LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 13/10/2013

'Pocoyó' s'acosta a l'abisme per captar finançament

La seva productora emet bons amb un interès de l'11% i la CNMV adverteix els inversors del risc

i
Toni Garganté
3 min
'Pocoyó' s'acosta a l'abisme per captar finançament

BarcelonaL'empresa productora dels dibuixos animats Pocoyó està entre l'espasa i la paret. La falta de finançament bancari per assumir les necessitats diàries l'ha forçat a plantejar una segona emissió de bons a un tipus d'interès de l'11%. Ni les empreses que cotitzen -en aquest cas al mercat alternatiu borsari (MAB)- s'escapen de la sequera creditícia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Zinkia, grup creat el 2001 i especialitzat en l'elaboració i gestió de marques d'entreteniment, va oferir el 2010 una rendibilitat del 9,75% en la primera emissió. En l'última informació del primer semestre de l'any, dipositada el 30 de setembre passat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Zinkia ja va reconèixer de manera clara que "la societat està en ple procés de buscar finançament per desenvolupar el seu pla de negoci, estudiant moltes alternatives: entitats financeres, fons d'inversió, emissions de deute".

Els dubtes es van esvair aviat, perquè la companyia, que va iniciar la seva aventura al MAB el 2009, ha tardat només vuit dies a plantejar la nova emissió de bons. Compten amb un venciment a tres anys a partir d'un mínim de 1.000 euros i amb el referit cupó de l'11%. El període d'admissió de sol·licituds s'acaba el 31 d'octubre si no es cobreix abans. Zinkia vol que els petits inversors (es reparteixen el 24,91% del capital al MAB) donin suport a l'operació "igual que ho van fer en la primera emissió", ha destacat aquesta setmana el president de Zinkia, José María Castillejo. La societat Jomaca 98 és el principal soci de Zinkia, amb una participació del 64,71% (en què participa el mateix president) i Miguel Valladares García és el titular d'un 11,20% més, segons les dades que figuren a la CNMV, que informa de les participacions iguals o més grans d'un 10%.

El fons de maniobra, negatiu

Tot seria normal, sense problemes, si no fos perquè l'auditoria provisional del 10 de setembre, corresponent al primer semestre, va remarcar que el fons de maniobra de la companyia (els recursos a llarg termini per finançar el circulant) era negatiu en 3,05 milions d'euros a finals de juny, "cosa que podria dificultar el pagament futur dels seus passius". Garrido Auditores va afegir que aquest factor i la renegociació del deute "indiquen l'existència d'una incertesa significativa sobre la capacitat del grup de continuar amb les seves operacions".

Escarmentada per l'afer de les participacions preferents i per la crisi de Pescanova, la CNMV va aprovar l'emissió de bons el 8 d'octubre, però gairebé simultàniament va avisar que Zinkia no té prou liquiditat a curt termini per pagar els deutes. En la mateixa web de l'empresa, en què anuncia la comercialització dels bons, hi apareix una advertència de la CNMV que no té pèrdua. Argumenta que "durant el primer semestre del 2013 la xifra de negoci s'ha reduït un 48% (fins als 4,1 milions)", amb "un resultat consolidat negatiu d'un milió". Per curar-se en salut, i de manera insòlita, el regulador va molt més enllà que l'auditor, i etziba que "si aquestes circumstàncies persisteixen, Zinkia podria incórrer en algun dels casos previstos en la normativa concursal".

I encara més, perquè el regulador assegura que Zinkia hauria de pagar més als bonistes que s'arrisquin: "La CNMV considera que la remuneració oferta per aquesta emissió resulta inferior a la que hauria de tenir per col·locar-la adequadament si estigués dirigida al mercat majorista". És a dir, la Comissió interpreta que l'empresa hauria de pagar més de l'11% per vendre bons a inversors institucionals.

Cap comparació amb Rumasa

Entre les crítiques, Zinkia ha convocat una assemblea d'obligacionistes per al novembre. I ha tingut una setmana moguda: va optar dijous per canviar d'assessor al MAB (va substituir OnetoOne per DCM) i divendres va dimitir un conseller independent, Juan José Güemes. La reacció del president de la companyia no es va fer esperar. José María Castillejo va rebutjar qualsevol comparació amb Nueva Rumasa (va oferir el 2009 pagarés al 8%, cosa que va provocar la crisi final del grup) i Pescanova. Va admetre tensions de tresoreria, però va indicar que el potencial de creixement era molt elevat, amb una previsió de vendes de 21,45 milions enguany, i de 45,05 milions per al 2015. El resultat brut d'explotació (ebitda) arribarà als 13 milions el 2013, una quantitat que es dispararà fins als 31,75 milions en dos anys, segons les previsions.

El fundador de Zinkia va assenyalar que la CNMV ha tingut en compte els resultats del primer semestre, que surten mal parats comparats amb els dels primers sis mesos del 2012, que van ser molt bons. Segons Castillejo, l'endeutament de la productora arriba als 10 milions, 1,5 vegades l'ebitda, cosa que suposa "un nivell baix". Zinkia va facturar 14,2 milions el 2012, amb un resultat positiu d'1,08 milions.

stats