Esports 24/07/2012

Toni Elias torna a MotoGP per substituir Barberá

Toni Elias ocuparà el lloc d'Héctor Barberá mentre el valencià es recupera de la doble lesió de tíbia i peroné. Feia una setmana que el manresà havia rescindit el contracte amb Aspar i ara torna a la categoria reina.

Toni Elias durant el passat Gran Premi d'Itàlia, que es va celebrar a Mugello.

BARCELONA.Feia escassament una setmana que Toni Elias i l'equip Aspar rescindien el contracte i deixaven el pilot català sense lloc a la categoria de Moto2. Ahir, però, Elias va rubricar l'acord amb l'escuderia Ducati Pramac i aquest mateix cap de setmana, al Gran Premi de Laguna Seca (Estats Units), tornarà a la categoria reina. Ho farà, això sí, de manera temporal per substituir el lesionat Héctor Barberá.

L'escuderia italiana ho va confirmar ahir a la tarda a través d'un comunicat, en què comentava que "Elias tindrà l'oportunitat de demostrar el seu potencial a Laguna Seca, una pista tan bonica com difícil". En principi, Pramac Ducati només va assegurar la participació del manresà en la cursa d'aquest diumenge, però el pilot també podria disputar la cursa d'Indianapolis -d'aquí un mes- i fins i tot el Gran Premi de la República Txeca de finals d'agost. Tot plegat dependrà de l'evolució d'Héctor Barberá, que diumenge va ser intervingut de la doble fractura de tíbia i peroné que es va fer en uns entrenaments a València, a prop d'on resideix. La previsió que van fer els metges era d'entre quatre i sis setmanes de baixa.

Retorn a la categoria reina

Després d'un pas fugaç per MotoGP, Toni Elias va firmar per l'equip Aspar a Moto2. El pilot manresà tornava a la categoria mitjana després de proclamar-se campió del món el 2010. Però els resultats no l'han acompanyat i les dues parts van decidir, després del Gran Premi d'Itàlia al circuit de Mugello, "rescindir de mutu acord el contracte perquè no s'havien complert les expectatives inicials". Una solució que Elias va acceptar amb resignació però de bon grat: "Hem pres aquesta decisió quan encara estem a mitjans de temporada i podem reaccionar per buscar més bons resultats per separat". Poc es pensava que una setmana més tard tindria l'oportunitat de tornar a pujar en una moto de competició, i menys en la categoria reina.

Elias ja va conduir una Ducati el 2008, i va aconseguir dos podis, als circuits de Brno (República Txeca) i Misano (Itàlia). Tanmateix, la moto que pilotarà en aquesta nova etapa no tindrà gaires opcions de quedar entre els tres primers classificats -es tracta d'una moto satèl·lit, sense les últimes novetats de les màquines oficials-. Tot i això, Barberá va aconseguir el tercer lloc en uns entrenaments de qualificació ara fa uns dies al traçat de Mugello.

Toni Elias va debutar al Mundial el 1999, a la categoria de 125 cc (actualment, Moto3). De mica en mica va anar guanyant experiència, va passar als 250 cc (avui Moto2) i el 2005 va fer el salt a MotoGP, on s'hi estaria -en una primera etapa- fins al 2009, un període en què va guanyar una cursa i va pujar cinc cops més al podi.

El Gran Premi del 'tirabuixó'

Elias reprendrà la competició a Laguna Seca, un circuit situat a l'estat nord-americà de Califòrnia, conegut pel seu tirabuixó : una xicana espectacular formada per un revolt d'esquerra-dreta en baixada. El circuit té altres peculiaritats: el traçat és ple de pujades i baixades, l'asfalt és relliscós i els pilots giren en el sentit contrari de les agulles del rellotge (un fet poc habitual).

L'única categoria del mundial que disputarà la cursa és MotoGP, ja que les altres dues categories no hi participen per falta de pressupost.