FUTBOL
Esports 12/08/2011

Els futbolistes aturen la Lliga per exigir garanties de cobrament

àlex Gozalbo
2 min
Luis Rubiales, al centre, acompanyat per futbolistes com Iker Casillas, Xabi Alonso i Carles Puyol.

BarcelonaEl model actual d'esport professional està en qüestió, ja que la situació econòmica actual el fa insostenible. Els clubs gasten més diners dels que generen i, per tant, cal replantejar la situació i ajustar-la a la nova realitat. Fins que això passi, els conflictes no paren de succeir-se.

Ahir van ser els jugadors de Primera i Segona Divisió els que van escenificar el problema i, a través de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), van convocar una vaga que, de moment, afecta les dues primeres jornades de la competició.

Segons les dades amb les quals treballa l'associació, hi ha 200 futbolistes als quals els clubs deuen 50 milions d'euros. "És una situació lamentable. Als jugadors no se'ls pot dir res, no se'ls pot demanar més. No volem més diners, volem que es compleixin els nostres contractes. S'ha de vetllar pels deutes del passat, del present i del futur", assegura Luis Manuel Rubiales, president de l'AFE.

Els futbolistes demanen un nou conveni col·lectiu que serveixi per garantir als jugadors víctimes d'impagaments el cobrament dels seus contractes. Així no s'arribaria a casos tan extrems com el que, per exemple, estan vivint els professionals del Rayo Vallecano.

La posada en escena per traslladar aquesta reivindicació als aficionats va estar molt estudiada i Rubiales va aparèixer davant dels mitjans de comunicació envoltat de jugadors admirats per qualsevol aficionat. Carles Puyol hi va anar en representació del Barça, i Luis García i Sergio García, de l'Espanyol, però també hi havia futbolistes com Iker Casillas, Xabi Alonso, Juan Mata, Fernando Llorente, Javi Martínez, Álvaro Negredo, Santi Cazorla, Borja Valero, Roberto Soldado, Antonio López, David Albelda i Javier Casquero. Clubs com el Llevant, el Mallorca, l'Hèrcules, l'Elx, el Girona, l'Alcoià i el Sabadell també van estar representats en l'acte multitudinari.

L'amenaça es més creïble que la temporada passada, quan els jugadors van reclamar per via judicial la legalitat de situar una jornada el 2 de gener. El cas va arribar a l'Audiència Nacional, que es va declarar incompetent. Finalment la vaga es va desconvocar i la jornada es va acabar jugant.

La LFP no n'entén els motius

La resposta de la Lliga de Futbol Professional (LFP) no va trigar a arribar. L'organisme va emetre un comunicat per reiterar que no entén la postura dels jugadors: "El 3 d'agost es va aprovar un fons de garantia concursal, en què els clubs fan un esforç addicional garantint quantitats importants dels afectats".

Segons els futbolistes, però, aquest fons es va crear sense considerar la seva opinió. A més, tan sols cobreix un total de 240.000 euros per a cada jugador, una xifra que baixa a la meitat en el cas dels professionals de Segona Divisió.

La vaga està convocada inicialment per a les dues primeres jornades de Lliga, però els futbolistes amenacen amb allargar-la tan com sigui necessari fins a aconseguir els seus objectius.

L'AFE posa com a exemple països com Alemanya, França, Anglaterra i fins i tot Holanda, on hi ha mesures preventives clarament establertes.

stats