Finances
Economia 09/06/2013

Un any del rescat bancari: els experts alerten que caldrà una nova injecció d'almenys 10.000 milions

Quatre economistes analitzen les necessitats de les entitats espanyoles i destaquen la manca de crèdit i l'augment de la concentració bancària

Xavier Alegret
2 min

BarcelonaAquest diumenge fa un any des que el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar el rescat de la banca espanyola per part d'Europa. Les auditories que es van fer al sector coincidien que calien al voltant de 60.000 milions d'euros, però finalment el govern espanyol només n'hi va destinar uns 41.000 milions. Quatre experts consultats per l'ARA creuen que el procés de recapitalització de la banca espanyola encara no s'ha completat i que caldrà destinar-hi entre 10.000 i 20.000 milions més perquè els bancs puguin afrontar el refinançament d'un gran volum de préstecs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

José García Montalvo Catedràtic d'economia de la UPF

"La situació de l'economia espanyola no ha millorat i els problemes dels bancs són els mateixos", opina José García Montalvo, que alerta que el sector ha d'afrontar el refinançament d'un volum molt alt de crèdits, de manera que "serà necessària una altra recapitalització". "En les entitats sanejades, podrà ser de fons propis, però no en les nacionalitzades", adverteix.

Quant a la concentració bancària, creu que l'excés de competència creava inestabilitat financera, ja que "el marge amb els crèdits és més baix i se n'han de vendre més". No obstant això, diu que massa poca competència tampoc no és bo.

Joan Tugores Catedràtic d'economia de la UB

"El sector no està pitjor que fa un any, però podria estar millor", explica Joan Tugores, perquè "la prova del cotó fluix, la reobertura del crèdit, no l'ha passat". "En el preàmbul de totes les reformes bancàries es diu que l'objectiu és reobrir el crèdit, però no s'hi posen mecanismes".

Tugores creu que la banca espanyola encara necessitarà 20.000 milions més per sanejar-se, fins a arribar als 60.000 que preveien les auditories fetes al sector en l'últim any. "Es va rebaixar la xifra en un atac d'optimisme i per salvaguardar l'honor de la pàtria, però segurament hi haurà una segona ronda", conclou.

Josep Soler Director de l'Institut d'Estudis Financers

Josep Soler veu "probable" que la banca necessiti uns 10.000 milions més, davant la necessitat de refinançar crèdits, i creu que "no hi haurà més condicions" per a Espanya que les del memoràndum. El director de l'IEF destaca que les entitats "ja han netejat el seu balanç", però defensa que encara no poden obrir més l'aixeta del crèdit: "El sector privat està massa endeutat. Així no podem esperar que es donin més crèdits, i encara més en recessió. Si hi ha empreses que funcionen i necessiten crèdit, les entitats han de ser acurades i detectar-les. Estan pagant justos per pecadors, però és que de pecadors n'hi ha molts".

Ramon Adell President de la Societat d'Estudis Econòmics

Per Ramon Adell, "l'important" del procés de reestructuració bancària és "que s'acabi com més aviat millor" perquè el crèdit torni a fluir. "Cal que els bancs tornin a fer de bancs", resumeix. Adell responsabilitza el BCE de no assegurar-se que els diners del rescat acaben arribant al client. El president de la Societat d'Estudis Econòmics creu que el procés de sanejament bancari a Espanya ha estat "molt important", mentre que "a Alemanya no s'ha fet". Això, opina, ha perjudicat l'economia, perquè la banca ha hagut de provisionar en lloc de donar crèdit: "Potser s'haurien de relaxar una mica les exigències de solvència".

stats