LABORAL
Economia 21/04/2014

6 de maig, data límit per a Panrico

La plantilla confia en el judici sobre l’ERO per calmar un conflicte ingovernable després de mig any de vaga

Elena Freixa
3 min
ROSES REIVINDICATIVES Els treballadors i treballadores de Panrico vendran roses per Sant Jordi per captar ingressos que nodreixin la caixa de resistència de la vaga.

BarcelonaLa fàbrica de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda supera els sis mesos de vaga. Ahir la protesta dels treballadors va igualar els 187 dies d’acampada que van protagonitzar els treballadors de Sintel (filial de Telefónica) l’any 2001, fins ara el conflicte laboral més llarg d’Espanya des de la reinstauració de la democràcia. La situació de la fàbrica de Donuts, aturada des de fa mig any, és més complexa que mai. La tensió entre els vaguistes i la direcció de Panrico s’ha disparat i les diferències pel que fa a l’estratègia a seguir han acabat per enfrontar els mateixos representants del comitè d’empresa i els responsables de CCOO, per als qual el conflicte s’ha tornat ingovernable tot i que és, teòricament, el sindicat amb més afiliats a la planta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per què el 6 de maig pot ser un punt d’inflexió?

Els treballadors en vaga a Santa Perpètua de Mogoda s’aferren al judici que està previst a Madrid el 6 de maig perquè confien que el jutge de l’Audiència Nacional els doni la raó i obligui Panrico a fer marxa enrere en els 745 acomiadaments que ja ha començat a fer efectius a Espanya. La vista judicial, que ja va ser posposada al mes de març, ha afegit més llenya al foc a l’enfrontament obert entre el comitè d’empresa i el sindicat CCOO, històricament majoritari a la fàbrica però ara molt criticat pels vaguistes.

CCOO mira de forçar que el conflicte baixi de to i que s’obri una escletxa prou important en les negociacions perquè el judici no s’arribi a celebrar. Per recuperar les regnes d’un conflicte que ja no controlen, els responsables del sindicat a Catalunya van recordar als seus afiliats en una assemblea recent que la impugnació als jutjats la va presentar CCOO, a qui el comitè es nega a cedir els poders per negociar en nom seu amb l’empresa i el Govern.

Segons van explicar a l’ARA fonts pròximes a la plantilla, els representants de CCOO en altres fàbriques espanyoles que sí que van acatar l’ERO també pressionen perquè el sindicat retiri la impugnació a l’Audiència Nacional a Madrid. Si ho fes, encara quedaria el recurs d’impugnació que va presentar la CGT, però el fet que aquest sindicat no tingui representació al comitè d’empresa podria debilitar les possibilitats que els jutges es pronunciessin a favor de la plantilla.

Quins bàndols s’han format a Panrico?

Les estratègies contraposades per afrontar el conflicte han acabat enfrontant el comitè d’empresa i la direcció de CCOO. D’aquí que els representants de la plantilla no vulguin que actuïn en nom seu. Mentre que els estaments del sindicat aposten per la negociació i per desconvocar la vaga, els treballadors de Panrico exigeixen la retirada dels acomiadaments per dialogar amb la direcció una sortida.

Un dels últims episodis que ha evidenciat la ruptura va ser l’última proposta que la direcció va fer arribar a la plantilla, en què plantejava una reducció dels acomiadaments -dels més de 150 plantejats a 93- i una millora de les indemnitzacions als afectats que no va arribar a concretar-se. A canvi, es demanava a CCOO que retirés la demanda judicial contra l’ERO, i a la plantilla catalana que abandonés la vaga indefinida.

CCOO volia forçar un referèndum en què participés tota la plantilla de Santa Perpètua, incloent-hi les àrees d’administració que no estan actualment en vaga, però el comitè de la planta va rebutjar la proposta. El motiu? Van al·legar que qui havia de votar sobre la continuïtat o no de la vaga són els que l’estan secundant des de fa sis mesos.

La UGT, tot i tenir presència al comitè d’empresa, s’ha desvinculat del conflicte perquè no ha convocat ni secundat mai la vaga. El sindicat és fort entre el col·lectiu d’administració i altres àrees que no estan participant en l’aturada.

Quin és el paper que juga la Generalitat?

El departament d’Empresa i Ocupació fa mesos que ha assumit el paper de mediador. A través del Govern s’han vehiculat alguns contactes entre direcció i representants de la plantilla que, de moment, no s’han traduït en acords. Les autoritats laborals catalanes van dictar una sanció contra Panrico per vulnerar el dret a vaga fent que els productes arribessin a Catalunya procedents d’altres fàbriques espanyoles, però la multa encara no s’ha arribat a aplicar. L’expedient és una fitxa més sobre la taula en l’estratègia negociadora del conflicte.

stats