FOT-LI POU
Esports 23/04/2013

Una prèvia diferent

i
Joan Maria Pou
2 min

Serà una sensació estranya. El Barça jugarà aquesta nit un partit en què no és el favorit per aconseguir la victòria. Una sensació gens habitual que ben administrada pot ser molt favorable per al vestidor. Els arguments per considerar que el Bayern Munic, ara mateix, té més possibilitats de classificar-se per a la final de la Lliga de Campions són sòlids. La suficiència amb què l'equip bavarès ha guanyat la Bundesliga, la contundència amb què ha eliminat els rivals a la Champions i les últimes golejades a la Copa i a la lliga alemanyes han estat mostres prou clares del nivell del Bayern. L'equip alemany està fresc, lúcid, fort i té entre cella i cella tornar a guanyar d'una vegada per totes la Lliga de Campions (el Bayern ha perdut les dues últimes finals que ha disputat).

A la sensació de poder col·lectiu que transmet l'equip s'hi han d'afegir unes quantes individualitats que poden resoldre un partit sense necessitat de còmplices. El Bayern és un equip molt bo que s'ha plantat a les semifinals de la Lliga de Campions en un estat de forma pletòric i, per això, per primera vegada en molts anys, si el Barça queda eliminat no serà una sorpresa per a ningú. Fins i tot quan el Barça va caure contra el Chelsea i l'Inter (equips de primer nivell) molts es van posar les mans al cap perquè la majoria de pronòstics eren favorables a l'equip de Guardiola.

Aquesta vegada, la truita s'ha girat. I aquesta conjuntura tan especial, ben jugada, pot ser una de les claus perquè el Barça sigui a la final de Wembley del 25 de maig. La comoditat que genera el fet de no ser el candidat número 1 a aconseguir la classificació, combinada amb la ràbia i l'orgull ferit per haver perdut aquesta condició clàssica de favorit, poden ser un còctel interessant per als jugadors del Barça.

Gràcies a aquesta prèvia tan diferent per al barcelonisme, l'aspecte psicològic del partit està resolt. No caldrà que Tito Vilanova esmerci molts esforços per motivar els seus jugadors, es deuen morir de ganes d'esbocinar tants pronòstics catastrofistes. Ara, per treure un bon resultat de l'Allianz Arena, a l'aspecte emocional si hauran d'afegir l'estat físic dels futbolistes i els aspectes tàctics per desarmar el futbol dels bavaresos.

Per optar a la classificació, les peces fonamentals de l'onze titular (Valdés, Piqué, Busquets, Xavi, Iniesta i Messi) han d'arribar al partit d'avui amb el dipòsit d'energia ple; Alexis i Pedro han de ser claus per recuperar la pressió alta quan el Barça perdi la pilota, i Alba, Alves i Bartra han de fer el que fan gairebé sempre quan juguen. A això hi hem d'afegir un plantejament tàctic encertat que permeti al Barça controlar el tempo del joc i atacar amb ordre per defensar bé i evitar que el camp es parteixi.

Si el Barça aconsegueix tot això, el Bayern Munic deixarà de ser favorit en mitja hora. Abans d'insultar-me i dir-me que el futbol no és un conte de fades, respireu fondo. ¿El Barça no és capaç de fer el partit que m'acabo de treure de la màniga? El Barça no és el mateix equip que dominava amb mà de ferro els partits, d'acord, però jo no em puc treure del cap què va passar contra el Milan, quan el vestidor estava contra les cordes.

stats