COPA DEL REI
Esports 04/01/2012

Any nou, ambició de sempre

i
Toni Padilla
3 min

Josep Guardiola s'esperava dues preguntes durant la primera roda de premsa del 2012: sobre la seva renovació i sobre si Lionel Messi vol jugar avui el partit d'anada dels vuitens de final de la Copa del Rei contra l'Osasuna. El tècnic de Santpedor va somriure en escoltar la pregunta sobre l'argentí i va deixar clar que no ha preguntat a Messi si vol jugar, bàsicament perquè no cal. Ja sap la resposta: Messi vol jugar sempre. "Com Maxwell, com tots els jugadors", va afegir un Guardiola que avui dirigirà una última sessió d'entrenament, de la qual sortirà la llista definitiva de convocats.

Amb Guardiola com a tècnic, el Barça ha guanyat dos dels tres primers partits de l'any: va cedir un empat amb el Vila-real el 2010 i va derrotar el Mallorca el 2009 (3-1) i el Llevant el 2011 (2-1). Sempre eren partits de Lliga i sempre es van jugar sense Lionel Messi, que mai ha jugat el primer partit de l'any. Un partit que, al final, acaba sent una petita illa de descans per al futbolista argentí. Un descans no gaire desitjat, ja que Messi només sembla feliç si juga i després d'aterrar dilluns per la tarda a Barcelona després d'un llarg viatge des de Rosario, va agafar un taxi per anar directament a la Ciutat Esportiva i fer un primer entrenament en solitari. Ahir Messi va treballar amb els seus companys i aquest matí hi tornarà, preparat per estar a disposició d'un Guardiola que ara fa un any no va fer jugar Messi fins al segon partit de l'any, contra el Betis a la Copa del Rei. Llavors no va deixar que l'argentí acabés el partit, i el va substituir quan el resultat ja era de 5 a 0 (amb tres gols de Messi). I ni així el jugador de Rosario va fer bona cara, ja que va marxar amb el cap cot.

El duel amb l'Osasuna arriba amb el record en el passat del 8 a 0 que els navarresos es van endur en el partit de Lliga que es va jugar el 17 de setembre, i amb els blaugranes conscients que passar als quarts de final pot significar veure's les cares amb el Madrid. L'Osasuna assumeix la condició de víctima i el mateix president Patxi Izco deia ahir als micròfons de COMRàdio que els seus tenien "un 2% de possibilitats de passar als quarts de final". José Luís Mendilibar, el tècnic de l'equip de Pamplona, va ser encara més contundent en afirmar que l'eliminatòria està directament "impossible". Mendilibar ja ha sortit golejat del Camp Nou tant com a tècnic del Valladolid com amb l'Osasuna, i sap que aquesta temporada el Barça s'està mostrant especialment dur a casa, on no ha encaixat ni un sol gol ni en Lliga ni en Copa aquesta temporada, amb un balanç demolidor de 48 gols a favor i zero en contra. Només el Milan a la Lliga de Campions (2-2) i el Madrid a la Supercopa (3-2) han aconseguit marcar-hi algun gol. I als blancs no els va servir per endur-se res de bo.

Guardiola segurament presentarà un onze inicial amb algunes cares noves, en què fins i tot Jonathan Soriano té opcions de gaudir de minuts sense el lesionat David Villa. Sobre Messi, el tècnic de Santpedor meditarà si li dóna descans, ja que l'argentí té fam per seguir estripant registres golejadors. "Leo ha arribat bé d'ànim i ha fet tota la sessió amb l'equip. Si vol jugar? No l'hi he preguntat, perquè ja conec la seva resposta, la mateixa que la de tots. Dit això, decideixo jo", deia ahir a la sala de premsa Guardiola, que com sempre a la Copa farà jugar Pinto, just després de l'ampliació de contracte del porter andalús.

Iniesta, recuperat

Guardiola també haurà de decidir què fa amb un Iniesta que ja s'ha recuperat de la lesió que va patir davant de l'Hospitalet: "Iniesta està molt bé. S'ha entrenat a un molt bon nivell, però només ha fet dues sessions, i que jugui noranta minuts pot ser precipitat, encara que potser sí que pot jugar una estona", va explicar ahir Guardiola.

L'Osasuna, per la seva part, no és el mateix que va encaixar vuit gols al setembre al Camp Nou i probablement jugarà amb un equip bastant diferent del que va donar la cara llavors, entre altres raons per les baixes obligades de fins a set jugadors per lesió: Roversio, Raúl García, Kike Sola, Rubén González, Jon Echaide, Masoud Shojaei i Marc Bertrán.

stats