Esports 25/08/2013

Thiago Alcántara: "Veig Guardiola diferent, l'experiència el fa més bon tècnic"

Isaac Lluch
5 min
PLENA CONFIANÇA 
 Tot i el cop rebut ahir, Thiago comença a sentir-se important i plenament integrat dins del nou grup humà que dirigeix Guardiola.

MunicThiago Alcántara atén l'ARA a la ciutat esportiva del Bayern. Per fer-ho interromp la seva primera classe d'alemany. Riu molt. Després de meditar molt sobre un canvi d'aires, està convençut que l'ha encertat marxant a l'equip de Guardiola. A Munic és feliç, hi ha un vestidor i un joc que li recorden el Barça. Assumeix que a Alemanya ha de "xutar més". Està disposat a aprendre molt i trencar tòpics dels alemanys. Ahir va estrenar-se com a titular a la Bundesliga i en tot un derbi bavarès contra el Nuremberg. Va acabar amb el turmell inflat, però no perd l'esperança de recuperar-se per disputar el dia 30 la Supercopa d'Europa contra el Chelsea de Mourinho.

Què li prova més, la cervesa o els pantalons de cuir?

[Riu.] Jo crec que la cervesa, perquè els pantalons de cuir són superincòmodes, tot i que ens els posem per un molt bon motiu. La veritat és que m'hi he d'acostumar, de moment no m'hi veig amb això [riu], però faré un esforç perquè val la pena. És divertit. Sempre que et disfresses ho és. Serà una festa molt bonica.

Què li han explicat de l'Oktoberfest?

Que es fiquen al cos nou litres de cervesa per persona [riu]. És una festa típica de Baviera. Vaig parlar amb Götze i em va dir que on vivia abans [Dortmund, a Rin del Nord - Westfàlia] no era costum fer això. Són dues setmanes de festa i tothom es vesteix per a l'ocasió. Tothom s'ho passa bé. Diuen també que és una reunió molt familiar.

De moment, amb la sessió de fotos de la plantilla amb pantalons de cuir ja s'ho van passar genial.

I tant. Va haver-hi moltes rialles. Els que ens els posàvem per primer cop fèiem tot tipus de comentaris. Imagineu-vos que divertit que és disfressar-se amb amics!

Està disposat a adaptar-se a Baviera ben ràpid. Tot just aterrat a Munic va passejar pel centre de la ciutat amb la seva xicota com si no fos un futbolista d'elit. No l'imagino podent caminar per les Rambles a Barcelona.

La veritat és que tenia moltes ganes de conèixer la ciutat. És molt bonica, animo la gent que la visiti. Jo vaig tenir la sensació de llibertat, caminant. La gent potser et reconeix, però et respecta el teu moment. Avui en dia segueixo caminant arreu de la ciutat.

Què destaca de la seva adaptació al grup?

És fantàstica. Hi ha un grup molt bo, divertit, jove. Ha estat una passada. A més tothom sap anglès i això ha estat un pèl més fàcil per a mi.

Una passada?

He notat que dins de la gran organització alemanya, tan coneguda per tothom, hi ha alegria, hi ha bon humor. A Espanya no sabem que, a part d'ordenats, els alemanys són tan divertits, tan espontanis. I m'ha sorprès en el bon sentit.

¿Els capitans li han deixat clar què és el Bayern?

És evident que m'ajuden a introduir-me al grup, però no cal que em diguin què significa el Bayern. Un ja sap abans la grandesa d'aquest club. És l'equip amb més títols d'Alemanya, ja saps on véns. Però sí, m'expliquen qüestions com els actes socials que fem. N'hi ha més que a Barcelona. Tot és acostumar-s'hi. Aquí els actes institucionals són més necessaris, allà no ho són tant.

I el lema " Mia san mia " ja li sona?

I tant. Significa som els qui som . El Bayern és el club més gran d'Alemanya. El camp sempre està ple i fins i tot l'afició ens acompanya amb banderes i crits quan juguem a casa d'un equip de Quarta Divisió.

Quin és el seu manual de supervivència amb l'alemany?

Bé, aquesta setmana he començat amb les classes. És un idioma difícil, però ja tinc el meu manual de futbol. Quan estàs sol et diuen " Zeit " [temps], quan et ve algú per darrere, "Hintermann ". Ecke és córner; freistoss , falta; verteidiger , defensa; stürmer , davanter. I, esclar, també sé els insults, que és el primer que aprens [somriu].

Amb qui ha congeniat més bé?

En un primer moment amb Javi Martínez, els brasilers Dante i Rafinha, el peruà Claudio Pizarro... Són gent espectacular. Però et podria dir el nom de tots. Schweinsteiger i Götze són uns fenòmens, molt bons paios, tenen bon sentit de l'humor. Ribéry és molt graciós. Neuer, Müller, Alaba... Tots són espectaculars, de debò. I Boateng és un tros de pa.

Gent molt planera? Com el vestidor del Barça?

Completament. El Barcelona té un vestidor fantàstic. Vaig poder viure moments espectaculars amb tots els companys. A Barcelona teníem la sort que els veterans eren de 10. Ens ajudaven a tots els joves. Molt planers. Sense cap impostura.

Vostè mantindrà la seva essència de joc, però què ha de tenir en compte per adaptar-se més fàcilment al futbol alemany?

Intentaré millorar la faceta física i també posar-me al cap que si estic a prop de la porteria he de xutar més, perquè tinc la mania de buscar sempre l'última passada quan podria xutar. I aquí a Alemanya es remata més.

Es xuta més i es contraataca més sovint.

I tant. Un dia era a l'hotel i vaig veure un partit a la televisió de Segona Divisió i hi va haver 25 ocasions de gol entre els dos equips. En tres o quatre passades, ja estan a l'altra àrea. La jugada típica que tenen aquí és que el defensa penja una pilota llarga cap a un davanter que trenca a banda, i llavors hi ha centrada ràpida i, finalment, opció de gol.

Vostè és l'únic jugador que ha estat en els tres equips professionals de Guardiola: Barça B, Barça i Bayern. Casualitat, destí o lògica?

En l'època que jugava amb el Barça era casualitat, perquè al capdavall jo era del planter quan Guardiola va arribar i em va pujar al B i al primer equip. Però venir al Bayern Munic no ha estat casualitat. Un entrenador busca els jugadors necessaris per fer el seu equip i sóc molt afortunat que un tècnic com ell compti amb mi.

En pretemporada el Bayern Munic va jugar contra el Manchester City de Manuel Pellegrini. Aquest tècnic va assegurar que havia tingut la sensació d'haver-se enfrontat a una espècie de Barça. ¿A vostè hi ha res que li recordi el seu exequip?

Esclar, esclar. El sistema tàctic ja és similar. Per descomptat l'entrenador és el mateix. Els entrenaments em recorden coses d'abans i em fa somriure. Però mai el Barça serà igual que el Bayern ni el Bayern que el Barça. Té jugadors completament diferents, fan un futbol diferent. El Bayern pot fer el futbol que demana el tècnic, però no serà igual que el del Barça.

Guardiola és el mateix?

Tot entrenador, quan passa el temps, viu més experiències, bones i dolentes, i això el fa més bo. Esclar que el veig diferent. Sigui pel temps o per l'experiència que té a l'esquena. Als futbolistes ens passa igual. Som millors quan guanyem experiència.

¿Li va quedar alguna cosa pendent de dir a Barcelona?

Res. Sóc una persona que diu molt poc, prefereixo poder expressar-me amb el futbol. Però és evident que sempre segueixo el Barça. Quina qualitat que té!

stats