MOTOCICLISME
Esports 15/11/2011

El campionat en què s'han forjat els sis últims campions del món

Nuria García

BarcelonaQuè tenen en comú els sis últims campions del món del Mundial de Motociclisme? A simple vista, dos són catalans -Marc Márquez i Toni Elias-, un és balear -Jorge Lorenzo-, un altre és valencià -Nico Terol-, i dels altres dos, un va néixer a Austràlia -Casey Stoner- i l'altre, a Alemanya -Stefan Bradl. Però tots ells, independentment de la seva nacionalitat, van formar-se al Campionat d'Espanya de Velocitat (CEV). I és que el CEV és un bressol inesgotable de talent, un trampolí cap al Mundial. El CEV va ser creat per la Federació Espanyola de Motociclisme l'any 1970 amb la intenció d'impulsar els pilots espanyols i fer-los arribar al Mundial. Amb el pas dels anys, el CEV ha anat incrementant la seva importància i s'hi inscriuen pilots de moltes nacionalitats. Actualment, gairebé el 70% dels pilots que participen al Mundial han passat pel CEV.

Stoner i Bradl com a exemple

Tots els pilots espanyols han sortit del campionat estatal, però també han compartit curses des de petits amb altres pilots. És el cas de Casey Stoner i d'Stefan Bradl. El pilot australià i la seva família van deixar la seva terra als 14 anys per venir a Europa. Primer van aterrar a Anglaterra i un any més tard, el 2000, Stoner competia al CEV. El 2001 va guanyar tres curses i va obtenir el bitllet per córrer al Mundial.

El passat d'Stefan Bradl, campió de Moto2 d'enguany, va lligat al de Marc Márquez. Els dos pilots han lluitat pel títol d'aquest any pràcticament fins a l'última cursa, però l'any 2007 ja van coincidir al CEV. Bradl va aterrar al Campionat d'Espanya després d'un curt pas pel Mundial, on va debutar l'any 2006 (es va trencar la cama en el warm-up a Malàisia). L'any següent, després de tres curses, va decidir deixar-ho. No hi estava a gust. I va ser Ricard Jové, team manager del Racing Team by Queroseno i mànager de Maverick Viñales, qui el va fer tornar. El va inscriure aquell any al CEV i Bradl va guanyar dues curses. L'any següent, tornava al Mundial amb un somriure.

El relleu puja amb força

Si Ángel Nieto, Jorge Martínez Aspar, Emili Alzamora o Manuel Poggiali són el passat, i Maverick Viñales, Marc Márquez, Pol Espargaró i companyia són el present, el relleu també puja amb força. De fet, Álex Rins i Álex Márquez -el germà de Marc Márquez- són primer i segon respectivament a la categoria petita del CEV. Aquest diumenge s'acaba la temporada del Campionat d'Espanya, una competició plena de pilots que somien a seguir els passos de Lorenzo, Stoner, Bradl, Márquez i companyia.