Esports 29/08/2014

El Barça es posarà a prova contra el PSG i l’Ajax

La fortuna somriu a l’equip de Luis Enrique, que debutarà contra l’Apoel de Xipre

i
Toni Padilla
4 min

BarcelonaEl Barça de Luis Enrique debutarà a la Lliga de Campions el dimecres 17 de setembre contra l’Apoel de Nicòsia, de Xipre. El club blaugrana va tenir força sort en el sorteig de la fase de grups celebrat al Fòrum Grimaldi de Mònaco, un sorteig en què diferents llegendes madridistes, en representació de l’actual campió de la competició, van fer de mà innocent. Així, Iker Casillas va treure el nom del Barça; Hierro va treure el del París Saint-Germain; Sanchís, el de l’Ajax d’Amsterdam, i Paco Gento, el de l’Apoel.

El PSG i l’Ajax, campions de França i els Països Baixos, seran els encarregats de posar a prova el Barça, amb el PSG com a gran favorit per accedir als vuitens de final al costat dels blaugranes. El sorteig va acabar amb alguns grups molt igualats, com el que formen el Benfica, el Zenit, el Bayer Leverkusen i el Mònaco, o un de temible amb el Bayern de Guardiola, el Manchester City, el CSKA de Moscou i el Roma. L’Athletic Club de Bilbao podrà somiar a arribar als vuitens de final, ja que jugarà contra el Porto de Lopetegui, el Xakhtar ucraïnès i el Bate de Bielorússia.

“Serà un duel espectacular”, deia Andoni Zubizarreta sobre el partit de la segona jornada al Parc dels Prínceps de París, on ara fa dos anys el Barça va empatar. El PSG és el principal rival del Barça malgrat que l’equip de Laurent Blanc no ha començat bé la temporada, amb dos empats fora de casa en camps d’equips modestos com l’Stade de Reims i l’Evian Thonon Gaillard. El PSG, però, ja ha guanyat la Supercopa -va derrotar el Guingamp a la final, jugada a la Xina- i hauria de revalidar el títol de campió de la lliga. El president del PSG, Nasser al-Khelaifi, és l’encarregat de gestionar el club, propietat de Qatar Sports Investments, una empresa que pertany a la família reial de Qatar des de fa tres anys. En aquest temps, el PSG ha passat d’estar a punt de fer fallida econòmica a guanyar la lliga francesa i jugar dos cops els quarts de final de la Champions. I ho ha fet gastant més de 200 milions d’euros en jugadors com Ibrahimovic, Lavezzi i Pastore. Aquesta temporada, però, per una sanció de la UEFA estan limitats a l’hora de fitxar jugadors. Malgrat tot, han arribat el central brasiler David Luiz, per jugar al costat del seu company de selecció Thiago Silva, i el bon lateral ivorià Aurier. En canvi, finalment el PSG no va fitxar Dani Alves, com volia fer.

Ancelotti va ser el primer tècnic del projecte qatarià a París -ell entrenava el PSG en aquella eliminatòria d’ara fa dos anys recordada perquè Messi va jugar lesionat-. Ara Laurent Blanc intenta gestionar un grup ple de talent, amb Zlatan Ibrahimovic de bandera. El suec lidera un atac amb grans companys de joc: Lavezzi, Cavani, Pastore o Lucas Moura. Blanc aposta per un 4-3-3 en què Maxwell i Aurier ocupen les bandes, David Luiz i Thiago Silva defensen i el porter és el sard Sirigu. Al centre del camp, Motta passa l’escombra, Matuidi posa energia i l’italià Verratti, el toc. Lavezzi i Cavani solen atacar al costat d’Ibrahimovic, amb Pastore o Lucas Moura a la banqueta.

Tornada a Amsterdam

El Barça haurà de plantar cara a l’ambició dels francesos i intentar evitar ensurts en els partits de la tercera i la quarta jornada, contra l’Ajax. L’any passat l’equip de Frank de Boer va sortir escaldat del Camp Nou, però va derrotar els blaugranes a l’Amsterdam Arena per 2-1. Frank de Boer lidera una revolució que intenta recuperar el joc ofensiu i alegre de l’escola holandesa. Aquest estiu l’equip d’Amsterdam ha aconseguit retenir jugadors que van brillar amb la selecció holandesa al Mundial, com Cillessen o Blind, i per aquest motiu confien fer un pas endavant malgrat haver perdut la Supercopa contra el modest PEC Zwolle i haver estat derrotat pel PSV per 1-3 en la tercera jornada de lliga. El conjunt holandès és capaç de desplegar un futbol vistós amb joves de la casa que cuiden la pilota i s’ordenen sobre la base d’un 4-3-3 valent. Van Rhijn, Boilesen, Veltman i Moisander, internacionals, juguen en una defensa amb toc i elegància. En atac, Blind trenca per la banda, Schone és un creador i els gols els aporten l’islandès Sigthorsson i una cara nova, El Ghazi.

L’invitat de Xipre

El grup el tanca el primer rival del Barça, l’Apoel. L’equip de Nicòsia va arribar als quarts de final de la Champions no fa gaire, però hauria d’acabar últim de grup. Amb els diners del president Prodromos Petrides, l’Apoel pot fitxar jugadors estrangers que milloren el nivell de joc local. De fet, a l’equip de Nicòsia no hi solen jugar gaires jugadors locals. Charalambidis seria l’excepció. La principal cara coneguda és un porter format a La Masia, Urko Pardo.

El Reial Madrid, amb molta sort al sorteig

L’actual campió d’Europa, el Reial Madrid, va ser el gran protagonista de la gala de Mònaco, amb Casillas, Hierro, Sanchís i Gento a l’escenari, Cristiano com a guanyador del premi al millor jugador europeu de la temporada passada i un sorteig en què l’equip d’Ancelotti va quedar aparellat amb rivals poc complicats, com el Basilea de Suïssa i el Ludogorets de Bulgària. El Ludogorets va ser el gran protagonista de la fase prèvia, ja que va jugar-se la classificació contra l’Steaua romanès als penals després de quedar-se sense porter. El defensa central Muti es va posar sota els pals i, sorprenentment, va aturar dos xuts i va classificar els seus. El tercer rival del Madrid, en canvi, sí que imposa respecte. El Liverpool de Brendan Rodgers, que torna a la Champions, serà un rival d’entitat malgrat que aquest estiu ha perdut l’uruguaià Luis Suárez. L’Atlètic de Madrid jugarà contra el Juventus, l’Olympiacos d’Abidal i Afellay, i el Malmö suec. La temporada passada l’Atlètic va ser subcampió de la competició.

stats