esteve. La companyia va acordar el 2013 amb els sindicats l’acomiadament de 185 treballadors i segueix lluny del nombre de treballadors que tenia uns anys abans: el 2009 en tenia 1.683 i l’any passat 1.347. L’empresa també ha patit la crisi en els seus comptes: el 2011 va facturar 458 milions d’euros, el 2012 les vendes van baixar fins als 412 milions i l’any passat ho van tornar a fer fins a situar-se en els 354.

En consonància amb la caiguda de les vendes, els resultats de l’empresa també han patit la crisi, i l’any passat va acabar amb unes pèrdues de 53 milions d’euros, una xifra que tot i això suposa una lleu millora respecte al tancament de l’any 2012.

Per fer front a aquesta situació, Esteve està apostant pels camps en què sí que se sent forta. La divisió de medicaments genèrics del grup, Pensa, destinarà 78 milions al desenvolupament de nous productes i a l’increment de la seva capacitat industrial a la planta de Martorelles fins a l’any 2017. L’estratègia en aquest camp passa per la internacionalització, i la marca de genèrics, que factura un 35% del grup, ja es troba en països com Alemanya, Turquia, Itàlia, Portugal, els Estats Units, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia. Per a aquest any tenia la intenció d’entrar, entre d’altres, al mercat holandès.

L’operació que vol fer Esteve abandonant la seva branca veterinària és una més de les que han dut a terme els laboratoris catalans per centrar-se en el seu negoci principal i deixar anar els secundaris. Al sector, però, de moment només s’ha ultimat una fusió, la de Reig Jofre i Natraceutical. Fonts consultades pel diari ARA expliquen que “aquestes operacions acabaran arribant”. “La primera etapa és anar a fora, i ja estem en aquesta etapa; la segona ja serà fusionar-se”, diuen. Aquestes mateixes fonts expliquen que aquestes operacions haurien de donar-se “a mitjà termini”.

stats