Esports 04/09/2013

L'ombra allargada de Ricardo Teixeira

L'exmandatari de la CBF, element clau per a Rosell

A.l.
2 min

Barcelona.Les vinculacions de Sandro Rosell amb Ricardo Teixeira expliquen bona part de la polèmica que s'ha generat al voltant del president del Barça i els seus negocis al Brasil. Des del departament de comunicació del Barça es diu que totes les informacions que apareixen sobre Rosell s'emmarquen en una lluita política al Brasil, on es busca criminalitzar la figura de Teixeira. Des del club s'assegura que els mitjans que hi ha darrere les informacions que acusen l'exmandatari brasiler són partidistes, part interessada en una lluita de poder al Brasil.

La relació entre Rosell i Teixiera és "íntima i familiar", tal com l'ha definit el mateix president culer en reiterades ocasions, i s'inicia l'any 1999. En el marc del partit entre el Brasil i el Barça per celebrar el centenari del club blaugrana, l'ara president del Barça va conèixer aquest brasiler, de 66 anys, que durant més de dues dècades va controlar les regnes d'una entitat privada com és la CBF (Confederació Brasilera de Futbol).

L'any 2012 la FIFA va fer públics uns documents que confirmaven que João Havelange, expresident del mateix organisme, i Ricardo Teixeira havien rebut entre el 1992 i el 2000 suborns per valor de més de 30 milions d'euros. Es tracta del cas ISL, l'empresa suïssa per a la qual va treballar a Espanya Sandro Rosell i que va desaparèixer l'any 2001 pels deutes acumulats. El president del Barça, però, tal com ha reiterat en més d'una ocasió, no coneixia llavors l'home fort del futbol brasiler.

Nova aparició, Andorra

La relació amb Ricardo Teixeira neix a finals del passat mil·lenni, quan Rosell agafa les regnes de Nike en terres sud-americanes. Durant més de 10 anys hi ha una relació fluida i personal, amb vinculacions afectives. En les últimes setmanes, Teixeira ha tornat a creuar-se en la vida de Sandro Rosell.

"Estava buscant una residència passiva a França, Anglaterra, els Estats Units... Jo tinc des de fa 25 anys una gestoria a Andorra i em va consultar sobre aquest tema. Quin és el problema?", va explicar Rosell dilluns. Efectivament, el president blaugrana té un 11% de participacions en l'empresa Comptages SL, que va ajudar, tal com va explicar el president blaugrana, Teixeira en la seva petició al govern d'Andorra.

Catalunya Ràdio va assegurar que Teixeira havia demanat i aconseguit la residència passiva al mes de novembre, però que el govern del Principat estudiava cancel·lar-la o no renovar-la si es confirmava que tenia alguna causa penal al seu país. El Periòdic d'Andorra va assegurar ahir que l'exmandatari brasiler va presentar un document a les autoritats pirinenques que certifica que no té cap antecedent penal o criminal, i per tant no té cap assumpte pendent amb la justícia del seu país. El document va ser expedit a Rio de Janeiro dijous passat, dia 29 d'agost.

stats