EL FUTBOL I LA TECNOLOGIA
Esports 25/06/2011

La joguina dels entrenadors

Natalia Arroyo
2 min
La joguina dels entrenadors

Dirigir el futbol des de la banda ja no és suficient. Amb les infinites possibilitats que permet la tecnologia audiovisual, limitar-se a seguir el joc des de l'àrea tècnica i només amb l'ull humà és una experiència parcial, mutilada. Hi ha entrenadors -cada cop menys- amb més habilitat que altres per percebre tot el que està passant en un partit i poder reaccionar amb instruccions, canvis tàctics o substitucions, però la gran majoria de tècnics han assumit que la visió que tenen des de la banqueta redueix la seva interpretació del joc i de retruc les seves opcions d'intervenció, i s'han obert a integrar noves eines de viure el futbol que els faciliti la feina i els permeti ser millors. Abans, durant i després del partit.

L'eina més potent es diu Mediacoach -un sistema d'anàlisi del joc produït entre Mediapro i la Lliga de Futbol Professional- i, des d'aquesta temporada, l'han fet servir els 42 clubs de Primera i Segona Divisió. Gràcies a unes càmeres instal·lades en tots els estadis de la Lliga, grava en vídeo tots els partits i informatitza les imatges, de manera que tots els moviments dels jugadors queden registrats i es poden disseccionar de manera profunda i concreta. Molt concreta, de fet.

Les possibilitats que ofereix Mediacoach són gairebé infinites, com ho és el futbol en si. "Quan vam fer la presentació a la LFP, els representants dels clubs es van quedar bocabadats, perquè revoluciona els processos d'anàlisi de rivals i del mateix sistema de joc. D'una manera senzilla, econòmica i atractiva es poden mirar tots els partits i filtrar tants detalls del joc com es vulgui", expliquen els membres del departament de R+D de Mediapro.

Tot i que Mediacoach és un programa molt intuïtiu, els tècnics han hagut d'assistir a unes hores de formació abans d'aventurar-se a fer-lo servir. "Té tants recursos que cal coneixe'l bé abans d'endinsar-s'hi", confessen els enginyers, que ja treballen en la millora del programa per fer-lo "encara més pràctic". Algunes de les correccions del sistema les han proposat els mateixos clubs, que han avaluat la primera versió per demanar dades noves o descartar-ne d'irrellevants. És en el camp de la preparació física on més canvis s'estan reclamant per afegir xifres molt més precises sobre la velocitat dels jugadors en moments concrets del joc o la distància recorreguda.

Espiar i ser espiats

L'objectiu és clar: veure el partit des de molts punts de vista per analitzar-lo al detall i entrenar situacions molt concretes de joc, de manera que sobre la gespa tot sigui més fàcil d'interpretar.

Mediacoach és un pas més cap a la racionalització del futbol que alimenta l'obsessió tàctica dels tècnics actuals. "La majoria van celebrar l'invent, perquè els permet conèixer els punts dèbils del rival amb molt més detall que abans. N'hi ha de més porucs, i se senten més vulnerables, espiats", diuen des de Mediapro. Les pissarres treuen molt més fum que abans, però la decisió final seguirà sent sempre del jugador. Sempre.

stats