COPA AMÈRICA
Esports 29/06/2011

Messi, profeta a la seva terra

Toni Padilla
3 min
Messi, profeta  a la seva terra

Messi va arribar per primer cop a Barcelona el 17 de setembre del 2000. Tenia 14 anys i era un noi menut i prim amb un talent innat per jugar a futbol. A l'Argentina pocs sabien de la seva existència. Alguns caçadors de talent, algunes persones vinculades al món del futbol de la ciutat de Rosario. Poca gent. Quan Nike va fer una campanya de publicitat el 2006 en què presentava futurs talents de La Masia (un d'ells, Jonathan Dos Santos), molts argentins van descobrir que tenien un compatriota al Barça. "Recorda el meu nom. Leo Messi". I el món se'n recorda.

El fet de no haver jugat mai a l'Argentina va ajudar molt Messi. El Barça li va pagar el tractament mèdic per ajudar al seu desenvolupament físic. I també li va permetre debutar molt jove a la Lliga de Campions, la competició de clubs més seguida arreu del món, una competició que ja ha guanyat tres cops. El destí, però, reservava una petita trampa al jove jugador. Com que no ha jugat mai a l'Argentina, a Messi se l'ha jutjat durament al seu país. Comparat eternament amb Maradona, el blaugrana ha rebut moltes crítiques d'un públic que l'ha vist sempre per la televisió però que no el va veure jugant un partit al seu país fins un 9 d'octubre del 2005, quan va ser clau per derrotar el Perú per 2 a 0 a l'estadi Monumental. Llavors, però, ja havia debutat amb el Barça tant en la Lliga com en la Lliga de Campions. El fet que per televisió, vestit de blaugrana, Messi brilli i amb la selecció li hagi tocat viure anys complicats, amb ball de tècnics i mals resultats, ha afegit pressió a un Messi que divendres començarà a passar una prova de foc: la Copa Amèrica.

La pressió de la Copa Amèrica

Per primer cop des del 1987, l'Argentina serà seu d'un torneig oficial de seleccions absolutes, la Copa Amèrica. Una copa que l' albiceleste no guanya des del 1993. La pressió per a l'equip entrenat pel Checho Batista serà màxima. I per a Messi també: porta la samarreta amb el dorsal 10 i per primer cop jugarà un torneig davant del seu públic. Just abans d'aquesta cita, Messi va declarar: "Sento com mai l'afecte dels argentins. Era l'únic lloc on no em tractaven com a Barcelona. Sempre he estat discutit a l'Argentina, perquè desgraciadament amb la selecció no s'ha pogut guanyar res. Vinc d'aconseguir-ho tot amb el Barça i la gent m'ho reconeix. Tant de bo segueixi tot com ara". A l'Argentina, però, tothom espera molt d'ell. Com diu el prestigiós periodista Alejandro Fabbri: "Ja és hora que faci el que fa amb el Barça a la selecció. Ningú dubta que Messi ara és el millor jugador del món, però si vol ser estar a l'altura de noms com Maradona haurà de fer història amb l' albiceleste ". Amb certa lògica, els argentins volen veure Messi marcar gols en una final amb la selecció, tal com veuen per televisió que fa amb el Barça. El fet que Maradona fes campiona del món una selecció mediocre el 1986 afegeix pressió a un Messi que juga amb un equip argentí potent en atac però fluix col·lectivament. L'ombra de Diego Armando Maradona és allargada, tot i que la defensa aferrissada que el Pelusa va fer de Messi després de l'últim Mundial fins i tot ha ajudat el jugador del Barça davant de l'opinió pública argentina.

Maradona i Di Stéfano

Maradona, però, no va guanyar mai un torneig davant del públic argentí. No va guanyar mai la Copa Amèrica, de fet. Però Maradona és recordat com un pecador que feia miracles amb els peus. Un bala perduda que es redimia guanyant un Mundial i derrotant els anglesos després de la guerra de les Malvines. Així, molts argentins segueixen considerant Maradona millor que Messi. Malgrat que amb 24 anys Maradona havia guanyat 4 títols i Messi ja en suma 17. Comparat amb altres grans noms del futbol argentí, Messi ja ha fet molt més que Ricardo Bochini (8 títols amb 24 anys); Gabriel Batistuta (6); Claudio Paul Caniggia, Omar Sivori i el Beto Alonso (5); Daniel Passarella (3); Ángel Labruna (2); Mario Alberto Kempes (1), i Osvaldo Ardiles (cap). Alfredo Di Stéfano, que com Messi va brillar a Europa però que sí que havia debutat a la primera divisió argentina, en duia quatre amb 24 anys. Messi, doncs, té camp per córrer i seduir del tot la seva gent. A partir de divendres té una gran oportunitat amb la Copa Amèrica.

stats