EUROPA LEAGUE
Esports 09/05/2012

Marcelo Bielsa, el toc de bogeria de Pep Guardiola

Toni Padilla
3 min
RESPECTE MUTU A LES BANQUETES  Els entrenadors Marcelo Bielsa i Pep Guardiola durant el partit  que va enfrontar el Barça i l'Athletic Club al Camp Nou, que  va finalitzar amb victòria blaugrana (2-0).

BUCARESTMarcelo Bielsa va penjar una fotografia al vestidor que utilitza l'Athletic a la Ciutat Esportiva de Lezama amb la celebració de l'última copa del club, el 1984. A la fotografia es veu la famosa gavarra, una barca que utilitza el club basc per celebrar els títols. A dalt de la gavarra, els jugadors -un d'ells, un jove Andoni Zubizarreta- celebren l'èxit amb milers d'aficionats que s'apleguen a la ria. Es calcula que aquell 1984 un milió de persones van celebrar aquella copa, alguns d'ells els treballadors dels Altos Hornos de Vizcaya, llavors en vaga. De tant en tant Bielsa, mirant la foto, ha anat dient als jugadors, gairebé dissimuladament: "No seria bonic ser a dalt d'aquesta gavarra?" I la gavarra només surt si l'Athletic guanya. No valen subcampionats.

L'Athletic de Bilbao torna a una final europea avui per primer cop des del 1977, quan va perdre la UEFA davant la Juve per un sol gol. Marcelo Bielsa ha aconseguit il·lusionar l'afició basca amb els seus mètodes particulars. Per exemple, s'ha negat a dormir a la millor habitació de l'Hotel Crown Plaza de Bucarest, i ha demanat la mateixa habitació que els altres membres del cos tècnic. "Una actitud de professional, ha demanat estar ben a prop dels seus ajudants", comenta el propietari de l'Hotel George Copos, propietari també del Rapid de Bucarest. Bielsa sempre ha destacat per la seva austeritat malgrat venir d'una família benestant. Quan va ser seleccionador argentí i xilè, dormia modestament al centre d'entrenaments. En això es diferencia de Pep Guardiola. Una de les moltes diferències entre dos homes que es respecten. El tècnic de Santpedor no manté una vida espartana, de xandall i cambres petites. El tècnic de Santpedor, de fet, és més normal que un entrenador anomenat elLoco ja des de l'època en què entrenava les categories inferiors del Newell's Old Boys.

El destí ha volgut que l'últim partit oficial de Guardiola sigui davant de Bielsa, un home que apareix a l'inici del seu viatge com a tècnic. Quan buscava equip per començar a entrenar, abans de fer-se càrrec del filial, Guardiola va ser a l'Argentina amb el seu amic David Trueba, que va recordar aquell viatge a El País . Durant uns dies viscuts amb la mateixa intensitat que un partit va trobar-se amb Menotti, Lavolpe i Bielsa. Bielsa el va rebre en una casa al mig del camp als afores de Rosario, on sol desconnectar. Allà van mantenir la famosa xerrada d'onze hores sobre futbol -i cinema-, en què Bielsa li va recomanar no oferir entrevistes per mantenir l'equidistància entres tots els mitjans, grans o petits.

Tip dels interessos

Aquell 2007 en què Guardiola va visitar Bielsa el tècnic de Rosario havia abandonat la selecció argentina perquè s'havia "buidat", com Guardiola. Les raons eren diferents: en aquest cas se sentia "tip dels interessos que envolten el futbol", com comenta el periodista Daniel Wainstein. De fet, Bielsa va deixar la selecció quan tenia crèdit per seguir: havia guanyat l'Or olímpic i els jugadors el volien. Criticat per la premsa pel fracàs al Mundial del 2006, però, Bielsa va dir prou. A més, l'argentí és un d'aquells tècnics que volen manar i no deixar res en mans de dirigents. A Guardiola li passa el mateix. I mantenir aquests equilibris també crema.

Guardiola és dels que prefereixen que avui guanyi l'Athletic. Pel seu amic Andoni Zubizarreta, per Bielsa i per l'admiració que té pel model basc. Bielsa, a diferència de Guardiola, té fama de ser un gran tècnic que guanya poc. El català ho ha guanyat tot. Però entre les seves influències hi ha tècnics que no han omplert el seu palmarès, com el vell Carlo Mazzone, que amb el seu futbol defensiu li va ensenyar molt sobre defensar, competir i no defallir; Lavolpe i el seu futbol total a la mexicana, i Marcelo Bielsa, de qui ha fet seves moltes idees: com agrair sempre a l'aficionat, com mantenir-se equidistant dels poders, com respondre amb calma a la premsa o donar-ho tot cada dia fins a buidar-se. Els discursos de comiat de Bielsa amb Xile i de Guardiola amb el Barça s'assemblen molt. I malgrat que no parlen cada setmana, l'admiració mútua ha fet que Bielsa també agafi idees de Guardiola: a Bilbao el tècnic argentí ha demanat un contracte d'una sola temporada. I encara no saben si marxarà del club o no aquest estiu. Una guardiolada del Loco, el tècnic que si aconsegueix avui fer sortir la gavarra per primer cop des del 1984 donarà una petita alegria a Zubizarreta, Guardiola i alguns jugadors del Barça que tenen una gran amistat amb Javi Martínez.

La final d'aquesta nit (20.45 hores, Telecinco) és tot un repte per a l'Athletic Club i l'Atlètic de Madrid, dos equips que buscaran completar una bona temporada a l'Europa League aixecant el títol a Bucarest.

stats