FUTBOL
Esports 16/04/2012

La prevenció de la FIFA no evita una altra mort sobtada

Martí Molina
2 min
A la Lliga es va fer  un minut de silenci per a Morosini.

La mort del migcampista camerunès Marc-Vivian Foé, mentre disputava un partit de la Copa Confederacions (2003), va significar un abans i un després en la lluita de la FIFA per prevenir que, en un futur, altres futbolistes perdessin la vida per culpa de problemes cardíacs. Però malgrat els intents d'aquest organisme, i les mesures de seguretat que s'han implementat al voltant del futbol, res no va poder impedir que dissabte morís el futbolista del Liorna Piermario Morosini, per culpa d'un infart. L'italià, de 25 anys, s'afegia així a la llarga llista de jugadors que han mort prematurament, entre els quals hi ha Dani Jarque (Espanyol) i Antonio Puerta (Sevilla).

Foé no va ser el primer jugador que perdia la vida, ja fos en un partit o en un entrenament -aquell 2003 van morir dos futbolistes més i un àrbitre, tots per problemes del cor-. Però el cas va fer que "es disparessin totes les alarmes a la FIFA i es decidís revalorar la situació", reconeixia Jiri Dovrak, responsable mèdic del màxim organisme futbolístic. Ell mateix va ser l'encarregat de proposar i tirar endavant algunes mesures. Així va ser com el 2005 es va obligar que tots els jugadors professionals haguessin de passar controls mèdics exhaustius abans de les competicions oficials, i es recomanava que també ho fessin abans dels partits. I posteriorment també es va obligar que en les competicions organitzades per la FIFA hi hagués un equip mèdic al camp i un desfibril·lador a prop de l'estadi.

Dovrak explicava que "és impossible preveure tots els casos possibles", però que l'objectiu era "assegurar-se que quan hi hagi una aturada cardíaca, tothom estigués preparat per intervenir d'urgència". Sense anar més lluny, aquestes mesures van permetre que Fabrice Muamba, jugador del Bolton, pogués sobreviure a una aturada cardiorespiratòria que va patir enmig d'un partit, ara fa només quinze dies, a Anglaterra.

Assistència mèdica polèmica

La mort de Morosini no va estar exempta de polèmica: per la presència d'un cotxe de la policia local de Pescara (on es disputava el partit) a la porta d'accés al camp que va retardar fins a quatre minuts l'entrada de l'ambulància. I també perquè aquest cotxe sanitari no era a l'interior de l'estadi durant el partit. Dues circumstàncies que investigarà la fiscalia italiana, segons va anunciar ahir.

D'altra banda, Giancarlo Abete, president de la Federació Italiana de Futbol, va assegurar que la prevenció que tenen al país transalpí és "d'avantguarda". "El sistema esportiu garanteix un seguit de visites als metges especialistes des dels dotze anys", va dir Abete.

stats