ENERGIA
Economia 15/11/2014

L’economia col·laborativa aterra a l’Íbex-35

Un grup de ciutadans vol entrar a Endesa per influir en tot el sector

Xavier Grau
3 min

BarcelonaL’economia col·laborativa no es vol limitar a aplicacions de transport o turisme, o a aconseguir finançament per a petits projectes. Ara ja vol incidir en la gran empresa. És el cas d’Iam Together, un grup de Barcelona, que vol controlar l’elèctrica Endesa en la seva venda d’accions i intentar aconseguir un paquet accionarial significatiu que permeti incidir en la seva estratègia futura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb l’etiqueta #compremosEndesa, aquest col·lectiu ha posat en marxa una campanya que vol influir en l’oferta de venda d’accions (OPV) de l’elèctrica, que acabarà la setmana vinent. Aquesta OPV posarà a la venda fins a un 22% del capital de la companyia. I un 15% d’aquest percentatge serà per a inversors minoristes, que hi tenen un accés limitat: han d’invertir un mínim de 1.500 euros (i un màxim de 200.000).

Doncs bé, Iam Together s’ha proposat trencar aquests topalls. Ha posat en marxa un portal i una campanya de captació per aglutinar persones que vulguin entrar en l’accionariat, encara que no tinguin els 1.500 euros mínims. Però els seus objectius són molt més ambiciosos.

Segons ha explicat a l’ARA un dels responsables, Darius Funallet, tenen dos finalitats. Primer, incidir en el preu de la mateixa OPV. El preu indicatiu de les accions -el final es fixarà el dia 20-és d’uns 15 euros. El desig és poder licitar per un paquet tan gran d’accions que puguin marcar el preu de la col·locació. “Comprarem barat quan es fixi el preu”, diu Funallet, que estima que l’acció hauria de sortir per 10 euros.

Però l’objectiu final és molt més ambiciós. Enel, amb un 70% del capital, continuarà tenint el control d’Endesa. Però si Iam Together aconsegueix una participació important, d’entre el 10% i el 20%, creu que podrà incidir en l’estratègia futura. Amb l’objectiu de rebaixar el rebut de la llum, Funallet diu que el primer que exigirien és la renúncia de l’empresa a cobrar el dèficit tarifari, fet que “rebaixaria el 30% la factura de la llum” i a més “baixaria radicalment l’índex de pobresa energètica”. Segons explica, amb la llum més barata la companyia seria més competitiva i els altres operadors es veurien obligats a renunciar també al dèficit de tarifa. “Tothom hi guanyaria”, diu.

Un tercer objectiu, més a llarg termini, seria arribar a influir en els sistemes de producció energètica. Funallet creu que Endesa, com altres companyies del sector, treballa amb sistemes de generació de l’època de la Revolució Industrial, com el carbó, quan s’hauria de treballar amb tecnologies del segle XXI, bàsicament renovables.

La campanya també vol que la sostenibilitat arribi a l’ètica de la companyia en coses com el repartiment de dividends. Just quan Endesa acaba de repartir el més gran en la història de la borsa espanyola, Funallet recorda que “no es pot apujar la tarifa, endeutar l’empresa i fer una OPV per pagar més dividends”.

La campanya d’Iam Together va començar amb èxit. Les reserves per comprar accions d’Endesa -són reserves, perquè no hi ha desemborsament fins que es faci l’assignació d’accions- superaven divendres al migdia, en només cinc hores, els 100.000 euros. La petició mitjana se situava en els 300 euros, cosa que vol dir que més de 300 persones ja s’havien sumat a la iniciativa.

La companyia busca inversors

I mentre Iam Together vol comprar accions, els directius d’Endesa busquen inversors al Regne Unit, els Estats Units i Espanya. El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, i els executius financers de la companyia s’han embarcat en un road show per presentar l’oferta pública de venda d’accions en diversos mercats.

La gira va començar dissabte i acabarà aquest cap de setmana. S’han fet presentacions a Londres, Boston i Nova York, i l’última a Madrid. Busquen inversors institucionals que vulguin entrar en el capital per captar uns 2.000 milions d’euros i cobrir el tram institucional de l’OPV, que en principi hauria de suposar el 85% de totes les accions que surten a la venda. Amb l’OPV d’Endesa, Enel reduirà la seva participació en l’elèctrica espanyola del 92% al 70%, fet que li permetrà captar capital en els mercats sense perdre el control de la companyia. L’OPV preveu col·locar entre el 14,78% i el 19,06% del capital entre inversors minoristes i institucionals, un percentatge que podria pujar del 17% al 21,92% si es té en compte el green shoe, la part reservada als bancs col·locadors. S’estima que els preus estaran al voltant de 15,5 euros per acció, cosa que permetria captar entre 2.375 i 3.064 milions d’euros.

stats