Barça
Esports 24/04/2012

La passió i la preocupació envolten un equip poc acostumat a perdre

El 'The New York Times' dedica un article al Barça i a la setmana decisiva que li espera, destacant la preocupació que envolta l'equip a la vegada que descriu l'ambient festiu de la diada de Sant Jordi

Sam Borden (the New York Times)
3 min
El centrecampista Cristian Tello durant el partit contra el Reial Madrid. / LLUÍS GENÉ / AFP

BarcelonaEl cor de Catalunya vivia una explosió de colors dilluns mentre una col·lecció infinita de roses cobria les voreres, des de Les Rambles fins a l'avinguda Diagonal, arribant al Camp Nou. El 23 d'abril aquí és la Diada de Sant Jordi, una celebració del patró de Catalunya, que inspira un fenòmen cultural molt semblant a Sant Valentí –tot i que amb menys xocolata i, curiosament, més llibres.

Per la Diada de Sant Jordi, les tradicions estan ben establertes: les dones regalen un llibre als homes –una picada d'ullet al dia, el 1616, en què Miguel de Cervantes i Shakespeare van morir– mentre que els homes, per poc més de tres o quatre euros, demostren el seu amor amb una o dues flors que compren al carrer. És senzill i bàsic, però amb aparentment cada persona al carrer duent una flor fresca a la mà dilluns, era difícil no sentir-se com si la ciutat sencera s'inclinés per rebre un petó.

Però aquesta era la sensació només fora de l'estadi. Dins del Camp Nou, l'humor era molt més tèrbol, mentre el Barça i el Chelsea s'entrenaven a un dia del partit de tornada de la semifinal de la Champions League.

Sí, el Barça encara és l'actual campió, però un sentiment sinistre s'ha instal·lat sobre la seva dinastia europea, i el partit d'aquest dimarts probablement definirà la temporada dels catalans. Si poden capgirar la victòria per 1-0 que el Chelsea va aconseguir en la primera volta la setmana passada a Londres, poden contenir la coïssor de la derrota de dissabte contra el seu Reial Madrid –un resultat que entregava de facto al Madrid el títol de la lliga espanyola.

Quatre dies que definiran una temporada

L'eliminació de la Champions League, no obstant, suposaria que el Barça –i la seva plantilla plena d'estrelles– haurien quedat eliminats en els seus dos principals campionats en l'espai de només quatre dies. Per un equip que ha guanyat 13 trofeus des que Pep Guardiola va esdevenir el seu entrenador el 2008, seria un cop quasi impensable. En cinc anys, el Barça ha guanyat tres lligues consecutives i dues corones de la Champions.

La sola possibilitat de no guanyar cap d'aquests dos títols aquesta temporada ja té els seguidors de l'equip obertament inquiets, i la comunitat futbolística especulant sobre si és un final de cicle. "En aquest país, la gent parla molt fàcilment de canvis de cicle", va dir el defensa Gerard Piqué dilluns. "Aquest és l'esperit dels seguidors del Barça –una mica pessimistes". Piqué va afegir: "Crec que la gent parla massa fàcilment d'aquestes qüestions. Crec que hem guanyat moltes coses i la gent ho ha de respectar".

Els problemes del Barça semblen sorgir d'una incapacitat sobtada de finalitzar les oportunitats de gol. Malgrat que tenen Lionel Messi, el millor jugador de l'any i màxim golejador a la Champions League, el Barça ha lluitat per convertir les seves passades contínues –i precises– en gols. Messi no ha marcat en els últims dos partits.

Guardiola va dir dilluns que confiava en el seu estil centrat en la possessió de la pilota, i que no tenia dubtes que el seu equip trobaria un camí per arribar a la final. Per fer-ho, no obstant, el Barça haurà de vèncer el Chelsea, cosa que no ha fet en els últims sis jocs contra els Blues. El davanter Didier Drogba va jugar un partit enlluernador per al Chelsea a l'anada, però és dubte per a dimarts per una lesió al genoll. Malgrat això, el porter Petr Cech va dir que els jugadors del Chelsea eren prudentment optimistes sobre la suposada maledicció del Chelsea: "Ens agradaria demostrar-la demà".

stats