Esports 28/04/2012

"Moltes gràcies per aquests quatre anys"

La notícia del comiat del tècnic de Santpedor va córrer com la pólvora i les reaccions no es van fer esperar. Els jugadors del Barça van encapçalar els missatges d'elogi cap a un nou model futbolístic.

Martí Molina
3 min
"Moltes gràcies per aquests quatre anys"

BARCELONA.Els jugadors del Barça no dubtaven gens ni mica, a mitja temporada, quan se'ls preguntava sobre si Guardiola havia de renovar pel Barça. I ahir tampoc no van dubtar a agrair-li el seu pas com a entrenador del club. El vestidor, però, no va ser l'únic. El tècnic de Santpedor va rebre elogis a escala mundial. Futbolistes, entrenadors i personalitats en general van encaixar amb certa sorpresa el seu adéu, però van valorar la revolució tàctica que ha implantat. "Al futbol s'havia dit que ja estava tot inventat. Guardiola ens ha demostrat que no és així", comentava ahir Zubizarreta durant la roda de premsa que va servir per anunciar la decisió del tècnic de no continuar.

"Només hem compartit un any, però sento com si hagués estat molt més -deia Cesc Fàbregas a través de Twitter-. Pep, el meu ídol de petit i la meva inspiració com a entrenador. Gràcies pel temps que hem compartit, sempre el valoraré". De fet, les piulades van ser les eines principals de comunicació dels jugadors, en què la paraula "gràcies" sempre hi era present. "És un dia trist, sempre ens ha tractat com a fills seus. Només em queda donar les gràcies per tot el que ha aportat a les nostres vides i no només futbolísticament", deia Alves.

Va ser l'elogi d'un grup a un tècnic que va "ensenyar el camí" als futbolistes, tal com va definir Carles Puyol. Ahir els capitans van ser presents a la roda de premsa de comiat, i també hi havia jugadors com Pedro i Sergio Busquets, a qui el tècnic va fer debutar a Tercera Divisió.

En canvi, no hi era Messi. "He preferit no estar a la roda de premsa per l'emotivitat que sento. La premsa busca les cares de tristesa dels jugadors, i no ho he volgut mostrar", va excusar-se l'argentí, però va voler "agrair de tot cor les moltes coses" que li ha donat.

Reconeixement mundial

La notícia va córrer com la pólvora i ben aviat van arribar les reaccions del món del futbol. Alguns, amb sorpresa, com Arsène Wenger (entrenador de l'Arsenal), que va destacar que "Guardiola és un dels representants de la filosofia del Barça i la persona que ha fet que funcionés". Encara que l'alsacià no es va estar de dir que li hauria "agradat" veure el tècnic "insistir en aquesta filosofia després d'un any tan decebedor". En canvi, un altre entrenador, com l'holandès Ruud Gullit, es va "treure el barret" davant el de Santpedor i no va dubtar a considerar: "Li hem d'agrair els anys de futbol que ens ha deixat amb el Barça". Però tots van coincidir a destacar que ha fet evolucionar el futbol.

"Se'n va una persona molt reflexiva. Sense ell la Lliga perdrà un tècnic magnífic", deia l'entrenador del Mallorca, Joaquín Caparrós; mentre el seleccionador Vicente del Bosque matisava que "havia pres una decisió com a barcelonista, el que creu que és millor per ell i per al club".

"El Pep i el Barça són el mateix. Tot el que sentia quan jugava ho ha transmès quan entrena i, a més, amb uns grans nivells de passió i entusiasme. Va fer jugar junts alguns futbolistes quan d'altres no s'hi haurien atrevit. I això també ha servit perquè a la selecció espanyola no li hagi anat gens malament", resumia Juan Manuel Lillo, un tècnic que en el seu dia va ser l'entrenador de Pep Guardiola.

stats