Economia 06/04/2015

"Les dades d'atur són bones, però no suficients per crear tres milions de llocs de treball"

El catedràtic d'Economia de la UPF José García Montalvo destaca com a positiu el creixement de l'afiliació a la Seguretat Social

Dani Sánchez Ugart
2 min
Aturats en una OTG

BarcelonaLa reducció de l'atur registrat d'aquest mes de març és una "molt bona notícia", segons el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) José García Montalvo, però la caiguda de la desocupació s'hauria d'accelerar si el govern espanyol vol complir la promesa electoral de reduir el nombre d'aturats en tres milions la pròxima legislatura: "El ritme no dóna per a això".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'economista destaca que les xifres que ha ofert aquest dilluns de Pasqua el ministeri d'Ocupació són "la continuació del que anem veient en els últims mesos" i considera rellevant la reducció de la xifra d'atur desestacionalitzada (que no té en compte les contractacions de la Setmana Santa) i també l'increment de l'afiliació a la Seguretat Social, que ha estat de 160.000 persones a tot l'Estat, segons el ministeri. Aquest increment de la contractació, apunta, pot voler dir que persones que ja havien tirat la tovallola i que ni tan sols estaven buscant feina, s'han animat, pel canvi de cicle econòmic.

Tot i les bones dades, el professor apunta als problemes clàssics del mercat laboral espanyol, que no s'acaben de corregir. D'una banda, la contractació segueix sent precària, amb només un 10% de contractes indefinits i, de l'altra, els sectors que més ocupació creen són els clàssics: els serveis i la construcció, fet que demostra que no s'està produint un canvi en l'estructura productiva de l'economia.

L'increment de la confiança dels consumidors i dels empresaris és un dels principals factors que assenyala l'expert per explicar la davallada de l'atur, tot i que es tracta d'un efecte multicausal. També hi han incidit la caiguda del preu del petroli, que ha abaratit els costos a les empreses, en una economia molt dependent del petroli estranger. A més, la devaluació de l'euro també ha ajudat les empreses exportadores a vendre més i, per tant a contractar més empleats.

Pel que fa a l'impacte de la reforma laboral, Montalvo considera que "ha permès que la competitivitat de les exportacions millorés", perquè ha contribuït a reduir els sous en relació als d'altres països europeus, després que s'hagi produït una pèrdua de competitivitat constant des de l'entrada d'Espanya en l'euro. La reforma, però, no ha estat capaç d'incrementar el percentatge de contractacions a temps complet, ni tampoc el de contractes fixes, però, segons Montalvo, era "una estupidesa" pensar que això podria passar.

stats