L'ÚLTIM PARTIT DE GUARDIOLA
Esports 25/05/2012

L'era daurada del Barça

Nuria García
3 min
ANYS PER RECORDAR  Copa, Lliga i Champions.  La rua del 2009 va ser de les més multitudinàries que es recorden a Barcelona.

BARCELONADes del dia en què Pep Guardiola va anunciar que diria adéu a finals de temporada fins avui, que serà el seu últim partit a la banqueta del Barça, han passat 28 dies, durant els quals tot el barcelonisme ha volgut agrair al tècnic els quatre anys que ha passat al club blaugrana, l'època més exitosa de l'entitat i, de ben segur, difícil de repetir. Per al record queden els 13 títols aixecats, les frases motivadores i el joc d'aquest equip, que tindrà continuïtat després que s'anunciés que el relleu de Guardiola a la banqueta seria Tito Vilanova, un altre home de la casa, format a La Masia i amic íntim del de Santpedor, a més de segon entrenador durant aquests quatre anys.

"Ens has ensenyat el camí", va dir Puyol al tècnic quan va saber que marxava del Barça. Per la seva banda, Cuenca, un dels últims joves del planter en qui ha confiat Guardiola, el va definir com "una gran persona, un gran mestre". I Cesc, que va agafar l'avió de tornada a Barcelona des d'Anglaterra tot just fa un any, tampoc no es va estar d'elogiar el seu "ídol des de petit" i la seva "inspiració com a entrenador".

13 títols de 16 possibles

Dues Lligues de Campions, tres Lligues, dos Mundials de Clubs, dues Supercopes d'Europa, una Copa del Rei i tres Supercopes d'Espanya. Aquest és el palmarès del Barça en les últimes quatre temporades, des que Pep Guardiola va arribar a la banqueta procedent del filial. Fins avui, són 13 títols aconseguits de 16 possibles en l'era Guardiola, als quals aquesta nit se n'hi pot afegir un altre, la segona Copa del Rei. Precisament, si avui guanya, Pep Guardiola aconseguirà tancar el cercle al Barça, ja que el primer títol que va aixecar va ser la Copa del Rei a Mestalla l'any 2009, també contra l'Athletic Club, el rival dels blaugranes aquest vespre.

Aquests quatre anys que avui es tanquen són, sense cap dubte, l'etapa més gloriosa del primer equip blaugrana. De fet, en aquests anys l'equip mai ha baixat dels tres títols per temporada, una cosa que mai abans cap equip havia aconseguit en aquest període de temps. A més de les copes, l'equip de Guardiola ha aconseguit un objectiu clar: ser fidel als seus principis -als quals no ha renunciat en cap moment- i lluitar fins al final en totes les competicions que ha disputat.

Debut exitós

El de Santpedor marxa del club que el va veure créixer com a jugador i més tard com a entrenador havent aconseguit molts títols i èxits, però també amb l'orgull d'haver defensat com ningú els valors del Barça i una manera especial de viure i sentir l'entitat blaugrana.

L'època de Pep Guardiola a la banqueta del primer equip del Barça es va iniciar l'estiu del 2008, després que aconseguís l'ascens del filial de Tercera a Segona Divisió B. El llavors president, Joan Laporta, el va presentar com a substitut de Frank Rijkaard. Sense experiència -només un any al filial- però amb l'ambició intacta, Guardiola es va anar guanyant la confiança del barcelonisme. A més, el seu primer any al Camp Nou com a tècnic no va poder ser millor, ja que el de Santpedor va assolir per primer cop el triplet: Copa, Lliga i Lliga de Campions. L'equip, a més, també va aconseguir sis copes durant l'any 2009, ja que aquests tres títols es van sumar a les dues Supercopes -la d'Espanya i la d'Europa- i el primer Mundial de Clubs que aconseguia l'entitat blaugrana. Guardiola, que va guanyar la primera Champions del Barça com a jugador l'any 1992 a Wembley, no va poder reprimir les llàgrimes quan, sobre la gespa, va veure com els seus jugadors celebraven el triomf al Mundial de Clubs que l'any 2009 es va celebrar a Abu Dhabi. Un títol que ell, com a jugador, no va guanyar mai.

Homenatge de l'afició

Guardiola se'n va després d'haver sentit l'escalfor i l'estima del barcelonisme. Tot i que les mostres d'agraïment han arribat de tot arreu, una de les més especials va ser la que el tècnic va rebre en el seu últim partit al Camp Nou. Els culers el volien acomiadar com es mereix el que el president del club, Sandro Rosell, va definir com "el millor entrenador de la història" del Barça.

Aquell dia, després d'haver guanyat el partit contra l'Espanyol i de rebre la dedicatòria de Messi després de marcar l'enèsim gol, Guardiola va saltar a la gespa i va rebre l'aplaudiment dels aficionats. En aquell moment el tècnic va començar a dir adéu, a assaborir cada dia, cada hora, cada minut i cada segon, ja que començaven a ser els últims. Avui, a Madrid, es tanca una pàgina daurada de la història del Barça.

stats