RECUPERACIÓ ECONÒMICA
Economia 10/09/2012

El deute familiar retrocedeix cinc anys

Vicenç Moliné
2 min
HIPOTECATS  Més de tres quartes parts dels diners que deuen les famílies correspon al pagament d'hipoteques.

BARCELONALa majoria d'economistes consideren que el problema d'Espanya no és el deute públic, que és inferior proporcionalment a la mitjana europea i al de països com Alemanya i França, sinó el deute privat, tant de les famílies com de les empreses. Aquesta magnitud lentament es va desinflant i aquest estiu ja s'ha situat al nivell de fa cinc anys. En concret, al juliol el deute acumulat de les famílies era de 848.400 milions d'euros (equivalent al 85% del PIB espanyol, aproximadament). Aquesta xifra és exactament la mateixa que el juliol del 2007, quan va esclatar la crisi de les subprime als Estats Units, el moment que es considera l'inici de la crisi actual. A partir d'aquell estiu, tot i les males notícies que arribaven del mercat immobiliari nord-americà, el deute de les famílies espanyoles va seguir augmentant i no va començar a frenar fins a finals del 2008, quan es va fer evident que la crisi també afectaria Espanya. En aquell moment el deute sumava més de 918.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Recuperació desigual

Des del 2009, el nivell de deute familiar es va estancar per, posteriorment, iniciar un lent descens. Molt lent si el comparem amb el ritme de creixement experimentat els anys anteriors. Si el 2005 es registraven amb normalitat creixements interanuals de més d'un 20%, la caiguda d'aquest juliol respecte a fa un any només va ser del 3,4%. Tot i així, aquest descens va ser el més fort des que va començar la crisi.

Segons Gonzalo Bernardos, vicerector d'economia de la UB, aquesta caiguda cada vegada més precipitada es deu a diversos factors. En primer lloc, a un canvi de mentalitat a les llars espanyoles: "La situació econòmica fa que la gent tingui por i tendeixi a desendeutar-se. Quan hi havia confiança, la situació era la inversa", afirma.

Un altre factor decisiu és que els bancs fa temps que han tallat l'aixeta del crèdit davant les creixents exigències de capital que els han imposat les autoritats, tant europees com espanyoles. Segons Bernardos, els bancs ara "han de complir amb unes ràtios de capital que no els permeten concedir crèdits". Bernardos encara destaca un últim motiu relacionat amb les baixades de tipus d'interès. Com que la immensa majoria de les hipoteques estan vinculades a l'Euríbor, quan aquest índex baixa després que el BCE abarateixi el preu del diner, es redueix també la part de la quota de la hipoteca que correspon als interessos. Això, combinat amb els altres dos factors, accelera la reducció del crèdit hipotecari, que a hores d'ara representa el 77% del deute de les famílies espanyoles.

stats