COPA CATALUNYA
Esports 15/07/2011

Una competició que agonitza

Albert Solé
3 min
EL TRIANGULAR QUE VA ACABAR DE TRINXAR L'HONOR DE LA COPA L'última final de la Copa Catalunya -era la de l'edició 2009-10- es va disputar l'1 de desembre del 2010 a Sabadell, i en format de triangular entre el Barça, l'Espanyol i l'Hospitalet. El Barça va jugar amb mig filial, l'Espanyol va guanyar en el segon partit, el tercer va ser intranscendent i David Garcia es va quedar per recollir la Copa quan la resta de companys ja havien marxat a casa. Un desastre.

La Copa Catalunya és una competició que s'està morint poc a poc. De prestigi n'hi queda cada vegada menys i cap president de la Federació Catalana de Futbol s'ha atrevit fins ara a donar-li l'extremunció. De fet, cada president que ha tingut en els últims anys la Federació -i han sigut uns quants- ha intentat canviar el format per, suposadament, revitalitzar la Copa Catalunya, però el que han aconseguit és anar-la marejant com una baldufa amb canvis de dates i reglaments, fins que, a dia d'avui, ja ningú se la pren seriosament. I cap d'aquests presidents s'ha atrevit a posar fi de debò al problema principal de la Copa -encabir-la enmig dels calendaris comprimits de Barça i Espanyol, sobretot els dels blaugranes, òbviament- i deixar-ne fora els equips de Primera. "Una competició que porta el nom del nostre país, Catalunya, es mereix el respecte i transcendència per part de tothom", deia ahir el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau.

Andreu Subies, nou president de la Federació des del març -tot i que n'ha sigut directiu des del 2005- s'ha proposat aconseguir el que avui en dia sembla impossible, donar prestigi i importància a una competició amb 27 anys d'antiguitat. El primer pas és posar fi al ball de dates habitual i marcar una data fixa per jugar sempre la fase final (i en una mateixa seu): "Serà sempre a l'agost, durant la pretemporada, i les dates definitives se sabran amb sis mesos d'antelació", anunciava ahir el president Andreu Subies. De fet, poques setmanes després d'estrenar el càrrec -al març- ja va fixar el 8 i el 9 d'agost del 2011 per a la disputa de les semifinals i la final pendents, de les quals ahir se'n van sortejar els aparellaments.

El segon pas és no canviar un altre cop les regles sobre quins equips poden competir i quins no. Per tant, l'any que ve serà igual que aquest: poden jugar la Copa Catalunya els campions de totes les categories i tots els equips catalans de Tercera, Segona B, Segona A i Primera.

Sense Barça ni Espanyol?

I el tercer pas d'Andreu Subies serà parlar amb el Barça i l'Espanyol seriosament i plantejar-los la gran pregunta: "Si no podeu venir a jugar la fase final de la Copa amb la majoria de jugadors del primer equip, comprometeu-vos a jugar un partit amistós entre vosaltres a benefici del futbol català". Encara no ho ha fet, però ho vol fer, almenys això diu. Perquè de fet, si ningú s'ha atrevit a deixar fora de la Copa el Barça i l'Espanyol, que són els que compliquen les dates, és perquè la seva presència a les fases finals fa que la televisió mostri interès a retransmetre'n els partits, els estadis s'omplin mínimanent -cada cop menys- i se'n pugui treure uns beneficis per repartir en el futbol català.

Tancar l'edició 2010-11

Un dels problemes que no podrà resoldre Subies, i assumeix que serà sempre així, és que la final d'una edició es jugarà un cop hagi començat la següent, com passa aquest any. Aquest agost es jugarà la final de la Copa de la temporada 2010-11, mentre que al juny ja s'han jugat les primeres eliminatòries de la 2011-12. Ahir es va fer el sorteig dels aparellaments de les semifinals de la 2010-11 que es disputaran al Nou Estadi de Tarragona el 8 d'agost: Espanyol-Nàstic (19 h) i Barça-Girona (21.45 h). La final serà diumenge a les 21.45 h.

Si Andreu Subies se'n surt, de posar ordre en una Copa Catalunya que agonitza, tindrà molt de mèrit, ja que altres presidents de la Federació han mort en l'intent.

stats