CICLISME
Esports 07/02/2012

El TAS sanciona Contador amb dos anys

Alberto Contador no podrà córrer fins al 5 d'agost després que el tribunal suís donés com a més probable la versió d'un suplement contaminat. A més, perd un Tour, un Giro i una Volta, entre altres victòries.

Albert Rabadan
2 min
El TAS sanciona Contador amb dos anys

BARCELONA.Un cop han passat 565 dies des del positiu per 50 picograms en mil·lilitre de sang que va protagonitzar a la segona jornada de descans del Tour de França de l'any 2010, Alberto Contador coneix per fi la seva sanció oficial. El cas, que va ser silenciat per la Unió Ciclista Internacional (UCI) -l'organisme preferia una solució pactada- fins que va arribar la filtració des dels laboratoris alemanys que van fer la prova, ha acabat sent resolt per l'última instància esportiva després de nombrosos ajornaments i apel·lacions. I ahir al migdia el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va fer saber la seva decisió d'aplicar al madrileny la màxima sanció possible per dopatge: dos anys sense llicència.

Sorprenentment, el tribunal ha desestimat les principals versions de les dues parts. El veredicte del TAS, que pren les decisions per balança de probabilitats, conclou que és més probable "la ingesta d'un suplement alimentari contaminat" que no pas la transfusió sanguínia, la versió sobre la qual va treballar més l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), i que la ingesta d'una carn contaminada, la teoria en què es basava la defensa de Contador des del primer moment, quan la Federació Espanyola de Ciclisme (RFEC) va decidir absoldre'l. Els motius que va oferir l'ens espanyol al gener van ser que, en primer lloc, una quantitat tan baixa no podia ser subministrada voluntàriament ni tenia cap efecte sobre el rendiment del ciclista, i també que el de Pinto mai podria validar la seva tesi perquè la prova, en aquest cas un tall de carn, no es podia recuperar.

Tanmateix, el tribunal suís va dictar ahir que "com que no s'ha aportat cap prova que demostri la no negligència" per part del corredor, pertocava una sanció segons la normativa, que castiga les mostres d'aquest anabolitzant sense cap mena de limitació per quantitat mínima. De fet, tant l'equip de juristes de Contador com l'equip de la RFEC, que eren conjuntament la defensa en el judici que es va celebrar al novembre a la seu del TAS a Lausana, confiaven a aprofitar la repercussió desmesurada que va agafar el cas a mesura que avançaven els esdeveniments per aconseguir que la resolució marqués un abans i un després en les normatives.

Sancionat fins al 5 d'agost

Finalment, però, s'ha confirmat la sanció de dos anys, que en realitat comença el dia 25 de gener del 2011, el dia en què la RFEC va anunciar la seva decisió. Com que s'hi inclou el temps en què va estar suspès cautelarment, cinc mesos i nou dies, el ciclista de Pinto podrà tornar a la competició a partir del dia 5 d'agost, cosa que li permetrà ser a la sortida de la Vuelta a Espanya. Tanmateix, això també implica que les dotze victòries que ha aconseguit Contador des de llavors, com el Tour de França del 2010 o el Giro d'Itàlia i la Volta a Catalunya, li seran desposseïdes i passaran a ser d'Andy Schleck en el primer cas i Michele Scarponi en el segon i el tercer. Justament el luxemburguès ha estat un dels que ha opinat sobre el cas de Contador, i ha destacat que el seu objectiu és "guanyar en competició, i no als tribunals".

stats