BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 10/06/2013

El Barça malbarata la primera bala

El Madrid aprofita la permissivitat arbitral per remuntar un desavantatge de 12 punts

àlex Gozalbo
2 min

L'esport es construeix sobre els encerts i les errades. No només dels jugadors sinó també dels àrbitres. De la mateixa manera que el Barça Regal es va endur el segon partit de les semifinals contra l'Herbalife Gran Canària gràcies a una equivocació arbitral, ahir va perdre contra el Reial Madrid per una falta personal sobre Víctor Sada no xiulada. L'equip blaugrana va utilitzar la jugada per justificar la derrota d'un partit, el primer de la final de la Lliga Endesa, que dominava per 12 punts de diferència, però sobretot per intentar incidir en el criteri arbitral del segon enfrontament, que es jugarà demà (21 hores, Esport3 i Teledeporte).

"Els àrbitres han volgut ser protagonistes i els protagonistes hem de ser els jugadors ", va dir Víctor Sada. El base, que va anotar 17 punts amb quatre triples, es va queixar del canvi de criteri arbitral que va sacsejar el partit quan el Barça Regal dominava el marcador per 10 punts de diferència a sis minuts i mig del final. "El Madrid ha augmentat el seu nivell defensiu i nosaltres no ho hem pogut fer perquè estàvem en bonus des del tercer minut de l'últim quart. La permissivitat defensiva i l'acció final han decidit el partit", va opinar el jugador. Xavi Pascual li va donar la raó. "Hem entrat en bonus massa aviat i això no ens ha permès mantenir el nivell defensiu", va dir el tècnic.

Tot i que Víctor Sada va explicar que Sergio Rodríguez li va reconèixer al túnel de vestidors que la falta personal havia existit, els protagonistes dels dos equips no es van posar d'acord a jutjar l'acció. I menys encara els aficionats dels dos finalistes, que van futbolitzar el debat i van criminalitzar qualsevol opinió contrària.

El primer partit de la final va tenir polèmica, però, sobretot, molts alts i baixos. Pablo Laso va intentar sorprendre Xavi Pascual amb una defensa mixta sobre Joan Carles Navarro. La tàctica, que no va tenir gaire continuïtat, li va servir per desconcertar el Barça Regal, que va trigar tres minuts i mig a anotar la primera cistella. El Reial Madrid va arribar al final del primer quart amb una renda de set punts gràcies a un triple de Sergi Llull sobre la botzina.

El Barça Regal no va defallir i va capgirar el marcador al segon quart, quan es va apuntar un parcial de 2-16 de sortida. La renda blaugrana va créixer gràcies a quatre triples de Víctor Sada, que no va fallar cap dels quatre intents des de 6,75 metres que va intentar a la primera meitat.

Una renda de 12 punts

La renda blaugrana no va deixar d'augmentar en un tercer quart en què un Reial Madrid amb massa dubtes va arribar a perdre per 12 punts de diferència. A sis minuts i mig del final, el Barça Regal encara guanyava per 10 punts, però l'equip local va aconseguir empatar el partit gràcies a la seva evident millora defensiva. Un parcial de 10-0 va equilibrar el marcador. Cinc tirs lliures consecutius de Joan Carles Navarro van donar una mica d'oxigen a l'equip blaugrana, que al final no va saber mantenir el seu, aparentment còmode, avantatge.

stats