SERÀ OPERAT AVUI
Esports 17/03/2011

Abidal mostra el camí a seguir a partir d'ara

Toni Padilla
4 min
LA RIALLA D'ABIDAL El francès és considerat  un dels més bromistes del vestuari barcelonista pels seus companys, que ara estan commocionats.

Estava previst que la roda de premsa posterior a l'entrenament del Barça d'ahir la fes Éric Abidal. Però en poques hores, la vida del francès va canviar del tot. Des que es va saber que el defensa internacional francès pateix un tumor al fetge, tot ha canviat, dins del Barça. L'equip va entrenar-se ahir per primer cop després de dos dies de festa en un clima estrany. Inicialment, estava previst que s'entrenessin, que parlés Abidal, i anar a dinar tots plegats per fer pinya. El vestuari estava indignat per la informació que havia fet pública la cadena Cope, que relacionava el Barça amb el dopatge citant fonts provinents del Reial Madrid. Però en poques hores, aquest afer, que havia monopolitzat l'actualitat i les converses dels jugadors, va ser oblidat del tot.

Éric Abidal, però, va aparèixer inesperadament a la ciutat esportiva Joan Gamper de Sant Joan Despí. En abandonar les instal·lacions en cotxe, va somriure i va aixecar el dit polze saludant als aficionats i periodistes que hi havia presents. El francès, per voluntat pròpia, va voler ser al vestuari de la ciutat esportiva mentre els seus companys anaven arribant.

En lloc de deixar que es posessin a parlar capcots sobre la malaltia del jugador, ell els va animar, els va fer riure (és un dels més bromistes del vestuari) i els va deixar clar que si l'aprecien han de seguir treballant molt, sense defallir per molt tristos que estiguin. Abidal els va dir que quan torni a jugar vol que l'equip sigui on és sempre: a dalt de tot de la classificació. Optimista per naturalesa, el jugador francès va deixar clar el que cal fer a partir d'ara, encara que ell no hi sigui, sobre la gespa: seguir igual.

Els ànims d'Abidal

Xavi Hernández, poc després, admetia una mica sorprès com el malalt havia animat els altres. "És dels més forts mentalment que conec. De fet, avui a l'entrenament gairebé estava ell més animat que nosaltres. Ens demostrarà una vegada més que és un exemple i se'n sortirà", va comentar el migcamposta vallesà, que va admetre que aquesta notícia és "el cop més dur" que ha viscut en un vestidor.

Acte seguit, el jugador francès va marxar cap l'Hospital Clínic de Barcelona, on va ser sotmès a diverses proves en espera de ser intervingut avui mateix a les mateixes instal·lacions pel doctor Josep Fuster Obregon, un metge especialitzat en el fetge. Perquè el club va comunicar ahir al matí que l'operació, prevista inicialment per aquest divendres, s'havia avançat a dijous.

Segons van dir els serveis mèdics del club, el motiu d'avançar la intervenció és que BarnaClinic ha pogut reorganitzar la seva agenda de quiròfans per facilitar la feina. Així, el jugador serà operat avui a les 4 de la tarda.

Parlen els pesos pesants

I després de l'entrenament, va ser Xavi Hernández qui va comparèixer davant dels mitjans de comunicació. En un club en què hi ha poques improvisacions, el vestuari, assessorat pel departament de comunicació, va decidir deixar clar a tothom que es fa pinya i que l'equip se'n sortirà. Xavi va fer el pas endavant de parlar en la roda de premsa que havia de ser d'Abidal. I avui parlarà Víctor Valdés, un dels tres capitans de l'equip. L'altre, Puyol, no parla perquè està lesionat.

I demà, com que és dia de prèvia, parlarà en roda de premsa Pep Guardiola. És a dir, en els tres dies següents a la notícia, parlen dos dels tres capitans i l'entrenador. Imatge de suport i de fermesa.

El tècnic de Santpedor va ser dels primers en ser al costat d'Abidal, i si inicialment afrontava la roda de premsa de demà capficat per tot l'afer del dopatge, ara sap que serà una nova oportunitat per fer pinya i per desdramatitzar la situació. Abidal és jove, està ben atès per doctors i com que té revisions periòdiques ha vist com el tumor era detectat a temps. Ara toca confiar en els metges, i també en l'equip, que haurà d'afrontar el temible mes d'abril sense un dels jugadors que vivia un moment de joc més dolç.

El primer partit, dissabte

El primer dels partits que no podrà jugar Abidal serà el d'aquest dissabte contra el Getafe. Amb Carles Puyol encara sense rebre l'alta, Guardiola té feina sobre la taula. És precisament per això que, a partir d'avui, el central del filial Andreu Fontàs s'incorporarà a la dinàmica d'entrenaments del primer equip. El jugador de Banyoles, que ha disputat fins al moment tres partits amb l'equip de Pep Guardiola -un de Lliga, un de Copa del Rei i un de Lliga de Campions-, seria el relleu de Puyol a l'eix de la defensa, ara que Abidal no el podrà substituir. Just després del partit contra el Getafe hi haurà una setmana sense partits perquè hi ha compromisos de seleccions, cosa que donarà una mica de temps a l'equip per veure si es recupera Puyol, que seria cabdal per afrontar l'abril. El mes en què hi ha la visita al Bernabéu, la final de Copa del Rei i els quarts de final de la Lliga de Campions.

El problema és que ara encara no se sap què passa realment, amb Puyol. Al voltant de la lesió al genoll del capità s'hi estén un oceà de silenci. Puyol, que ha demanat precisament aquest hermetisme per poder treballar sense pressió, ja fa més de 50 dies que està lesionat, i malgrat que se l'ha vist treballar amb el grup, segueix sense rebre l'alta. I ara, amb Abidal apartat, la seva presència es fa més important que mai.

Si Puyol es recupera, Guardiola podrà apostar per la parella de centrals de sempre, Piqué i Puyol, amb Adriano i Maxwell com a opcions per al lateral esquerre. Però dissabte, Guardiola haurà de repensar la defensa. Una opció seria situar Sergio Busquets de central, com quan van jugar amb l'Arsenal, al costat de Piqué. També hi ha Milito, que ha tingut minuts últimament. O fins i tot podria apostar per Fontàs.

La renovació, a prop

El tumor d'Abidal ha arribat just en el moment en què el francès tenia gairebé tancada la seva renovació. Abidal ha manifestat molts cops que somia ampliar la durada del seu contracte per posar punt final a la seva carrera a Barcelona. El director esportiu Andoni Zubizarreta va parlar ahir sobre aquest tema i va comentar: "La situació és excepcional però seguirem treballant amb la normalitat i avançarem com amb altres renovacions". Al club volen esperar veure com evoluciona el procés, i si es confirmen els pronòstics més optimistes (que parlen d'entre quatre i sis setmanes sense jugar), la renovació del jugador seria una realitat. El Barça, de fet, vol tenir un gest cap a un jugador de comportament modèlic, i sempre que aquest tumor no sigui impediment perquè segueixi jugant a futbol, se'l renovarà.

stats