Esports 01/08/2014

Pocs traspassos però milionaris

El gruix de diners d’aquest mercat d’estiu s’ha repartit en tan sols una trentena d’operacions

Martí Molina
4 min
mercat estiu

BarcelonaTan sols queda un mes perquè es tanqui el mercat de fitxatges d’estiu i bona part dels clubs ja tenen la feina feta. Els equips estan en plena pretemporada i les plantilles estan gairebé confeccionades, a l’espera d’algun reforç d’última hora per acabar de quadrar el cercle. Aquest, com tots, està sent un estiu mogut pel que fa a la quantitat de traspassos i cessions. Les xifres, novament, són astronòmiques, però la particularitat és que el gruix de milions s’ha concentrat en poques operacions. És a dir, que del total de moviments en el futbol europeu, la gran majoria han sigut low cost i només una trentena han superat els deu milions. I aquests s’han concentrat majoritàriament en una desena d’equips d’arreu del Vell Continent. El Barça, amb 145 milions, és el club que més diners s’ha gastat. El Southampton anglès, amb 125, el que ha aconseguit més diners a l’hora de vendre els seus futbolistes.

A dia d’avui, el de Luis Suárez ha sigut el traspàs més car de tots. El Barça ha pagat 81 milions al Liverpool per disposar dels serveis del davanter uruguaià. Ben de prop el segueix James Rodríguez, que ha deixat el Mònaco i ha fitxat pel Reial Madrid a canvi de 80 milions d’euros. De fet, els dos equips de la Lliga que han fet les incorporacions més cares també són els que més han invertit en total per reforçar les plantilles conjuntament amb el Liverpool anglès. En el seu cas concret, els d’Anfield Road han aprofitat la venda de Suárez per tenir diners per incorporar sis futbolistes. Se n’han gastat 115,5 però n’han recuperat 81 d’una tacada. Per tant, només han hagut d’invertir 34,5 milions.

El tercer fitxatge més car de l’estiu ha sigut el de David Luiz, que ha marxat al PSG. El club francès ha abonat 50 milions d’euros pel central. A dia d’avui, és el defensa que s’ha venut més car de tots. Darrere seu hi ha el davanter Diego Costa, pel qual l’Atlètic de Madrid ha obtingut 40 milions del Chelsea, mentre que el Manchester United ha pagat 39,5 milions pel lateral Luke Shaw, fins ara propietat del Southampton. Alexis Sánchez (38), Ander Herrera (37), Lukaku (35), Cesc (33) i Lallana (31) són, de moment, els fitxatges més cars d’aquest estiu.

La Lliga i la Premier

De les cinc principals lligues europees (Espanya, Itàlia, Anglaterra, Alemanya i Portugal), els clubs més actius pel que fa les finances han sigut els de la Lliga i la Premier, perquè han venut molt i també s’han reforçat de manera sucosa. Després dels 145 del Barça, els 115,5 del Liverpool i els 105 del Madrid, al rànquing d’equips que més diners s’han gastat hi ha el Chelsea (93), l’Atlètic de Madrid (88,5), l’Arsenal (77) i el Manchester United (76,5). El següent, en vuitena posició, és el PSG francès, que només ha pagat per un jugador -el central David Luiz, fins ara al Chelsea- però s’hi ha gastat 50 milions. A continuació hi ha el Borussia Dortmund (47,5), mentre que l’Everton tanca aquest top ten amb els 35 milions que ha pagat -també al Chelsea- per Lukaku.

A l’altre costat de la balança hi ha la llista d’equips que més diners han cobrat pels seus futbolistes. El Southampton anglès, amb 126 milions recuperats, encapçala el rànquing. En el seu cas, a l’equip que entrena Ronald Koeman li ha sortit un estiu molt rodó en l’àmbit financer, ja que tan sols s’ha gastat 22 milions en incorporacions.

Moltes compres, moltes vendes

El segon d’aquests equips juga també a la Premier League: el Chelsea. L’equip d’Abramóvitx tan sols ha venut dos futbolistes però ha cobrat 91 milions. El tercer amb més ingressos ha sigut el Mònaco, que s’ha beneficiat de la venda de James per tancar l’estiu amb un total de 86,35 milions ingressats -per només 21 de gastats en reforços per a aquesta temporada.

El rànquing el completen el Liverpool amb 81 milions, el Barça amb 78 i l’Atlètic de Madrid amb 71. En aquests casos, clubs que han venut molt perquè també han comprat molt. En canvi, el setè de la llista, el Benfica, ha cobrat 69,3 milions per les vendes però tan sols n’ha invertit 11. Tot i que encara és més escandalosa la dada del Bayern Munic, que ha venut tres jugadors per valor de 47,5 milions i no n’ha gastat ni un per reforçar-se, mentre que l’Athletic Club, que ha obtingut 37 milions pel traspàs d’Ander Herrera al Manchester United, tampoc no s’ha gastat cap euro de cara a la temporada que està a punt de començar.

Si no és en casos excepcionals, fitxar molt també implica vendre molt, especialment després que la FIFA imposés el fair play financer per regular les despeses dels clubs en relació als seus ingressos. Es poden incorporar jugadors per un preu molt elevat, però sense endeutar-se en excés. Per això, els 145 milions que s’ha gastat el Barça per fitxar Suárez, Bravo, Ter Stegen, Rakitic i Mathieu queden reduïts a 67 quan se’n descompten els diners que s’han obtingut de la venda d’Alexis, Cesc, Bojan i Dos Santos. Malgrat tot, el club blaugrana té previst fer més moviments abans no acabi el mercat d’estiu.

El Reial Madrid, per la seva banda, se n’ha gastat 105 amb Kroos i James, i només n’ha recuperat 27 fins ara. Però al club blanc estan pendents de les negociacions per vendre Di María, que podria deixar uns 50 milions a la caixa. Altres casos, com el Chelsea, queden més compensats, ja que es gasten 93 milions però en recuperen 91, mentre que l’Atlètic de Madrid ha obtingut 71 milions i n’ha invertit 88,5 per reforçar-se.

stats