20-A: LA FINAL DE LA COPA
Esports 05/02/2011

Mestalla permet controlar les aficions

Barça i Madrid ja treballen pensant que la final de Copa es jugarà a Mestalla. Ningú volia jugar a l'estadi de l'altre, i València i l'estadi del València CF són la millor opció per seguretat i equidistància.

Albert Solé
3 min

Barcelona.Tot i que les prop de 55.000 localitats que té l'estadi de Mestalla no són suficients per acollir dues aficions tan grans com les del Barça i el Madrid, la ciutat de València i aquest estadi sí que són ideals per altres motius, un dels més importants dels quals és la seguretat.

Tot i que la Federació Espanyola de Futbol encara no ha fet oficial la seu de la final de Copa del Rei, els presidents dels dos clubs, Sandro Rosell i Florentino Pérez, sembla que ja han acordat que el millor escenari seria l'estadi del València CF -igual que en l'última final entre els dos, el 1990-, i ara la FEF només ha de donar-li caràcter d'oficial. Quan això passi, i serà molt aviat, es posarà en marxa la maquinària de repartiment d'entrades (unes 20.000 per a cada afició), que segur que no seran suficients per a la demanada que hi haurà.

La idoneïtat de Mestalla per rebre la final de la Copa ve donada per la seva equidistància entre Madrid i Barcelona, però principalment per la seva ubicació dins la ciutat, que permet separar bé les dues aficions, i que arribin a l'estadi cadascuna des d'un extrem diferent. La Policia Nacional de València ja està acostumada a organitzar partits importants, i a falta de la confirmació per part de la Federació, el dispositiu de seguretat serà molt semblant al que van posar en pràctica en l'última final celebrada a València, la de la Copa del 2009 entre el Barça i l'Athletic Club.

La llera per on passava fa temps el riu Cid, que ara és una zona ajardinada, és on es va situar l'afició de l'Athletic Club fa dos anys, i també és el lloc on tenen previst situar-hi la del Madrid. De fet, quan s'entra a València per l'autovia que ve de Madrid, la N-III, la llera del Cid, anomenada ara l'Alameda -amb una parada de metro allà mateix-, és el primer lloc que hi ha abans d'arribar a Mestalla.

I si s'entra a València per la V-31, la que ve de Barcelona, just abans d'arribar a l'estadi valencianista, hi ha la zona universitària -els campus de la Universitat de València i la Politècnica-, que és on ja van estar els aficionats blaugranes el 2009, i on tornarien a ser aquest cop. Situar el centre de reunió de les dues aficions en aquests dos punts, un cap al nord de Mestalla i l'altre cap al sud, permet sempre tenir el control de la situació per part de la policia i evitar al màxim que els aficionats es trobin pels carrers. A més, com que els dos centres de reunió són prou propers a l'estadi, a l'hora d'anar cap al camp ho poden fer a peu tranquil·lament per l'avinguda d'Aragó, i entrar al gol nord i al gol sud sense creuar-se en cap moment.

Igual de properes

Un altre punt a favor de l'elecció de Mestalla com a seu de la final és el tema de les distàncies. Es tarda el mateix a anar de Madrid a València que de Barcelona a València, sempre que no s'esculli el tren, esclar. Amb la recent posada en marxa de l'AVE entre la capital de l'Estat i la capital del Túria, la distància s'ha escurçat, i ara només es tarda una hora i mitja. En canvi, l'Euromed continua sent força lent, en comparació, ja que, tot i ser el tren més ràpid entre Barcelona i València, el trajecte és de 3 hores.

En canvi, tant amb cotxe com amb avió, la durada del trajecte és pràcticament la mateixa des de les dues ciutats. En vehicle privat es tarden unes tres hores i mitja -l'única diferència són els peatges: els madrilenys no n'hauran de pagar cap, i els catalans, sí-, cosa que permet fins i tot anar i tornar en cotxe sense haver de fer nit a València, i en avió el vol no arriba a una hora (55 minuts).

La Romareda, de Saragossa, també compleix aquest requisit d'equidistància entre Madrid i Barcelona, però el mal estat de l'estadi aragonès va fer que quedés descartat des d'un bon principi. L'altra opció de camp neutral era la Cartuja de Sevilla, que s'hi va oferir i tot, però en aquest cas sí que l'afició blaugrana estaria en desaventatge per al desplaçament, i a més, la celebració de la Setmana Santa feia que la majoria de places hoteleres a la capital andalusa ja estiguessin reservades. I la tercera via, que seria jugar o bé al Camp Nou o al Santiago Bernabéu, no convencia ni el Barça ni el Madrid.

stats