ECONOMIA BLAUGRANA
Esports 29/07/2011

Rosell mou peça i presenta l'acció de responsabilitat

La junta directiva del Barça va presentar ahir l'acció de responsabilitat al jutjat contra la gestió de Joan Laporta durant els set anys de mandat, i que segons ells va tenir un balanç de 47,6 milions d'euros.

Albert Solé
3 min
Rosell mou peça i presenta l'acció de responsabilitat

Barcelona.La junta directiva del Barça va fer ahir un pas important en la història del club i va presentar davant del Deganat dels Jutjats de Primera Instància de Barcelona la demanda amb la qual fan efectiva l'acció de responsabilitat contra vuit membres de l'anterior junta directiva -Joan Laporta, Alfons Godall, Rafael Yuste, Albert Perrín, Joan Boix, Jaume Ferrer, Alfons Castro i Josep Cubells, els vuit que van començar el 2003 i van acabar el 2010- pels 47,6 milions d'euros de pèrdues resultants dels seus set anys de mandat. El primer moment històric ja va ser el 16 d'octubre passat quan la directiva va portar a votació de l'assemblea si es tirava endavant l'acció de responsabilitat, i els socis compromissaris van votar-hi a favor per només 29 vots de diferència. Ahir el Barça -amb Sandro Rosell a Washington- va fer el pas següent, presentar-la al jutjat.

Laporta manté silenci

Cap dels vuit directius afectats per aquesta acció de responsabilitat va voler fer ahir cap tipus de declaració pública, però fonts de l'entorn de Joan Laporta sí que expliquen que l'expresident del Barça està molt tranquil davant aquest pas de la directiva actual. Considera que, com que no té res a amagar, com més aviat arribi el moment d'aclarir el que va passar, millor per a ells, ja que l'únic que volen és poder defensar-se del que consideren un cúmul de mentides. L'expresident, però, és conscient que aquest és un procés encetat ahir però que pot durar entre tres o quatre anys com a mínim, un temps que, segons Laporta, utilitzarà la junta actual per seguir allargant l'ombra del dubte i la sospita sobre la seva gestió. Tot i que ahir Laporta va voler mantenir-se en silenci oficial, sí que va respondre a la seva manera a través del Facebook i el Twitter: "Tot i les maniobres indecents de l'Alexandre Rosell: orgullós i agraït d'haver presidit el millor Barça de la història en títols, catalanitat, solidaritat, universalitat i també en excel·lència econòmica i institucional. Visca el Barça i visca Catalunya lliure!".

Des d'aquell 16 d'octubre del 2010 fins al 28 de juliol han passat nou mesos i dotze dies. Quan el president Sandro Rosell va fer la roda de premsa de balanç del seu primer any de mandat a mitjans de juny, una de les preguntes va ser per què encara no havia presentat l'acció de responsabilitat, i la resposta de Rosell va ser: "La junta directiva anterior va impugnar l'assemblea, i per qüestions legals primer s'ha de resoldre això i després presentarem l'acció de responsabilitat". Doncs la jutge del jutjat de primera instància número 30 de Barcelona va fixar fa unes setmanes que la vista per resoldre aquesta impugnació seria el 24 d'octubre -quan hi haurà l'acarament Rosell-Laporta-. Tot i això, la junta directiva blaugrana va decidir avançar-se a la resolució d'aquesta impugnació -que si es resol a favor de Laporta suposaria l'anul·lació de l'assemblea i de tots els acords que s'hi van prendre, inclòs el de l'acció de responsabilitat- i moure peça abans, en aquesta partida d'escacs que té com a rerefons una enemistat profunda entre els últims dos presidents del Barça.

I per què Laporta va decidir impugnar l'última assemblea? Perquè creu que la directiva de Rosell no li va permetre defensar els seus pressupostos de la temporada 2009-10 que donaven un resultat positiu, ja que Rosell els va modificar després per uns de negatius amb uns 70 milions de pèrdues. Laporta creu que els estatuts contemplen que el president sortint s'ha de poder defensar, i que els socis votin havent sentit les dues versions, i no l'hi van permetre.

L'aval de 24 milions

En paral·lel a l'acció de responsabilitat i la impugnació de l'assemblea, hi ha altres fronts legals oberts als jutjats que fan que l'actualitat institucional del Barça estigui massa judicialitzada. Un d'aquests fronts oberts és el de l'aval de 24 milions d'euros que haurien de presentar els mateixos vuit directius de l'acció de responsabilitat a la Lliga de Futbol Professional perquè no ho van fer quan tocava el 2006. Al març el jutjat 24 de primera instància de Barcelona va obligar aquests directius a presentar l'aval en un termini màxim de dos mesos, però Laporta i els altres set van presentar un recurs per aturar-ho, ja que l'obligació de presentar aquest aval -al qual estan obligats segons la llei de l'esport els directius de club esportius (no SAE) que presenten balanços amb pèrdues- ve d'un conflicte encara pendent de resoldre: si els 60 milions de pèrdues de l'última temporada de Joan Gaspart (02/03) són atribuïbles a la junta de Gaspart o a la junta de Laporta. L'expresident i els seus set directius van presentar un recurs al tribunal com a última instància perquè els doni la raó que aquell és un deute a Gaspart i no seu.

stats