Publicitat
Publicitat

Les sentències contra l’entitat ja es dicten en segona instància

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, deia ahir que l’entitat està prou capitalitzada i que té “múscul suficient”. Però de fet l’oferta pública de venda d’accions que va fer, en la qual va captar més de 3.000 milions, pot fer-li la guitza, perquè de moment els jutges es decanten per obligar els bancs a tornar els diners als petits accionistes que van comprar títols en l’OPV. Aquesta doctrina judicial es veu reforçada per l’informe dels pèrits, que diu que la informació que es va oferir als inversors no reflectia la realitat patrimonial de l’entitat.

I si fins ara havien sigut jutges de primera instància els que donaven la raó als accionistes, ara ho ha fet l’Audiència de Barcelona en una sentència a què ha tingut accés l’ARA. Es tracta d’un escrit de la secció 19 de l’Audiència que revoca una resolució anterior de primera instància en el cas d’un matrimoni que va comprar preferents i deute subordinat per valor de 106.000 euros i després van anar a l’oferta de bescanvi que va fer Bankia per convertir-ho en accions.

L’Audiència estima el seu recurs i condemna Bankia a tornar al matrimoni els 106.000 euros de la seva inversió inicial, més els interessos legals, i descomptant els rendiments que n’hagin tingut.

La sentència deixa clar que els inversors no van rebre la informació que exigia la llei i que per tant “hi ha un vici en el consentiment essencial i excusable que porta a l’ anul·labilitat dels contractes”.

Això, segons la sentència, ja anul·la el bescanvi posterior per accions, que va aconsellar als demandants la directora de l’oficina amb la qual havien tractat sempre. Però a més els magistrats destaquen que eren gent sense formació financera, que no haurien acceptat el bescanvi si no fos per les pèrdues amb les preferents i obligacions subordinades. Diu la sentència que “Bankia (llavors Caixa Laietana) no va complir les obligacions de diligència, lleialtat i informació en la venda”.

Més continguts de