MERCAT DE FITXATGES
Esports 01/05/2012

Un nou Barça sense Dani Alves

i
Toni Padilla
4 min

Andoni Zubizarreta fa mesos que treballa en el futur del Barça. Periòdicament s'ha reunit amb Pep Guardiola, Tito Vilanova i Sandro Rosell, unes reunions que molts cops es feien a casa del tècnic o del president i en què es posaven els pilars de la pròxima temporada. En algunes d'aquestes reunions es parlava de possibles fitxatges amb Vilanova present, sense que tingués coneixement que Zubizarreta ja havia pensat que ell seria el tècnic si Guardiola no canviava d'opinió sobre el seu futur. Aquestes reunions es feien amb l'actual i el futur entrenador, motiu pel qual la planificació de fitxatges de la pròxima temporada no ha patit cap modificació preocupant amb la decisió de Guardiola de no seguir al club.

Durant els últims dies el Barça ha viscut dies intensos. Tot i que Guardiola va comunicar a l'octubre que marxaria, Rosell i Zubizarreta no van perdre l'esperança d'un canvi d'opinió fins fa poques setmanes. Però el basc ja tenia dibuixat un full de ruta que no es va fer oficial dins del club fins que es va veure clar que el tècnic de Santpedor faria les maletes. Zubizarreta s'ha convertit en una figura clau aquesta temporada. I serà l'encarregat de defensar algunes decisions importants, com la possible venda de Dani Alves i prioritzar el fitxatge d'un defensa per davant d'un davanter mediàtic.

El paper de Zubi

Home de confiança de Guardiola, ha fet de pont entre una directiva i un cos tècnic que no sempre interpreten el futbol de la mateixa manera. Professional experimentat -ja va dirigir un club tan complicat com l'Athetic Club-, Zubizarreta serà un dels puntals en què trobarà suport Tito Vilanova aquests propers mesos, uns mesos en que caldrà actuar. El Barça té el model però durant les reunions d'aquesta temporada es va fer evident que cal seguir millorant i retocant la plantilla per poder mantenir l'excel·lència. Vilanova s'ha trobat defensant les decisions de Guardiola davant del club i ara moltes d'aquestes idees les farà seves. Per al tècnic serà l'oportunitat de començar a prendre decisions importants, i algunes tenen molt de pes.

El cas més calent és el de Dani Alves, que figura en el primer lloc de la llista de jugadors que poden marxar aquest estiu. Després de la inversió feta el darrer estiu amb Alexis Sánchez i Cesc Fàbregas, el Barça sap que necessita fitxar -especialment en defensa- i per això haurà d'ingressar diners. La junta de Rosell no pensa fer bestieses que trenquin l'harmonia econòmica -una de les prioritats de la directiva- i per donar entrada a jugadors caldrà obrir la porta. I Alves serà el primer.

Rendiment inconstant

El brasiler va renovar el contracte el 2011 fins al 2015 i té una clàusula de rescissió per sobre dels 100 milions d'euros. Les raons per vendre un jugador que aviat farà 29 anys, però, no són només econòmiques. Són una barreja: es pot fer calaix i vendre un jugador que els últims mesos ha donat maldecaps a Guardiola. La situació personal del jugador ha canviat els últims mesos -es va divorciar- i des de llavors Guardiola considera que ha perdut capacitat de concentració. El lateral i el tècnic van tenir alguna topada al vestidor sobre algunes errades tàctiques del jugador i episodis com el ball que va fer amb Thiago Alcántara per celebrar el 0-5 a Vallecas han acabat d'evidenciar que s'ha trencat el feeling entre el brasiler i el català. "A mi em van ensenyar que el futbol és per divertir-se", va escriure a Twitter a Alves, que també es va disculpar amb l'afició del Rayo Vallecano. El jugador va abandonar l'estadi de Vallecas visiblement seriós, després de l'estirada d'orelles de Guardiola: "No tornarà a passar", va dir el tècnic disculpant-se amb l'afició local, que no va encaixar bé veure aquell ball per celebrar el cinquè gol que rebia el seu equip. Guardiola, doncs, no es va estar d'assenyalar amb el dit Thiago i Alves. Però l'un és jove i l'altre és un veterà.

La decisió sobre si es posa al mercat o no Alves ja serà de Vilanova i Zubizarreta, però tots dos comparteixen la sensació que cal fitxar, que calen diners i que vendre el jugador seria de passada un avís per a navegants: al Barça es treballa per després riure, no es riu abans. Guardiola ja ha deixat últimament Dani Alves a la banqueta, quan abans era un intocable -el dia més evident, el de la tornada amb el Chelsea-. De fet, un dels aspectes que més ha preocupat a Guardiola els últims mesos era veure com alguns jugadors havien perdut part de l'esperit combatiu, i Alves era un d'ells.

La malaltia d'Éric Abidal, les lesions de Carles Puyol, els problemes físics d'Adriano Correia i la falta de rigor de Dani Alves han deixat la defensa blaugrana tocada aquesta temporada. La reformulació de Mascherano ha solucionat moltes coses, i Vilanova és dels que creuen molt en Montoya, però fitxar un lateral esquerre i un central és prioritari. A més, Gerard Piqué tampoc ha rendit aquesta temporada al seu millor nivell.

Montoya, un pas endavant

Per a la pròxima temporada Montoya passaria a ser sempre del primer equip, i la idea es poder fitxar un home com Jordi Alba, que assegura força al lateral i projecció ofensiva. Com a central, un dels noms que agrada és el del capità del Brasil Thiago Silva, ara al Milan, i des d'Itàlia ja s'ha parlat de la possibilitat d'una operació que podria incloure Sey-dou Keita. El malià podria ser un altre dels jugadors que marxarien aquest estiu. També té contracte en vigor i el seu nom sona a la Serie A des de fa temporades. Aquestes operacions impliquen una gran despesa de diners, i el fet que l'Anzhi rus sigui un dels equips interessats en Dani Alves obre la possibilitat d'ingressar una quantitat que podria permetre reforçar posicions claus. El club reserva una xifra d'entre 40 i 50 milions per a fitxatges, més els que puguin arribar en operacions com aquesta.

Andoni Zubizarreta també té a la llista diversos noms de jugadors de l'Athletic Club, com Javi Martínez -que pot jugar de central-, el golejador Fernando Llorente i Iturraspe, però serà ara quan es començarà a pensar seriosament quines són les operacions que s'intentaran concretar. Seran les primeres reunions en què Tito Vilanova exercirà com a primer entrenador del Barça, ja sense Pep Guardiola.

I tot això, amb el nom de Neymar sempre sobrevolant el Barça. Fitxar un home d'atac no és gens descartable, però Neymar no és la prioritat de Zubizarreta i Vilanova. Ara el cos tècnic no deixa de donar voltes a la qüestió de l'atac, després de la lesió de Villa i els problemes per marcar quan no ho fa Messi.

stats