EL TÈCNIC PODRIA PERDRE'S EL PARTIT DE DEMÀ
Esports 04/03/2011

Deixar-s'hi l'esquena

Va abandonar Mestalla visiblement coix. A l'aeroport de Manises, la seva cara era de dolor, i el vol no va ser fàcil. I, finalment, va acabar a l'hospital. L'equip guanya, però el tècnic pateix.

Toni Padilla
6 min
Deixar-s'hi l'esquena

Barcelona.Quan Josep Guardiola va arribar passades les dues de la matinada de dimecres a dijous al Camp Nou, on tenia el seu cotxe particular, a l'hospital Dexeus de Barcelona ja començaven a tenir-ho tot preparat per rebre'l. Després de la victòria del Barça a Mestalla, el dolor que pateix el tècnic català a l'esquena va començar a fer-se insuportable. Camí de l'aeroport de Manises, el doctor Ricard Pruna va parlar amb Guardiola i es va fer evident que tocava anar a un hospital. Manel Estiarte va fer les gestions.

Quan Guardiola va baixar de l'avió a la pista de l'aeroport del Prat, es podia llegir el dolor al seu rostre. Els jugadors es van interessar per la salut de l'entrenador, però Vilanova i els membres del cos tècnic van demanar que se l'intentés deixar tranquil.

El viatge de tornada de València va ser, doncs, diferent. Normalment, els jugadors i membres del cos tècnic deixen els seus vehicles a l'estadi. De l'aeroport al camp hi van en l'autobús oficial del club i acte seguit tothom marxa a casa.

Però el cotxe de Guardiola es va quedar a l'estadi, perquè Estiarte i Pruna se'l van endur directament a la Dexeus, on entrava per quedar-se ingressat prop de les tres de la matinada. Després de les proves al centre hospitalari, els metges que el van atendre van confirmar que Guardiola tenia una hèrnia discal, per la qual cosa s'havia de sotmetre "a un tractament farmacològic i epidural", sense que hi hagi data perquè pugui abandonar la clínica.

La roda de premsa prèvia al partit amb el Saragossa de demà, doncs, la farà per segon cop consecutiu Tito Vilanova, que també dirigirà l'entrenament, com ja va fer ahir. La presència de Guardiola a la banqueta davant dels aragonesos dependrà de l'evolució del tractament durant la jornada d'avui. Fins ara, Guardiola només s'ha perdut un partit a l'estadi des que és tècnic del primer equip, aquell davant del València en què estava sancionat després de ser expulsat al camp de l'Almeria. El tècnic de Santpedor també va ser expulsat davant del Bayern en un partit de Lliga de Campions a l'estadi i Vilanova va acabar dirigint l'equip.

Ricard Pruna, sempre atent

Guardiola va patir de valent, a Mestalla. Segons Tito Vilanova, va "aguantar com va poder" durant els noranta minuts. Acostumat a passar-se tot el partit dret donant indicacions, Guardiola es va aixecar dos o tres cops i fins i tot es va quedar assegut quan Messi va fer un gol d'un valor incalculable. El va celebrar donant cops a l'esquena de Vilanova.

Poc després, li va tornar la ganyota de dolor perquè l'esquena li recordava que tenia una cita amb l'hospital. Durant tota la jornada, Ricard Pruna va estar atent a la seva evolució, parlant amb ell, oferint-li calmants. Els metges del club, de fet, li van recomanar a Guardiola que descansés. Però el tècnic de Santpedor no és un bon pacient. No és dels que s'està quiet. I ara, s'ha convertit gairebé en el membre del primer equip de baixa de qui tothom està més pendent. Especialment després de saber que Puyol ja s'entrena amb la resta de jugadors i té a tocar l'alta mèdica.

En mans d'un expert

Curiosament, el metge que va assumir el cas de Guardiola durant la jornada d'ahir va ser el doctor Enric Cáceres, que a finals del 2010 va ser notícia perquè va tractar els problemes físics del davanter argentí del Reial Madrid Gonzalo Higuaín. Llavors, Cáceres va afirmar que creia que el davanter en tindria per tres setmanes sense jugar, però finalment Higuaín va passar per la sala d'operacions i encara no ha tornat als terrenys de joc.

Cáceres, però, ja havia advertit llavors que hi havia la possibilitat que Higuaín hagués de passar per la sala d'operacions, fet que no va evitar que Mourinho fes una crítica molt dura a com s'havia portat el cas. I tot el que havien fet els serveis mèdics del club blanc era contactar amb un dels millors especialistes en la matèria, Enric Cáceres, catedràtic de cirurgia ortopèdica i traumatologia.

El currículum de Cáceres relacionat amb el món del futbol, de fet, ja és força extens, ja que per les seves mans havien passat futbolistes del primer equip del Barça, Thierry Henry i Touré Yaya. L'ivorià va haver de sotmetre's a una operació perquè el dolor esdevenia insuportable. El cas de Guardiola, de fet, s'assembla més al de l'actual jugador del Manchester City, que va veure com després d'uns primers mesos de dolor, tocava anar a l'hospital. Llavors, va estar-se set setmanes sense jugar per culpa d'aquella intervenció. En el cas de Guardiola, sobre el paper no s'hauria d'intervenir, tot i que caldrà veure l'evolució dels problemes.

La lesió consisteix en el desplaçament d'una part del disc intervertebral cap a l'arrel nerviosa, pressionant-la i produint lesions, i especialment un fort dolor. El cas d'Henry va ser diferent perquè el francès va admetre patir problemes a l'esquena ja des de la seva joventut. A més, a l'actual jugador dels Red Bulls de Nova York no el van operar.

El doctor Enric Cáceres també ha tractat els problemes a l'esquena d'altres futbolistes professionals com el defensa català del Deportivo Albert Lopo i el migcampista asturià del Vila-real Santi Cazorla, que aquesta temporada l'ha visitat a Barcelona.

Els serveis mèdics del club confien que Guardiola abandoni avui mateix l'hospital Dexeus, tot i que aquesta alta hospitalària dependrà de la reacció al tractament de l'hèrnia discal al qual va ser sotmès ahir.

Vilanova, guanyant pes

Des de la clínica, i amb les seves persones de confiança intentant convèncer Guardiola que descansi, el tècnic de Santpedor s'ho pren amb filosofia i certa tranquil·litat, ja que confia plenament en el seu ajudant, Vilanova. L'amistat entre els dos va començar quan es van conèixer a La Masia. Els dos eren joves que aspiraven a ser futbolistes del primer equip, fet que només aconseguiria Guardiola. Ells dos, però, mai van perdre el contacte, i el de Santpedor no va dubtar a trucar a Vilanova, que va començar la seva experiència com a entrenador. El que en el seu moment va ser jugador del Figueres coneix tan bé Guardiola que tampoc va insistir gaire quan va veure que decidia viatjar a València tot i els dolors que tenia, ja que sabia que el tècnic s'havia encaparrat a ser present a un partit que havien preparat amb cura, per tal d'aconseguir guanyar per primer cop a l'estadi valencianista. Vilanova, però, també li va demanar a Guardiola que mirés una mica per la seva salut, perquè ja li havia comentat dimarts que no es veia amb cor de dirigir la sessió d'entrenament anterior al partit guanyat a Mestalla.

Un moment dolç

El que és segur, doncs, és que la sessió d'entrenament d'aquest matí a la ciutat esportiva es farà de nou sense Guardiola. Els problemes físics del tècnic de Santpedor arriben just en un moment en què tot sembla anar en la bona direcció, en espera del partit de tornada dels vuitens de final de la Lliga de Campions contra l'Arsenal. El triomf a Mestalla, per exemple, va significar que l'equip supera un altre rècord històric del futbol estatal, aquell de vint jornades de Lliga sense perdre com a visitant, superant la marca de la Reial Societat d'inicis dels anys 80.

A més, l'equip suma 71 punts en 26 jornada. És a dir, ha guanyat el 91% dels punts en la competició, una estadística increïble que millora fins i tot la de la temporada passada, quan l'equip de Josep Guardiola va aconseguir el títol amb el 86% dels punts. En la temporada 2008/09, quan el tècnic de Santpedor es va estrenar en el càrrec i va aconseguir també el títol de campió, la mitjana de punts aconseguits va ser del 76%.

Amb el 91% dels punts al sarró, el partit de demà hauria de ser un nou pas cap al títol de Lliga. A la ment dels barcelonistes, però, hi ha el partit de dimarts contra l'Arsenal. Un partit que arriba més condicionat que mai per les possibles absències: Puyol, Valdés, Cesc, Van Persie, Walcott... i ara també Guardiola.

Al Barça hi ha cert optimisme de cara a la presència del tècnic al Camp Nou dimarts quan es jugui el partit amb els anglesos. Però Guardiola, competitiu i treballador com és, de ben segur que preferiria ser a la banqueta ja demà. Si depengués de Guardiola, així seria. Però per un cop, hi ha qui diu al tècnic el que ha de fer: els metges.

stats