ENTREVISTA
Economia 15/09/2014

Pepe Isern: “El problema de l’atur només se soluciona amb una educació millor”

Xavier Grau
3 min

BarcelonaPepe Isern és el soci director de J. Isern Patentes y Marcas, una companyia creada el 1924 a Barcelona pel seu avi. La tercera generació de l’empresa familiar disposa d’un mirador excepcional, pel mateix negoci, per conèixer com evoluciona la investigació i la innovació al nostre país. La companyia, líder del sector, té 120 empleats i factura uns 18 milions d’euros a l’any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per què hi ha moltes empreses que fan innovació però no la patenten?

Per desconeixement. També per falta de recursos i perquè no s’acaben de creure que això és bo.

Quins són els sectors en què més es patenta?

Com més gran és la inversió en un producte, més es vol protegir la inversió. Evidentment, les patents farmacèutiques no són les més nombroses, però tot el que s’innova en farmàcia es patenta. En mecànica o electrònica moltes empreses innoven però no s’acaben de creure que ho hagin de protegir. Els que més patenten són els sectors de mecànica, electrònica, energies verdes i cotxe elèctric.

Quin pes té Catalunya a tot l’Estat?

Catalunya representa al voltant d’un 20% del total de patents espanyoles, en la línia del pes al PIB.

I Espanya respecte d’Europa?

Molt malament. El 80% de les invencions que es protegeixen a Espanya vénen de fora. Això vol dir una capacitat d’invenció i d’innovació mínimes.

Per millorar-ho, què s’ha de fer?

Diferenciar la innovació de la investigació, i fer investigació amb criteris més empresarials. S’hauria de crear un organisme que fos una base de dades de patents d’universitats, centres de recerca i empreses, per poder comercialitzar-les, vendre-les o fins i tot saber a qui poden interessar. D’això als Estats Units se’n diu patent trol. Es podria fer una patent trol catalana -a França ja en tenen- ni que sigui per fer bullir l’olla. Buscaria a qui li pot interessar una patent, i també qui l’està infringint. Però aquí de vegades no es patenta perquè hi ha por que et copiïn. Si fas un bon invent et copiaran, però si tens una patent pots anar als tribunals i reclamar.

Amb la visió d’una empresa gairebé centenària, anem a millor?

Sí. Les empreses de fora cada cop volen protegir més les seves marques a Espanya. Però Espanya exporta molt poca innovació. Sí que exporta, en canvi, molt de disseny: Zara, Mango, Desigual... També hi ha algunes empreses punteres en innovació, com Grifols, Almirall i Telefónica, però poc més.

Som un país amb poca inventiva?

Som creatius. El que ens falta és innovació. El senyor que al seu garatge fa una cosa, això no existeix aquí. Calen molts diners per fer-ho. No sé si hi ha hagut una bombolla d’emprenedoria, tot i que hi ha gent jove molt preparada.

¿La capitalitat del mòbil de Barcelona aporta més patents?

El software no es patenta, però hi ha més dipòsits de propietat intel·lectual i de marques. Això es nota.

Hi ha recuperació econòmica?

Sí. Des de fa un any o un any i mig hi ha més moviment. Nosaltres rebem les coses abans que passin, abans que surtin al mercat. Sí que veiem que tothom pregunta per la patent fora d’Espanya, els clients ens diuen “Volem anar aquí o allà, què hem de fer amb patents, llicències?” Està pujant molt la feina cap a fora. A més som més seriosos, es patenta millor, es fa millor la sortida a fora.

Com veu l’economia?

El problema és l’atur. I crec que qualsevol solució passa per l’educació.

I com es reactiva l’economia?

S’han de buscar incentius econòmics, no sé quins, que permetin d’una banda consumir més i de l’altra recaptar més. Quins o com? No ho sé. Però és el que veig. També hem de canviar de valors, tant les empreses com la societat. Si busquem una altra cosa, potser al final som capaços de donar més sentit a tot. Que l’empresa sigui més sensible. Potser hem anat massa lluny en la societat de consum. El problema és que si hi ha recuperació i hi torna a haver diners, llavors això s’oblidarà molt ràpid. El sistema capitalista és el millor, però s’han perdut uns valors, com a persones, com a empreses, com a polítics, que s’han de recuperar.

¿Des del seu negoci, es nota el procés que viu Catalunya?

Tenim clients de tota mena. Hi ha sensibilitats diverses. Nosaltres tenim oficines a tot Espanya. En general, no ens ha afectat.

Calen incentius fiscals a la R+D?

Tot el que aporti competitivitat i incentivi la innovació és vital. Això no vol dir abandonar el model turístic i d’altres, però si volem ser la Califòrnia d’Europa, cal estimular.

stats