TREBALL
Economia 20/09/2012

52.400 treballadors en negre detectats fins a l'agost

El ministeri d'Ocupació treu pit amb el pla antifrau: 52.400 treballadors en negre detectats fins a l'agost. Els que cobraven l'atur i treballaven superen els 6.200, un de cada dos casos inspeccionats.

Elena Freixa
2 min
52.400 treballadors en negre detectats fins a l'agost

BARCELONA.La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va avançar ahir al Congrés els primers resultats de l'increment de personal dedicat a la Inspecció de Treball. Les empreses expedientades per frau han crescut un 29,6% fins a l'agost respecte al mateix període de l'any passat, mentre que el frau a la Seguretat Social detectat entre els treballadors ha augmentat un 47%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, les 143.714 inspeccions fetes en matèria laboral a Espanya aquests mesos han aportat 643 milions d'euros a les arques públiques, 6,6 milions més que el 2011. S'han detectat 52.453 treballadors en situació irregular, un 14,5% més.

Segons el primer balanç de Báñez, la persecució del frau en el cobrament de l'atur ha estat un dels eixos principals i va suposar gairebé el 10% de totes les inspeccions fetes. El resultat és que en gairebé la meitat dels casos analitzats es va destapar frau per part del treballador. De 13.444 inspeccions relacionades amb la prestació d'atur, es van detectar 6.263 situacions de persones que cobraven i, alhora, treballaven. També es va sancionar 4.200 empresaris que donaven feina a treballadors a l'atur i els tenien, per tant, sense regularitzar.

900 empreses fictícies

La xifra d'empreses fictícies, creades "per defraudar la Seguretat Social" s'han multiplicat per cinc d'acord amb les dades del govern espanyol. Si l'any passat en aquestes dates se n'havien interceptat 185 a tot l'Estat, aquest any la Inspecció de Treball ja n'ha expedientat 992.

Aquests resultats, va presumir ahir Báñez, són resultat de l'increment d'efectius destinats a la croada antifrau laboral, ja que aquest any hi ha 69 inspectors més i 52 subinspectors que s'han incorporat a aquesta tasca. Els números, va defensar la ministra ahir, avalen que el pla antifrau que ha dissenyat el ministeri d'Ocupació "està fent efecte".

En un moment d'estretors pressupostàries, i amb la partida de prestacions que no para de créixer mentre el mercat de treball segueix generant aturats, la ministra va insistir en la importància de combatre els casos de frau, que van en contra de tots. "Són dolents perquè van en contra dels drets dels treballadors, perquè impedeixen a les empreses competir en igualtat i perquè es posa en risc el sistema de la Seguretat Social perquè no afloren els ingressos de les cotitzacions", va resumir davant la Cambra.

De fet, l'executiu de Mariano Rajoy treballa per tenir aprovada definitivament la llei antifrau els pròxims mesos. L'avantprojecte, que va rebre el vistiplau del consell de ministres el 27 de juliol, preveu endurir les sancions i, fins i tot, un enduriment del Codi Penal. El frau d'una empresa a la Seguretat Social per un import superior als 50.000 euros podrà comportar penes de fins a sis anys de presó, segons el text aprovat. En el cas de les empreses fictícies, la pena màxima passarà de cinc a sis anys sigui quin sigui l'abast del frau.

stats