REGNE UNIT
Economia 03/07/2012

La banca britànica, en el punt de mira

M. Scott / M.j. De La Merced
3 min
MANIPULAR ELS ÍNDEXS 
 El president de Barclays, Marcus Agius, va dimitir ahir després d'admetre que manipulava un índex bancari.

THE NEW YORK TIMES / LONDRES.El president de Barclays, Marcus Agius, va dimitir ahir, menys d'una setmana després que aquest gran banc britànic acceptés pagar 360 milions d'euros de multa per haver manipulat en benefici propi l'índex LIBOR, que determina els tipus d'interès a què es presten diners els bancs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La renúncia és un gest de l'entitat per intentar limitar les conseqüències d'aquest cas, que està derivant en una investigació més àmplia sobre com els grans bancs fixen els índexs de referència per als tipus d'interès als quals es presten els diners a consumidors i empreses.

Després de l'acord amb les autoritats nord-americanes i britàniques sobre la sanció, l'equip directiu de Barclays afronta una pressió creixent de polítics i accionistes per prendre mesures i evitar que aquestes pràctiques es repeteixin.

"Els esdeveniments de l'última setmana han estat un cop devastador per a la reputació de Barclays", va assegurar ahir Agius en un comunicat. "Com a president, sóc el màxim responsable de la reputació del banc. En conseqüència, la responsabilitat és meva i faig el pas de plegar", va dir.

Com a màxim responsable de Barclays, Agius havia estat el blanc de les crítiques dels accionistes, que els últims anys li van retreure que anés a buscar inversors àrabs durant la crisi sense prou garanties, que l'entitat no tingués gaires beneficis i que autoritzés sous multimilionaris per al conseller delegat de l'entitat, Robert E. Diamond, i altres directius.

De fet, amb la renúncia d'Agius, Barclays intenta desviar part de l'atenció sobre Diamond, a qui alguns polítics britànics han posat a l'ull de huracà i també li han demanat que plegui. Diamond estarà en la primera línia de foc demà, quan està previst que testifiqui davant el Parlament de Westminster. Els diputats el volen interrogar sobre la seva gestió al banc en relació a la manipulació de l'índex LIBOR.

Tot i que Diamond ha rebutjat aquestes peticions, sí que s'ha disculpat pels errors comesos per l'entitat i ha assegurat que el comportament va ser "totalment inapropiat". "Aquest tipus de conducta no té cabuda en la cultura de Barclays", va assegurar Diamond en una carta. Ell i altres directius han acordat renunciar a les seves sucoses pagues aquest any.

Cameron llança una investigació

Arran del cas Barclays, el primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar ahir que el Parlament obrirà una investigació completa sobre l'actuació de la banca i el sistema financer al Regne Unit. "Després d'aquest escàndol bancari, hem d'assegurar-nos que actuen correctament en un àmbit tan sensible com aquest", va advertir Cameron al Parlament.

"Obrirem una investigació parlamentària que pugui prendre declaració sota jurament a ministres, assessors polítics i càrrecs públics, i que tingui un accés complet a tots els documents que cregui oportú", va anunciar Cameron, que va nomenar president de la comissió el responsable del Comitè del Tresor a la Cambra dels Comuns, Andrew Tyrie. "La confiança de la gent en els bancs ha rebut un nou cop", va dir Tyrie. "El Parlament i el públic en general necessiten saber el que va fallar i si s'han posat tots els mecanismes per determinar que no tornarà a passar", va afirmar.

Barclays va anunciar ahir que farà una auditoria independent sobre les seves pràctiques empresarials. La investigació vol determinar com i per què es va manipular l'índex i saber si hi ha hagut altres "pràctiques errònies". L'objectiu final és dotar-se d'un codi de conducta que inspiri les actuacions del banc.

stats