ENERGIA
Economia 02/10/2014

El conseller delegat d’Endesa plega enmig de l’operació d’aprimament de l’empresa

Serà substituït pel director per a Espanya i Portugal, els països en què ara l’elèctrica es limitarà a actuar

Xavier Grau
3 min

BarcelonaA falta de només vint dies perquè la junta d’accionistes aprovi l’operació per la qual Endesa deixarà de ser una multinacional i passarà a centrar-se en el mercat ibèric, el conseller delegat de la companyia, Andrea Brentan, ha decidit plegar. L’elèctrica ho va comunicar ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i deixava clar que ha sigut un cessament a petició pròpia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el mateix comunicat al supervisor del mercat la companyia elèctrica deia que nomenarà com a substitut José Damián Bogas, que fins ara era el director general per a Espanya i Portugal. Té lògica perquè Endesa molt aviat se centrarà en aquests dos mercats, ja que traspassarà a la seva matriu, Enel, el negoci que ara té a l’Amèrica Llatina.

Andrea Brentan era conseller delegat d’Endesa des de l’any 2009, quan l’elèctrica espanyola va quedar sota control absolut de la italiana Enel, que ara en té el 92% del capital. Des d’aleshores, Brentan va pilotar la companyia que presideix Borja Prado i que tenia posat el focus del creixement en el mercat americà, on té les participacions sota el paraigua d’Enersis, de la qual Endesa té un 62%. La junta d’accionistes del dia 21 té previst aprovar que Enel compri a Endesa aquest 62% d’Enersis per 8.253 milions i, al mateix temps, que Endesa reparteixi aquesta mateixa xifra com a dividend entre els accionistes. El principal beneficiari serà la mateixa Enel, que rebrà més de 7.500 milions perquè té el 92% d’Endesa. Brentan, a qui ahir Borja Prado va agrair la feina durant aquests anys de crisi i canvis de regulació, continuarà vinculat al grup Enel, ja que es mantindrà com a conseller d’Enersis i d’Enel Green Power.

Fonts del sector elèctric atribuïen ahir la marxa del fins ara conseller delegat d’Endesa a dos punts clau: d’una banda, l’aprimament d’Endesa, que deixarà la companyia pràcticament com estava abans de la privatització; de l’altra, hi ha un element més polític. Andrea Brentan era l’home de confiança de Fulvio Conti, el conseller delegat d’Enel, que va deixar el càrrec la primavera passada per ser substituït per Francesco Starace, l’home que ha marcat la nova línia d’Enel. En aquesta nova estratègia encara hi queda una operació més, que és l’eventual venda a la borsa de fins a un 22% d’Endesa, que podria aportar més de 7.000 milions a la companyia italiana.

Aquestes operacions ajudarien Enel a reduir el seu elevat endeutament, que ronda els 40.000 milions d’euros. Es tracta d’una necessitat important per a una companyia, Enel, que és semipública, ja que té com a primer accionista, amb un 31% del capital, el ministeri d’Indústria italià.

Substitut

El nomenament de José Damián Bogas està només pendent de ser sotmès a la ratificació del consell d’administració que se celebra dimarts que ve. Bogas, nascut el 1955, és enginyer industrial i ha estat a Endesa des del 1982 ocupant diversos llocs de responsabilitat.

En el comunicat es destacava que el nou conseller delegat coneix tant la companyia com el mercat espanyol, i se’l qualifica de persona idònia en “un moment fonamental en la consolidació industrial i estratègica de la companyia com l’empresa elèctrica més gran d’Espanya i Portugal”, ara que Endesa serà una companyia amb activitat només en aquests dos països. Bogas coneix molt bé els dos mercats perquè és el president d’Elcogas i també és membre del consell d’administració de l’Operadora del Mercat Espanyol d’Electricitat (OMEL).

El seu coneixement del mercat i la regulació espanyola poden ser útils a Endesa si realment acaba optant a quedar-se la filial o alguns dels actius d’E.ON a Espanya. La companyia alemanya vol marxar de l’Estat i Endesa està interessada en els seus actius.

stats