Esports 01/04/2011

Com afrontar quatre partits iguals perquè siguin diferents

àlex Gozalbo
2 min
Com afrontar quatre partits iguals perquè siguin diferents

Barcelona.A diferència dels entrenadors de futbol, en què és estrany que un equip s'enfronti quatre vegades al mateix rival en un espai de temps curt, els tècnics de bàsquet tenen molt més apamada una situació sovint quotidiana, ja que les eliminatòries són al millor de cinc partits. Set, als Estats Units.

De situacions com la que poden protagonitzar el Barça i el Madrid, Pedro Martínez, entrenador del Gran Canària 2014, n'ha viscut unes quantes: "Crec que al bàsquet hi ha més incidència de la tàctica i, tot i que és difícil sorprendre el rival, hi ha petits detalls que poden desnivellar la situació". Paco Olmos, tècnic del Menorca Bàsquet, ratifica les seves paraules: "Al futbol no hi ha la mateixa càrrega tàctica, sinó que es funciona més amb estructures de joc".

Hi ha alguns aspectes que Pedro Martínez considera vitals quan has de jugar moltes vegades en poc temps contra el mateix equip: "Començar guanyant el primer encontre et dóna la iniciativa tàctica i obliga el rival a moure's en funció del que tu has proposat. És bàsic, doncs, començar per davant perquè l'altre ha d'anar tapant forats".

"Un altre dels aspectes importants és el psicològic. Hi ha jugadors que mentalment són molt forts, però n'hi ha que no. És important gestionar-ho tant a l'equip guanyador, que pot caure en l'eufòria, com al perdedor, que ha de saber sobreposar-se", assegura Martínez.

El tècnic del Gran Canària 2014 considera que l'entrenador no s'ha de guardar res: "No sóc partidari de reservar aspectes tàctics per als pròxims partits i prefereixo utilitzar tot el que em sigui útil per guanyar el primer partit". No és de la mateixa opinió Paco Olmos, que veu útil planificar la sèrie d'enfrontaments i matisa: "A mi m'agrada guardar-me recursos tàctics per al segon o tercer partit".

En el que tots dos entrenadors de l'ACB coincideixen és en la dificultat de preparar els partits que queden al mig. "El nivell de preparació i concentració baixa i, tot i que arribes amb molt de ritme, no és senzill aconseguir que els jugadors arribin centrats mentalment", assegura Pedro Martínez.

stats