POLIESPORTIU
Esports 11/07/2013

L'esport català s'uneix per intentar sobreviure

La UFEC creu que 4.000 dels 8.500 clubs en actiu corren el risc de desaparèixer

àlex Gozalbo
2 min
L'esport català s'uneix per intentar sobreviure

Barcelona.La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) es va reunir ahir amb totes les federacions esportives catalanes a la seu de la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) per adoptar una posició comuna per combatre les inspeccions fiscals i començar a redactar un manifest conjunt per reclamar un canvi de la regulació del voluntariat esportiu.

L'entitat insta els grups parlamentaris amb representació a Madrid a actuar. "Hem de fer una pressió forta per evitar que l'esport català no se'n vagi a fer punyetes. Dels 8.500 clubs en desapareixerien uns 4.000. La política no m'agrada, m'agrada l'esport. Protestar no és només legítim sinó que, a més, és necessari", diu David Moner, president de la UFEC. "Totes les federacions catalanes tenim un problema. Dimarts vaig ser a Madrid i la resta de federacions de l'Estat desconeixen la problemàtica. El 30 de setembre s'acaba la moratòria i, si això passa, significaria la mort de molts clubs. El tema genera molta alarma. Si no ens escolten, hem de tenir clar on volem arribar. No és desitjable, però al bàsquet estem disposats a fer una vaga general", assegura Joan Fa, president de la federació de bàsquet.

Els tècnics Roberto Malo i Carlos Martín van recordar que la problemàtica va néixer fa dos anys (octubre del 2011), quan la federació de triatló va fer una consulta vinculant a Hisenda. "No tenim dades exactes quantificables, però sembla que a Catalunya s'han fet més inspeccions", recorda Roberto Malo. A Catalunya es va crear un grup de treball per negociar amb la Seguretat Social, que va acceptar alguns acords, com ara una moratòria fins al 30 de setembre.

Registre voluntari

La secretaria general de l'Esport ha obert un registre voluntari perquè els clubs que vulguin regularitzar la seva situació s'inscriguin. Les entitats que ho facin tenen el compromís que els seus comptes dels últims quatre anys no seran inspeccionats. Les federacions, però, no les tenen totes. Joan Fa explica: "Hem d'aconseguir una normativa específica. No ens podem refiar de les seves promeses". A més, la secretaria general de l'Esport està intentant allargar la moratòria fins al 31 de desembre, però encara no ho ha aconseguit.

La Federació de Municipis de Catalunya, per la seva banda, es va reunir ahir a l'Auditori del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona en defensa de l'esport amateur català, ja que considera un atac gravíssim les actuacions inspectores.

stats