Esports 07/08/2012

Del podi olímpic al camp de batalla

i
Toni Padilla
2 min
El baró japonès Takeichi Nishi amb el cavall Uranus, amb el qual va participar en els Jocs Olímpics.

Aquesta es pot considerar una història d'amor. El 1930 el baró japonès Takeichi Nishi viatjava per Itàlia. Membre del cos de cavalleria de l'exèrcit imperial, va descobrir un cavall que el va captivar des del primer segon. En poques hores va decidir que el compraria. Va ser batejat com Uranus.

Nishi, educat d'una manera estricta, era tot un senyor. Un japonès que sabia mantenir l'equilibri entre els valors nipons i la modernitat occidental. Havia anat a una escola tradicional japonesa. Però l'acadèmia militar on s'havia format era de model prussià. Així, durant les seves vacances va deixar-se veure per ambients benestants d'Europa, viatjant amunt i avall amb l'Uranus, amb el qual va participar en diferents concursos d'hípica. De retorn al Japó va decidir provar sort en els Jocs Olímpics del 1932 en la prova de salt. Després de classificar-se, Nichi i l'Uranus van marxar cap a un tercer continent, l'americà. Els jocs se celebraven a Los Angeles.

Nishi va guanyar l'or amb una exhibició de serenitat. Els japonesos que van participar en els Jocs del 1932 van percebre certa hostilitat, ja que poc abans l'imperi japonès havia envaït Manxúria. L'opinió pública nord-americana donava suport als xinesos i ja mirava amb mals ulls l'expansionisme japonès. Nishi, que competia amb l'uniforme de l'exèrcit, va mantenir-se fred durant tots els exercicis. De fet, la seva diplomàcia a l'hora de tractar amb la gent li va anar obrint portes. Els últims dies a Los Angeles, Nishi va ser una de les grans atraccions de les festes que organitzaven els actors Mary Pickford i Douglas Fairbanks.

Nishi participaria també en els Jocs Olímpics de Berlín, on una caiguda el va apartar de les lluites per les medalles. Evidentment, el seu cavall era l'Uranus. A part, seguia progressant dins de l'exèrcit, on també muntava el seu estimat cavall. La vida li somreia.

Però el 1941 tot va canviar quan el Japó va entrar en la Segona Guerra Mundial. Una guerra en què els cavalls no tenien lloc. Nishi va ser destinat a un cos motoritzat de tancs, el XXVI, del qual acabaria sent el comandant. L'Uranus es va quedar a la seva mansió de Tòquio. Nishi va ser testimoni dels primers triomfs imperials al camp de batalla i de l'inici de la fi. El 1945 el seu cos va ser destinat a Iwo Jima, on va tenir lloc una de les batalles més crues de la guerra. Dels 22.060 soldats japonesos que van defensar aquesta illa, 21.844 van perdre la vida o es van suïcidar. De Nishi no se sap gaire com va acabar. Segons alguns, el van matar. Segons uns altres, es va treure la vida. El que sí que és segur és que en saber-se que ell liderava un regiment, diferents comandants nord-americans li van oferir rendir-se en respecte pel seu pas pels Jocs Olímpics de Los Angeles. Nishi ni els va contestar.

En realitat, no se sap si va rebre aquells missatges. La seva figura, mitificada, va acabar inspirant el film de Clint Eastwood Cartes des d'Iwo Jima . El film, però, es basa en suposicions. De fets només sabem que va morir durant aquella batalla i que durant les següents setmanes, a Tòquio, va morir l'Uranus.

stats