Esports 28/03/2012

Un Barça majúscul obté bitllet per a Istanbul

INTENSITAT MÀXIMA
 C.J. Wallace supera Mike Wilkinson en una acció sota una de les cistelles del Basket Hall de Kazan.

BARCELONAEl Barça Regal va superar l'Unics Kazan (56-67) per cinquena vegada aquesta temporada, tercera en l'eliminatòria de quarts de final, i jugarà la final four de l'Eurolliga per dotzena vegada en la seva història. L'equip blaugrana va realitzar un esforç majúscul per reconduir en partit, el cinquè en tan sols onze dies, que perdia per deu punts al segon quart i va certificar la classificació per la via ràpida en una nit de la qual surt molt enfortit.

Mentre aquells que l'acusen de no ser un líder estan veient els partits de quarts de final per televisió, Joan Carles Navarro va saber conduir l'equip cap a la victòria amb 21 punts, més del 31% dels que ahir va sumar un Barça Regal espès en atac, brillant en defensa i excepcional en caràcter competitiu.

La tàctica que l'Unics Kazan va escenificar al Basket Hall va quedar clara des del primer moment, quan va acumular homes a prop de la seva cistella i va incitar, gairebé obligar, el Barça Regal a llançar des de fora. El conjunt blaugrana va caure al parany i, tot i tenir uns percentatges d'encert molt baixos, va intentar 17 triples en una primera meitat en què va arribar a perdre per deu punts de diferència.

El segon quart del Barça Regal va ser nefast i els jugadors de l'equip blaugrana van trigar més de nou minuts a anotar una cistella en joc. De fet, tan sols en van sumar dues en tot el període. Tot i això, el conjunt que entrena Xavi Pascual va saber aprofitar els tirs lliures per arribar al descans amb tan sols sis punts de desavantatge.

Aquesta temporada poques vegades ha necessitat més el Barça Regal els 15 minuts de descans que a Kazan, on els seus jugadors necessitaven tant oxigen (el d'ahir era el cinquè partit en onze dies) com instruccions clares en atac. L'equip es va agafar a aquest descans amb la mateixa intensitat que un nàufrag hauria posat les seves mans sobre un tros de fusta al mig del mar.

El Barça Regal va començar el tercer període amb Víctor Sada en el lloc de Marcelinho Huertas, buscant canviar el ritme de partit, accelerar-lo, des de la defensa. Un entrenador, Xavi Pascual, afegia cafeïna a l'enfrontament mentre l'altre, Ievgueni Paixutin, tractava d'adormir-lo. El pas dels minuts va donar la raó al primer, que va saber anar de menys a més.

L'Unics Kazan va fer coses bé, però poques. Quan el Barça Regal les va contrarestar, el conjunt rus va patir, com un estudiant d'última hora que s'entrebanca quan el professor li pregunta coses que no va poder memoritzar la nit abans de l'examen. Ievgueni Paixutin va arriscar en mantenir a pista Nathan Jawai amb quatre faltes personals, però va ser molt conservador tàcticament al llarg dels 120 minuts de l'eliminatòria.

El Barça Regal, en canvi, va oferir molta més varietat de recursos, tant ahir com en els dos partits del Palau Blaugrana. A diferència del conjunt blaugrana, l'Unics Kazan no va saber competir quan es va veure per sota al marcador. Quan es va veure superat, el conjunt rus va escenificar un conformisme preocupant, conseqüència clara de tenir un equip format per un grapat de jugadors mercenaris, d'aquells que fan tot el que poden, però no més.

Motivat per la possibilitat de jugar la seva tercera final four en quatre anys, el Barça Regal va prémer l'accelerador i va anar augmentant la renda, fins a assegurar-se la victòria a Kazan.

Olympiacos o Siena, el rival

El Barça Regal és el primer conjunt que es va garantir la seva presència a la final four d'Istanbul, un esdeveniment en què es creuarà a semifinals amb el guanyador de la sèrie que enfronta l'Olympiacos i el Montepaschi Siena i que, de moment, està empatada (1-1).

"Són molts mesos treballant per aconseguir un objectiu que, per la decepció de l'any passat, ens feia molta il·lusió", va assegurar Xavi Pascual al programa Primer toc de RAC1. "Ara ens hem de recuperar bé i preparar la final four amb els set partits de la Lliga Endesa que ens queden", va afegir. Segons l'entrenador, "les lesions han fet trontollar el nostre equilibri, però ara tenim temps per recuperar-nos".