ENERGIA
Economia 14/06/2012

La demanda de cru es ressent de la crisi de l'eurozona

La crisi de l'eurozona serà avui protagonista de la trobada de membres de l'Organització de Països Productors de Petroli, que ha de decidir la producció -i, per tant, el preu- dels pròxims mesos.

Ignasi Pujol
3 min

BARCELONA.Els efectes de la crisi de l'eurozona es deixen sentir més enllà del Vell Continent. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) va rebaixar ahir les seves previsions sobre la demanda global de petroli per a aquest any amb motiu de l'agreujament de la crisi a la zona euro i per l'alentiment de l'economia xinesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'AIE va assenyalar que el consum de cru aquest any serà de 89,9 milions de barrils diaris (mbd), 60.000 menys dels que calculava al maig. Això significaria un increment de la demanda limitat al 0,9% respecte al 2011 a causa d'un creixement econòmic mundial que situa aquest exercici en el 3,5%.

La crisi de l'euro serà una de les protagonistes de la reunió que celebra avui a Viena l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), considerada clau per a l'evolució dels preus del cru en els pròxims mesos. Aquesta trobada, la primera del grup de dotze països (Veneçuela, Aràbia Saudita, Iran, Iraq, Kuwait, Unió d'Emirats Àrabs, Líbia, Nigèria, Qatar, Algèria, Angola i Equador) el 2012, haurà d'establir el nivell de l'oferta conjunta de petroli per als pròxims mesos, després que en l'última cita, al desembre, es fixés una quota de 30 milions de barrils diaris.

L'OPEP va informar ahir que el seu barril referencial va cotitzar dimarts a 94,99 dòlars (76,04 euros), el nivell més baix des de gener del 2011, mentre que el seu valor mitjà des de començament de juny és de 96,61 dòlars (77,34 euros), un 10% menys que la mitjana de maig. Només durant el més de maig el preu del cru es va desplomar un 20%.

Davallada dràstica

El preu del barril de Brent, el de referència a Europa, va tancar ahir a 97,13 dòlars (77,76 euros), un 0,01% menys que el dia anterior, i ben lluny dels 128 dòlars que es van registrar al març a causa de les tensions ocasionades per les sancions imposades pels Estats Units i la Unió Europea contra l'Iran pel seu programa nuclear. El preu del cru està en el nivell més baix dels últims vuit mesos.

Segons les dades publicades dimarts pel famós oligopoli petrolier, el bombament conjunt de cru dels països de l'OPEP ha superat aquest sostre en prop d'1,5 mbd al maig, i la qüestió ara és si els ministres decidiran elevar la quota per "oficialitzar" almenys una part d'aquesta producció excessiva o bé tornaran a ratificar el límit de 30 mbd.

I encara que tots coincideixen a defensar un preu mínim de 100 dòlars per barril, difereixen sobre quina és la mesura apropiada per aconseguir aquest objectiu, després que el preu del barril caigués de manera abrupta, en un 29% des del març, per quedar per sota d'aquesta barrera psicològica.

Divisions internes

El secretari general de l'OPEP, Abdul·là Salem El-Badri, va dir ahir que confiava que avui seria possible el consens, en ser qüestionat sobre les divisions en el si de l'organització: entre un bloc, liderat per Veneçuela, que advoca per tancar les aixetes per defensar els preus, i un altre, que engloba els països del golf Pèrsic, que prefereix deixar l'oferta tal com està.

El ministre saudita de Petroli, Ali I. Naimi, després de suggerir primer la possibilitat d'elevar la quota, va dir després a la premsa des de Viena que era "feliç amb les coses tal com són ara".

El seu homòleg veneçolà, Rafael Ramírez, va instar els països del golf Pèrsic (Aràbia Saudita, Kuwait i la Unió d'Emirats Àrabs) a reduir la seva producció després d'haver-la elevat en els últims mesos.

La postura de Caracas coincideix amb la de l'Iran, un país que necessita preus més alts per compensar les pèrdues d'ingressos que està patint a causa de les sancions internacionals que han afectat negativament la seva producció petroliera.

Salem El-Badri va reconèixer que el mercat petrolier està "sobreabastit", però va assegurar que no li fa por la situació dels preus malgrat que estan en el nivell més baix dels últims vuit mesos.

Naimi, per la seva banda, va alertar del risc que la crisi de l'eurozona arrossegui la conjuntura mundial i destrueixi la demanda energètica global. "Els desafiaments que afronta la zona euro i les seves implicacions per a la resta del món seran centrals per al creixement econòmic mundial", va alertar el ministre saudita.

stats