POLIESPORTIU
Esports 04/07/2013

El ministeri de Treball colla l'esport català

Clubs i federacions se senten perseguits per la Seguretat Social

àlex Gozalbo
2 min
EL TEIXIT ESPORTIU, EN RISC  Les inspeccions van començar als clubs de futbol i natació, però ara hi ha més esports amb expedients oberts.

BarcelonaEl 30 de setembre s'acaba la moratòria de tres mesos que el ministeri de Treball va donar als clubs catalans perquè regularitzessin la seva situació fiscal i donessin d'alta a la Seguretat Social tots els seus col·laboradors. El teixit esportiu català considera la mesura com un atac que posa en perill la seva viabilitat i s'està organitzant per combatre-la amb totes les seves forces, ja que la majoria d'entitats amateurs no suportarien un augment de la despesa que dediquen als seus entrenadors i monitors, de fins a un 40%.

La secretaria general de l'Esport vol aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovi durant aquest mes de juliol un manifest que demani que s'aturin les inspeccions i que busqui una figura jurídica capaç de regular l'esport amateur. El text ha de defensar un teixit esportiu català que reuneix més de 8.500 clubs en actiu. La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), per la seva banda, ha convocat una reunió per dimecres vinent, 10 de juliol. L'objectiu comú és trobar el camí per aconseguir que el Congrés de Diputats modifiqui una llei que amenaça de liquidar l'esport amateur.

No són les úniques iniciatives en marxa. "No esperarem de braços plegats. Si no aconseguim aturar la mesura, farem totes les accions que considerem pertinents i, en última instància, ens plantejarem l'opció de convocar una vaga general", diu Joan Fa. El president de la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) amenaça d'arribar a Europa. "Tenim l'obligació moral de lluitar per evitar la mort de l'esport base. Estem d'acord que s'ha de regular l'esport amateur, però no amb una finalitat recaptatòria", opina.

La mesura del ministeri de Treball afecta tot l'Estat, però la majoria d'inspeccions han començat a fer-se a Catalunya. Primer en clubs de futbol i de natació. Després, a la resta d'esports. "Hi ha una voluntat directa d'atacar Catalunya, que és on han començat totes les inspeccions. La decisió és política. Si fos competència nostra, ja estaria solucionat", explica a l'ARA Ivan Tibau. El secretari general de l'Esport es va reunir fa unes setmanes amb els seus homòlegs de l'Estat i la majoria desconeixien completament la problemàtica.

"A Catalunya no ens tenen simpatia i les inspeccions han començat aquí amb més força que en altres indrets", diu David Moner, president de la UFEC. "La Seguretat Social té un afany recaptatori. Les seves preocupacions haurien de ser unes altres i no les d'atacar l'esport base. Que ens deixin tranquils i adaptin les lleis a la realitat", afegeix el dirigent, que fa mesos que negocia amb la delegació de Treball de Barcelona.

"És molt significatiu i té connotacions que les inspeccions fiscals hagin començat a Catalunya. No és casualitat", diu Joan Fa, que comparteix la preocupació dels clubs i s'ha compromès a buscar solucions alternatives durant l'estiu. "L'època és molt dolenta, així que ens hem de moure ràpid", afegeix Ivan Tibau. "La situació s'ha de regularitzar, però s'ha de buscar un règim especial que eviti que per unes quantitats tan petites s'hagi de cotitzar. No es pot aplicar la mateixa normativa a unes entitats sense ànim de lucre que treballen per potenciar l'esport base. S'ha de buscar un nou règim i el Consell Superior d'Esports (CSD) ens dóna suport en aquesta reclamació", avisa el secretari general de l'Esport.

stats