TRANSPORT AERI
Economia 18/09/2012

Spanair deu 76 milions d'euros als treballadors

El forat financer de Spanair ascendeix a 586 milions d'euros, segons l'informe presentat al jutge pels administradors concursals. Les indemnitzacions als empleats arriben a la xifra de 76 milions.

Ignasi Pujol
2 min
L'administració concursal ha resolt els contractes de lloguer dels 31 avions de l'aerolínia, que han permès estalviar 304.641 euros diaris en costos.

BARCELONA.El jutjat mercantil número 10 de Barcelona, encarregat de tramitar el concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) de Spanair, ja té sobre la taula l'informe dels administradors concursals, que determina que el forat financer de la companyia aèria ascendeix a 586 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'administració concursal de Spanair, formada pel despatx d'advocats Gispert i per PwC, valora els actius de l'empresa en 53,89 milions d'euros, mentre que els deutes concursals reconeguts a l'informe suposen 508,65 milions. A més, Spanair ha contret deutes des de l'inici del procediment concursal per valor de 78,81 milions. La partida més important correspon a l'import de les indemnitzacions per l'acomiadament del personal, que suposa un total de 76,2 milions d'euros, segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La fallida de la companyia catalana, que va deixar d'operar el 27 de gener després que es frustrés la seva venda a Qatar Airways i deixés de rebre diners de la Generalitat -el seu soci majoritari-, va deixar sense feina 2.604 treballadors.

En el seu informe, l'administració concursal analitza els comptes de la societat i coincideix a assenyalar com a causes de la insolvència de la companyia l'existència de "pèrdues generalitzades durant els últims exercicis anteriors a la declaració de concurs", a més de les "tensions de liquiditat" i "fons de maniobra negatiu".

Calendari

Tots els interessats en el cas tenen ara un termini de 10 dies per impugnar, si volen, l'informe concursal en relació amb l'import dels seus respectius crèdits. Després d'aquest termini, l'administració contestarà les impugnacions i el jutjat resoldrà. Posteriorment s'obrirà la fase de conveni o liquidació, la qual cosa pot portar uns tres mesos.

Una vegada liquidats els actius o aprovat un conveni, es procedirà al pagament dels crèdits, sempre que hi hagi liquiditat i seguint l'ordre establert per la llei concursal.

En aquesta fase del procediment també es tramitaran de manera paral·lela les possibles responsabilitats dels administradors de Spanair en la gestió de la companyia. En els últims mesos l'administració concursal ha resolt també els contractes d'arrendament financer operatiu dels 31 avions de l'aerolínia, la qual cosa ha suposat un estalvi de 400.000 dòlars (304.641 euros) diaris en costos de lloguer i d'aparcament d'aeronaus. A més, es van recuperar dos milions d'euros en garanties. Entre els principals creditors de Spanair hi ha l'aerolínia sueca SAS i la Generalitat.

stats