NATACIÓ - MUNDIALS
Esports 28/07/2011

Lochte, l'alternativa a ocupar el tron mediàtic de Phelps

Marcel Sanromà
2 min
Lochte, l'alternativa a ocupar  el tron mediàtic de Phelps

Encara que hagis nascut a Nova York, si els teus pares han estat nedadors i et traslladen de ben petit a Florida, on la platja, el surf i la natació formen la postal més típica de l'estat sureny, és difícil que el teu destí no es trobi en un quadrilàter ple d'aigua.

Així va créixer Ryan Lochte, flamant campió mundial dels 200 metres lliures als mundials de natació que s'estan celebrant a Xangai, després de superar per gairebé quatre dècimes el seu compatriota i rival Michael Phelps, la gran estrella de la natació nord-americana en els últims deu anys i referent mundial des que l'australià Ian Thorpe es va retirar després dels Jocs Olímpics d'Atenes el 2004.

Tot i que Phelps només s'ha pogut entrenar els últims mesos per als mundials, i que el seu gran objectiu són els Jocs Olímpics del 2012, la victòria va ser una gesta per a Lochte, que ha competit a l'ombra del nedador de Baltimore des que va començar a destacar el 2003. Avui, Lochte ho tornarà a intentar en la final dels 200 metres estils, una prova en què Phelps és especialista. En les semifinals, però, Lochte es va imposar amb relativa autoritat. Amb un temps d'1:56.74 va treure mig segon a l'1:57.26 de Phelps. Això no vol dir res, però, en qualsevol cas, és indicatiu del gran moment que viu el nedador format als Gators de la Universitat de Florida.

A més, l'or de dimarts ha fet augmentar l'especulació sobre l'hipotètic millor duel de tots els temps d'aquí un any als Jocs Olímpics de Londres, incentivat, a més, pel retorn de Thorpe.

I no és tan forassenyat pensar-ho. Perquè als Jocs Olímpics del 2008 a Pequín, Phelps va batre l'històric rècord olímpic de Mark Spitz i es va penjar vuit medalles d'or -una xifra que va eclipsar les quatre que va sumar Lochte (dues d'or i dues de bronze)-, però l'any passat Lochte va engrandir la seva figura en penjar-se la xifra rècord de set medalles (sis d'or) als mundials de piscina curta de Dubai, en què Phelps no va participar

Entrenament titànic

Però, més enllà de la seva amistat, són molt diferents l'un de l'altre. Lochte ha fet esforços colossals per arribar a un nivell que li permeti enfrontar-se a la gegantina figura de Phelps, sobretot en el camp físic, en què el de Baltimore té molt avantatge: amb els braços oberts fa 15 centímetres més que Lochte i això li permet haver de fer moltes menys braçades.

Hi ha vídeos a la xarxa on es veu Lochte entrenant-se aixecant rodes de tractor, llançant barrils de metall o estirant cadenes i cordes per imitar els moviments de l'estil papallona. A més, Lochte també és un home actiu fora de les piscines. Participa en diversos clínics de natació i col·labora amb diverses entitats benèfiques, com el Parent Project, sobre la distròfia muscular, o la Mac Cruchfield Fund, que dóna beques universitàries.

Tots aquests esforços semblen haver donat fruit, i Lochte té l'ocasió de sortir de l'anonimat i convertir aquests mundials en els seus. Per primer cop, per davant del mite vivent que és Phelps.

stats