MERCAT DE TREBALL
Economia 21/09/2014

El Govern crea un portal per al retorn de treballadors

Recollirà dades dels que marxen fora perquè les empreses d’aquí puguin oferir-los feina

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEl mercat laboral català ha entrat en la fase estable dins de la gravetat, però encara no dóna prou arguments per frenar l’ exili de molts treballadors que estan aturats o que no troben una feina que satisfaci les seves aspiracions professionals (i salarials). La marxa d’aquest talent pot ser un llast per a l’economia i, per intentar que aquests exiliats no perdin el contacte amb el mercat de treball català, la Generalitat ha creat un portal que vol ser el cordó umbilical -laboralment parlant- entre els treballadors que han marxat i Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou portal, que el departament d’Empresa i Ocupació presentarà d’aquí poques setmanes, serà una plataforma d’intermediació laboral que recopilarà dades dels que han anat a treballar a l’exterior per creuar-les amb les ofertes que les empreses facin arribar als serveis d’ocupació i que puguin interessar-los per tornar a Catalunya, van explicar a l’ARA fonts pròximes al departament. El Govern es proposa que, per exemple, una empresa farmacèutica que vulgui ampliar plantilla i busqui químics o enginyers pugui saber que n’hi ha d’experimentats treballant fora però a qui podrien fer arribar l’oferta laboral perquè estan interessats a tornar a casa.

Per tenir aquesta informació, els ciutadans interessats hauran de registrar-se a la web i hi podran deixar la informació sobre la formació que tenen, el sector o sectors on han treballat, l’experiència i el sector cap al qual es volen orientar. Les ofertes que s’inclouran a la borsa de treball seran les que gestioni el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que puguin encaixar en els perfils dels usuaris.

A través d’aquesta nova eina, la Generalitat vol pal·liar el risc de desconnexió que pot reduir les possibilitats que part dels treballadors exiliats tornin. L’objectiu és que també vagin rebent un feedback sobre com evoluciona el mercat de treball intern i brindar-los oportunitats, defensen els creadors.

La patronal Cecot també ha posat en marxa una iniciativa que pretén construir ponts de retorn per als treballadors. La Cecot ofereix un servei d’acompanyament laboral per a persones retornades amb qui es tracen itineraris d’inserció laboral. Els retornats poden assistir a orientació en grups o fer-ho de manera individual, depenent de les seves necessitats. “Aquestes persones tenen dificultats per inserir-se laboralment perquè l’entorn ha canviat durant la seva estada a l’estranger i la seva xarxa de contactes professionals pot haver disminuït considerablement”, sosté la directora de la Fundació Cecot Persona i Treball, Anna Delclòs.

Pel que fa a les ofertes laborals, el SOC seleccionarà les que s’adiguin als perfils més interessants dels exiliats, que, després de cinc anys de crisi, s’han diversificat molt. Han marxat infermers, arquitectes, fi- sioterapeutes, enginyers i tècnics de la construcció de diferents especialitats, entre d’altres.

El lleu repunt en la creació d’ocupació de l’últim any, d’un 2%, va trencar la tendència negativa dels últims anys i per primer cop en la crisi Catalunya va reduir el nombre d’aturats en termes interanuals. Mentre la indústria encara coixeja aquest 2014 i perd treballadors, els serveis han començat a repuntar i a crear llocs de treball. Un sector que ha pres protagonisme i que pot resultar interessant per a molts exiliats és el de les noves tecnologies. L’oferta de feina en aquestes activitats amb alt valor afegit va créixer i encara ho pot fer més l’any que ve si es materialitzen alguns projectes anunciats per gegants com Cisco, Schneider Electric i eBay.

‘Kit’ d’informació per països

El portal del Govern també servirà per orientar la fuga de treballadors a l’exterior, que continuarà sent notòria mentre el mercat no ofereixi -ni de lluny- prou alternatives per als 571.616 aturats que hi havia inscrits al SOC a finals d’agost.

La web oferirà informació el màxim completa possible de les principals destinacions on es dirigeixen els treballadors catalans que marxen. Es tracta principalment de països de la Unió Europea com el Regne Unit, Alemanya, França i Suècia, tot i que hi haurà informació de molts altres països, expliquen els impulsors.

L’usuari interessat o que ja tingui alguna oferta per marxar podrà accedir a detalls com el funcionament dels sistemes laboral, sanitari i de protecció social, i també educatiu en cas que tingui fills en edat d’escolaritzar. També s’adjuntaran els organismes que poden ajudar a mantenir el vincle amb Catalunya, com ara els casals catalans o les oficines exteriors de la Generalitat.

stats