IMPOSTOS
Economia 21/09/2014

L’OCDE demana un estàndard global contra el frau fiscal

El mecanisme permetria consultar dades d’institucions financeres d’altres països

Laura Millan
3 min

CairnsEls estàndards internacionals de lluita contra el frau fiscal estan basats en els principis de la Societat de Nacions, fundada fa quasi un segle. En l’era de les comunicacions electròniques instantànies, aquests principis estan tan antiquats que permeten a moltes multinacionals esquivar el pagament d’impostos a través del moviment de capitals entre països.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) s’ha proposat lluitar contra aquesta xacra i ha impulsat una sèrie de propostes en el marc de la trobada de ministres del G-20 que se celebra aquest cap de setmana a Cairns, Austràlia.

L’OCDE aposta per crear un estàndard internacional i automàtic d’intercanvi d’informació financera i fiscal. Això permetria consultar informació d’institucions financeres d’altres països. “Creiem que aquest és el pas més important cap a una modernització del sistema fiscal que s’ha fet en cent anys”, va assegurar ahir Ángel Gurría, secretari general de l’OCDE.

Gurría va admetre que el gran repte és que aquestes mesures estiguin a l’altura de l’era de la tecnologia i de l’intercanvi digital d’informació. “Hem parlat de les maneres com podíem fer-ho, hem discutit molt sobre totes les modalitats d’evasió fiscal en l’edat digital”, va explicar Gurría. Sobre l’economia digital, va reconèixer que “és molt diferent, és única, però no és tan diferent, no és tan original perquè no entenguem com funciona”.

L’organització proposa també buscar estratègies per neutralitzar els sistemes que permeten a les empreses multinacionals no pagar impostos en cap dels països en què operen. Segons l’informe de l’OCDE, també és important prevenir tractats entre països, o entre països i empreses, que es firmin amb l’objectiu d’evadir impostos.

El document proposa desenvolupar un instrument multilateral que permeti modificar tractats bilaterals i establir criteris per posar preu als serveis i als intercanvis intangibles. Fins ara una quarantena de països han dit a l’OCDE que podria començar a funcionar el 2017 seguint els nous criteris, mentre que la resta de països l’haurien d’aplicar el 2018.

Gurría va destacar que la lluita contra el frau fiscal no és només tècnica, sinó també política. La falta de confiança de la gent en les institucions “ve de la percepció que té la gent que està patint, que no té feina, que no hi ha igualtat de condicions per a tothom”.

El tresorer australià, Joe Hockey, va explicar que el seu país ha dut a terme un projecte pilot amb quatre països més en matèria de transparència i intercanvi d’informació fiscal. “Hem recaptat 500 milions de dòlars australians [350 milions d’euros] només gràcies a aquests nous principis”, va explicar. Segons dades de l’OCDE, durant els últims cinc anys, 24 països han recaptat 37.000 milions d’euros a través de programes d’amnistia fiscal.

El ministre de Finances francès, Michel Sapin, va explicar durant una roda de premsa que un dels punts més conflictius és l’anomenada caixa de patents al Regne Unit. Aquesta norma permet a les empreses tenir més beneficis sobre les patents que registren, i alhora obtenir desgravacions fiscals pels beneficis d’aquestes patents. Sapin va dir que encara no s’ha arribat a cap acord sobre la caixa de patents, però va assegurar que “les converses estan enormement avançades en matèria de lluita contra l’evasió”.

Creixement i l’Argentina

Al febrer les expectatives optimistes de creixement de l’OCDE i del Fons Monetari Internacional (FMI) portaven els ministres de Finances a aprovar una resolució comprometent-se a impulsar un creixement del 2% per sobre de les previsions als seus respectius països durant els pròxims 5 anys. Sis mesos després Sapin va admetre que els representants dels 19 països més rics del món i la Unió Europea estan més centrats a fer front a la difícil combinació de baixa inflació, poc creixement i molt atur.

Els ministres de Finances i governadors dels bancs centrals aprovaran avui un comunicat final que presentaran a la reunió de líders del G-20 al novembre a Brisbane. Un dels punts a l’agenda és el deute de l’Argentina i la seva entrada en l’anomenat default o suspensió de pagaments.

stats