LA NOVA EQUIPACIÓ
Esports 11/09/2012

Del blaugrana al 'grocgrana'

El Barça té la idea que la segona samarreta de l'any que ve tingui les quatre barres. El Girona i el València ja tenen la suplent amb la senyera, i el Sant Andreu, el Vilafranca i el Manlleu tota la vida que l'hi porten.

A. Solé / N. García
4 min
UNA FALSIFICACIÓ QUASI PERFECTA
 Qui vulgui lluir la samarreta del Barça amb la senyera ja ho pot fer des de fa un temps, si la compra per internet. No és una samarreta oficial Nike, però s'hi assembla molt. És una falsificació feta  en una fàbrica de Hong Kong.

BARCELONA.El Barça té la intenció que una de les samarretes suplents de la temporada vinent dugui les quatre barres de la senyera. La notícia la va avançar ahir el diari Sport i, encara que el club blaugrana ni ho va confirmar ni desmentir oficialment, tot apunta que la directiva té la idea ferma de tirar-ho endavant. Encara es desconeix quin serà el disseny que proposarà Nike al Barça per a aquesta samarreta suplent, però per internet fa un parell d'anys que se'n poden comprar falsificacions molt reals, i al Camp Nou se'n poden veure algunes sovint.

Fa molt temps que una part important de l'afició reclama que el Barça faci un pas com aquest, ja que, tot i estar lligat històricament al catalanisme, la senyera no ha passat del braçal de capità -imposat pel president Agustí Montal en els últims anys del franquisme- o d'un raconet al clatell de la samarreta, des del 2003 amb Joan Laporta. Més enllà que la idea no és original -la samarreta suplent del Girona aquest any ja porta la senyera-, segurament per qüestions de màrqueting només durarà la temporada 2013-2014 i l'estiu següent la tornaran a canviar. El València ha dut la senyera en moltes ocasions històricament -va guanyar la final de Copa del 1978 així- i aquest any l'ha recuperat per a la tercera equipació. I el Llevant també va portar la senyera a la samarreta suplent durant dos anys, i aquesta temporada la du al xandall.

Al futbol català n'hi ha moltes

En cas que el Barça decideixi fer el pas i lluir la senyera en la seva segona samarreta de la temporada vinent, el club blaugrana no seria el primer equip català que vestiria aquests colors. Un equip de Segona Divisió B (el Sant Andreu) i dos de Tercera Divisió (el Manlleu i el Vilafranca), a més de diversos clubs de categories inferiors, com el Tona, el Tordera i el Calldetenes, llueixen els colors de la senyera en les seves primeres equipacions. A més, des d'aquest any el Girona, de Segona A, porta les quatre barres a la segona samarreta.

El Sant Andreu i el Vilafranca són dos clubs centenaris que des dels seus orígens passegen les quatre barres per tots els camps catalans i estatals. Les dues entitats, a més, van veure com durant la Guerra Civil i el franquisme se'ls obligava a retirar les quatre barres de la samarreta: durant alguns anys van anar de blanc, i en d'altres fins i tot van portar cinc barres. "Nosaltres tenim una història i mai ens hem avergonyit de portar les quatre barres. Per a nosaltres, són sagrades", diu el president del Vilafranca, Pere Montserrat, que afegeix: "Les quatre barres no són una exclusiva de ningú, jo no puc anar en contra del Barça, però si acaben portant les quatre barres a la samarreta, la diferència, i important, serà que nosaltres les portarem a la primera equipació, no a la segona".

El Manlleu és un altre dels clubs que també vesteix amb barres vermelles i grogues des del seu inici. I tot gràcies als alumnes de La Salle Manlleu, ja que, quan l'any 1914 es va fundar el club, se'ls va preguntar quins colors volien que portés l'equip i van decidir que fossin els de la senyera. El president del Manlleu, Josep Anglada, assegura que li sembla bé que el Barça "faci país". "Aquests colors no són patrimoni només nostre i potser així ajudem a fer entendre més la identitat catalana", apunta Anglada.

L'últim club que ha decidit lluir els colors de la bandera de Catalunya és el Girona. Quan a principi de temporada van haver de decidir quins models de samarreta volien portar aquest any, des del club gironí van demanar a Luanvi, la marca que els vesteix, si podien crear un disseny amb les quatre barres, i els van oferir el que porten actualment com a segona equipació. De fet, la marca valenciana també vesteix el Sant Andreu, i les dues samarretes -la primera del Sant Andreu i la segona del Girona-, tot i que amb petits matisos, són molt similars.

Una falsificació de Hong Kong

Qualsevol persona que avui vulgui tenir la samarreta del Barça amb les quatre barres de la senyera ja ho pot fer. Amb el logotip de Nike, l'escut del Barça i l'escut de campions del Mundial de Clubs, es pot adquirir a eBay sense problemes. Òbviament, no és una samarreta original de la marca nord-americana, sinó una falsificació molt real i precisa feta en una fàbrica de Hong Kong. L'ARA ha pogut parlar amb una de les persones que les venen per internet -que no s'ha volgut identificar-, i explica que ell en va comprar una per internet: "Llavors la gent em preguntava d'on l'havia tret i em deien que també en volien una, i vaig començar a buscar on les fabricaven. Vaig trobar una fàbrica de Hong Kong que en feia i els hi encarrego amb els logotips oficials. Ja n'he venut més de 70 en menys d'un any, però no sóc l'únic que en ven". L'adquisició d'aquestes samarretes pirates deixa clar que és una demanda d'una part de l'afició i que segurament tindrà molt d'èxit.

stats