PLA D'ESTALVI
Economia 26/07/2012

La crisi espanyola força Telefónica a suspendre dividends i retallar sous

La crisi ha impactat definitivament en Telefónica. L'empresa impulsa un pla d'ajust sever per estalviar més de 10.000 milions a causa de l'empitjorament dels resultats i les dificultats per obtenir finançament.

àlex Font Manté
2 min
Telefónica retalla un 30% el sou de l'equip directiu (inclòs el president, César Alierta, que l'any passat va cobrar 11 milions) i un 20% el del consell d'administració.

BARCELONALes turbulències financeres han impactat finalment en Telefónica, la primera empresa de telecomunicacions d'Europa i la segona companyia espanyola, només per darrere d'Inditex. La multinacional va anunciar ahir un canvi radical d'estratègia perquè l'entorn, "molt inestable", està "agreujant" els riscos financers. "És crucial que la companyia prengui mesures definitives per mitigar contundentment possibles riscos", va afirmar severament la multinacional en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer front a aquesta inestabilitat, l'empresa ha decidit suspendre el pagament de dividends aquest any i retallar un 30% el sou dels seus directius principals i un 20% el del seu consell d'administració, cosa que li permetrà estalviar més de 10.000 milions d'euros. D'aquesta manera, Telefónica es va convertir ahir en un perfecte exemple de com perjudiquen les tensions sobre el deute espanyol a les grans corporacions, que cada vegada tenen més problemes per finançar-se. Amb el conjunt de mesures anunciades ahir, l'empresa pretén "neutralitzar les condicions de liquiditat dels mercats de deute".

Telefónica s'havia caracteritzat en els últims anys per ser la companyia més generosa en el pagament de dividends als seus accionistes. De fet, en plena crisi havia mantingut i incrementat aquesta aposta: el 2011 va abonar un dividend rècord d'1,6 euros per cada acció, un 14% més que l'any anterior. Tot i que inicialment la companyia havia promès pagar 1,75 euros per títol el 2012, fa uns mesos va anunciar que la inestabilitat de l'economia l'obligava a abaixar el dividend fins a 1,5 euros. Ahir, però, va decidir suprimir-lo completament.

Els dividends es reprendran el 2013, però amb només 0,75 euros per acció. L'any passat la companyia va gastar 7.300 milions en el pagament del dividend als accionistes, 1.900 milions més que els beneficis que va registrar en el conjunt de l'any.

El llast d'Europa i Espanya

El detonant d'aquest canvi d'estratègia han estat els resultats de Telefónica en el primer semestre de l'any, que la companyia va presentar ahir i que mostren una forta caiguda del benefici. Entre el gener i el juny l'empresa va guanyar 2.075 milions, un 34% menys que en el mateix període de l'any passat. Estava previst que els resultats es donessin avui, però per la complexitat de la situació la multinacional va preferir avançar-los a ahir, segurament per donar als inversors més temps per pair les dades i les mesures anunciades per contrarestar-les.

El principal llast de la companyia és Europa, i especialment Espanya. Mentre que a Llatinoamèrica els ingressos van augmentar més d'un 7% en el primer semestre, a Europa van caure un 6%. A Espanya, a més, la facturació va caure un 13%. Únicament al mes de maig, l'operadora va perdre 204.000 clients de telefonia mòbil.

Les turbulències de la crisi no només s'havien començat a notar en els resultats, sinó també en la cotització de la companyia a la borsa. Fins ara aquest any els seus títols han caigut més que la mitjana de l'Íbex-35. En concret, les accions de Telefónica han baixat un 35% des del gener, mentre que l'Íbex-35 ha perdut un 30%.

César Alierta, president de l'operadora, va guanyar 11 milions d'euros l'any passat i és un dels directius més ben pagats a Espanya, una xifra que aquest any forçosament serà inferior.

stats