Esports 29/10/2012

Campions avui, rivals demà

Nuria García
4 min

BARCELONAAustràlia es va convertir ahir en terra de reivindicacions i de somnis complerts, però també d'inicis de noves oportunitats. Jorge Lorenzo i Marc Márquez van aconseguir proclamar-se campions del món de MotoGP i de Moto2, mentre els seus rivals en la lluita pel títol, Dani Pedrosa i Pol Espargaró, ja comencen a pensar en els objectius de la temporada vinent. Ells, de fet, també comencen a aixecar el cap i mirar més enllà de l'11 de novembre, quan a València, amb tots els campions ja decidits, es tancarà el Mundial del 2012. L'any vinent, Lorenzo tornarà a marcar-se el repte de revalidar el títol comptant que tornarà a tenir com a company d'equip Valentino Rossi, i Márquez haurà de tornar a esforçar-se per adaptar-se a una categoria nova, MotoGP, la dels grans. Així doncs, Lorenzo, que ahir corria a felicitar Márquez quan el de Cervera va arribar al parc tancat després de proclamar-se campió, es trobarà amb ell cara a cara a la pista, a MotoGP. "Ha estat, sens dubte, el millor de Moto2 aquesta temporada i penso que l'any passat va aprendre molt i aquella experiència li va servir per córrer a Austràlia amb el cap i assegurar el seu segon títol", deia Lorenzo, abans de ser ell el protagonista a la pista australiana.

Un títol, una reivindicació

El balear volia aconseguir aquest segon títol per reivindicar-se com a campió. Ell, que el 2010 va guanyar el Mundial i molts deien que era gràcies a la greu lesió que va patir el seu company a Yamaha Valentino Rossi, volia demostrar a tothom que era capaç de guanyar lluitant de tu a tu amb la resta de pilots. "No és casualitat, ja tenim dos Mundials", deia tot just baixar de la moto. Aquest any el català Dani Pedrosa no ha posat les coses gens fàcils al balear, que ha hagut de treballar de valent per aconseguir el Mundial. "Estic satisfet, però el d'aquest any ha estat un títol més difícil del que imaginava", assegurava ahir Lorenzo. I és que aquesta temporada a MotoGP ha estat marcada per la regularitat, ja que Jorge Lorenzo no ha baixat del segon graó del podi en totes les curses que ha pogut acabar.

La lluita entre tots dos va durar fins ahir. Més concretament, fins al segon revolt de la segona volta al circuit de Phillip Island. A Austràlia Jorge Lorenzo sabia que tenia el primer match ball per aconseguir el títol. Necessitava quedar per davant de Pedrosa, un fet complicat tenint en compte el gran estat de forma del seu rival en aquest tram final de temporada. Però les dificultats de les últimes curses es van esborrar de cop quan, en el segon revolt de la segona volta, Pedrosa queia quan liderava la cursa per davant de Stoner i de Lorenzo. Aquesta ha estat l'única errada del català aquesta temporada -en què ha aconseguit els seus millors números-, però n'hi va haver prou per evitar que pogués lluitar pel títol fins a l'últim moment. "M'he obert una mica més del compte, m'ha rebotat la roda... potser el pneumàtic encara estava fred, no vull donar-hi més voltes. Em sento orgullós del que he fet durant la temporada", afirmava Pedrosa.

Ràpidament, a Lorenzo el seu equip li va ensenyar una frase clara a la pissarra: "Pedrosa out ". El missatge es va repetir en totes i cadascuna de les pissarres que des del mur li van ensenyar al balear. Ell havia vist la caiguda en directe i no necessitava que ningú li digués què havia passat, però el seu equip volia deixar-li clar que no calia arriscar, que sumant tres punts en tenia prou per assegurar-se el títol a falta d'una cursa. Lorenzo era segon, darrere de Stoner, i amb Crutchlow lluny, el balear s'ho va prendre amb calma. Sabia que el ritme de l'australià, a casa seva, en la seva última cursa davant la seva afició, era endimoniat i que no podria atrapar-lo de cap manera, així que va conformar-se amb la segona posició sense perdre la concentració. La cursa se li va fer molt llarga, però el premi l'esperava tot just després de creuar la meta.

A la segona va la vençuda

Marc Márquez va aconseguir ahir el títol de Moto2 amb 19 anys i 254 dies, i es va convertir en el tercer pilot més jove a adjudicar-se el campionat de la categoria intermèdia, després de Dani Pedrosa (19 anys i 18 dies) i Jorge Lorenzo (19 anys i 176 dies). El de Cervera s'havia marcat com a objectiu sumar aquest títol abans de fer el salt a MotoGP la temporada vinent. I, després de no poder coronar-se l'any passat per culpa d'una caiguda a Sepang -Stefan Bradl va ser el campió-, aquesta era la seva segona oportunitat. Márquez no és dels que desaprofiten les ocasions i, tot i que la primera oportunitat de celebrar el títol la va deixar escapar fa set dies per una caiguda, no volia deixar-se deures per a l'última cursa.

No va tenir una pretemporada tranquil·la, ja que es va haver de recuperar dels problemes de visió que li van provocar la caiguda a Sepang de l'any passat. Entre visita i visita al metge, el pilot visualitzava la seva moto. Allò el motivava. I així, a Qatar, en la primera cursa de la temporada, sense haver-se entrenat prèviament, Márquez va demostrar que aquest any era el seu, guanyant la cursa sense oposició.

Ahir a Phillip Island va semblar repetir-se el guió de la cursa de València del 2010, quan va proclamar-se campió de 125 cc. Ell rodava quart, darrere de Pol Espargaró -que va guanyar la cursa i va demostrar un ritme espectacular-, de West i de Redding. En feia prou, ja que amb dos punts ja era campió. Però Márquez volia celebrar un títol al podi. Com l'any 2010, des de la pissarra li deien que la seva posició era "OK", que no calia arriscar. Però ell, ambiciós de mena, volia un podi, el 13è de la temporada. I en l'últim sospir va superar Redding per situar-se tercer. El seu mànager, Emili Alzamora, es mossegava les ungles al mur i el seu pare, Julià, dins del box, treia la ràbia continguda de tot el patiment de l'hivern cridant "dos mundials, dos" quan va veure que el seu fill creuava la línia de meta. De fet, la família Márquez acumula dos campions aquest 2012, ja que el petit, l'Àlex, que va ser l'encarregat de col·locar l'adhesiu amb el número 1 tapant el 93 a la moto de Marc Márquez, es va proclamar campió d'Espanya de velocitat.

Cortese domina Moto3

A Moto3, el ja campió Sandro Cortese va guanyar la cursa. Maverick Viñales, que reapareixia, va caure i lluitarà amb el balear Lluís Salom pel subcampionat a València.