Esports 30/07/2012

Kevin Durant i Pau Gasol aterren amb gana als Jocs

La selecció favorita a guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics de Londres, la dels Estats Units, i una de les poques aspirants a discutir-li el títol, la d'Espanya, van començar ahir la seva participació en el campionat de bàsquet amb les victòries sobre França (98-71) i la Xina (97-81).

A l'equip nord-americà els rivals no li aguanten més d'un quart. Ahir el combinat que entrena Mike Krzyzewski va trencar el partit a l'inici del segon quart, quan va aconseguir una renda de 15 punts gràcies a una millora de l'activitat defensiva. Els Estats Units no han perdut cap dels últims 43 enfrontaments. L'última derrota va arribar a les semifinals del Mundial del 2006, quan va caure contra Grècia.

França va intentar evitar el cos a cos, en què la selecció dels Estats Units és molt superior físicament, amb molts tirs de tres punts, però els seus especialistes no van estar encertats i els percentatges van ser molt baixos.

La selecció dels Estats Units va aconseguir una renda de 27 punts en un tercer quart en què França va patir per aturar Kevin Durant (22 punts) i LeBron James, que ha millorat molt la seva visió de joc. Tal com va passar en la dècada dels anys 80 amb Magic Johnson i Larry Bird, de la rivalitat entre aquests dos jugadors, que es van enfrontar en l'última final de la NBA, en surten guanyant tots dos. L'un millora l'altre i l'estimula a evolucionar, ja que, si res no canvia, les dues estrelles estan condemnades a disputar-se més títols en el futur. D'això, però, se'n beneficia ara el combinat nord-americà, que demà (23.15 hores) jugarà el segon partit contra Tunísia.

Durant i James són les dues columnes sobre les quals es construeix el joc dels Estats Units, que després afegeix altres elements accessoris segons el dia. Ahir va ser el torn de Kevin Love, el company de Ricky Rubio als Timberwolves. El pivot va sumar 14 punts. "Necessitava un partit així", va reconèixer.

El triomf de la selecció espanyola contra la Xina va ser gairebé tan contundent i això que el rival ja no és aquell equip exòtic de fa anys i que el conjunt que entrena Sergio Scariolo no pot presumir actualment del mateix nivell d'exuberància física que els EUA.

A l'espera de la millor versió de Marc Gasol, el seu germà Pau i Serge Ibaka es van convertir en els puntals interiors de la selecció espanyola. Entre tots dos, van sumar 38 punts i 16 rebots. No només això, sinó que, a més, van guanyar la batalla física contra un rival que donarà més d'un ensurt aquests dies. Espanya també va saber aprofitar la inspiració ofensiva de jugadors exteriors com José Manuel Calderón i Joan Carles Navarro (14 punts), que era dubte per culpa de la febre, però que va anotar 4 dels 7 tirs de camp que va intentar.

Dubtes en defensa

Els 53 punts amb què Espanya va arribar al descans són la vuitena millor marca que la selecció ha aconseguit mai en uns Jocs Olímpics. Més dubtes genera la defensa, que ahir va encaixar 81 punts contra un rival que va anotar el 54% dels tirs de dos i el 44% dels triples. Durant alguns minuts del partit Sergio Scariolo va assajar una defensa en zona, que els tiradors xinesos van saber atacar.

El triomf de la selecció espanyola és el quart consecutiu en un partit inaugural dels Jocs Olímpics, on no perd des de Barcelona 92. Després de l'absència a Atlanta 96, l'equip va començar guanyant a Sydney, Atenes i Pequín.

La vigent campiona d'Europa, la selecció espanyola, tornarà a competir demà (12.15 hores), aquesta vegada amb Austràlia, que ahir va caure contra el Brasil, com a rival.